Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αυγά της γιαγιάς;

Συχνά οι άνθρωποι νοιώθουν καλύτερα όταν επιλέγουν να τρώνε αυγά από το χωριό, γιατί νομίζουν ότι δεν συμβάλλουν στην κακοποίηση των ζώων. Γιατί όμως αυτό είναι λάθος; 

  • Η καθημερινότητα ενός vegan
16/03/2022

Ακόμα κι αν οι συνθήκες που ζουν οι κότες στα χωριά είναι καλύτερες από τις συνθήκες στις μονάδες παραγωγής, δεν παύουν να είναι ζώα που δεν ζουν ελεύθερα. Μάλιστα τα αυγά τους είναι ένας βασικός λόγος που τα ζώα αυτά ζουν σε αιχμαλωσία, αλλά ποτέ δεν είναι ο μοναδικός. Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα και για αυτές τις κότες που φροντίζει η γιαγιά, να τις σκοτώσει για να καταναλωθούν. Ίσως όταν δεν θα παράγουν αρκετά αυγά.

Το πρόβλημα δεν είναι οι συνθήκες, αλλά ο λόγος που τα ζώα βρίσκονται εκεί. Και δυστυχώς είναι εκεί για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι τις δικές τους. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όπως δεν μας ανήκει η ζωή τους, έτσι δεν μας ανήκουν ούτε και τα αυγά τους.

Οπότε, αν διαφωνούμε με την εκμετάλλευση και την κακοποίηση των ζώων, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν τα βοηθάμε όταν επιλέγουμε ζωικά προϊόντα ακόμα κι αν προέρχονται από κάποιο χωριό.

baby chickenΝεογέννητο κοτοπουλάκι που γεννήθηκε μόνο του σε εκκολαπτήριο και δεν θα συναντήσει ποτέ τη μητέρα του. Πολλές κότες "της γιαγιάς" ξεκινούν έτσι τη ζωή τους και ακολουθεί ένα δύσκολο ταξίδι - συχνά με το ταχυδρομείο μἐσα σε ένα χαρτόκουτο - προς τον άνθρωπο που θα τις "αγαπά". Και για όλες, είτε ξεκινούν τη ζωή τους μόνες τους, είτε σε έναν κήπο, η ζωή σταματά βίαια την στιγμή που θα επιλέξει ο άνθρωπος που τις "αγαπά". Εικόνα: Christian Bowen | Unsplash.

© Vegan Times 31-05-2021 

Δημοσιεύτηκε: 31/05/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον το μέλλον των ζώων να προδιαγράφεται από τις συνήθειες, την γεύση, την ευκολία, την παράδοση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.