Ένας vegan τουρίστας στη Νέα Υόρκη σαν το “An Englishman in New York”;

Όνειρα, πληροφορίες, εισιτήρια, βαλίτσες, γλυκειά προσμονή και φύγαμε. Μεγάλες προσδοκίες σε όλα τα πεδία για την συνάντησή μας με την μητρόπολη του κόσμου.

Ταξίδια

21/05/2023
Κείμενο από:

Τα συναισθήματά μας για τη Νέα Υόρκη

Το Μανχάταν έχει λίγες ρομαντικές γειτονιές σαν αυτές που μας έρχονται από το 1961 (Breakfast at Tiffany’s) και μας κάνουν να νιώθουμε την αγάπη της Ώντρεϊ Χέπμπορν γι’ αυτή την πόλη, έχει επίσης διακεκριμένα μέρη κοντά στη φύση όπου λίγοι προνομιούχοι άνθρωποι μπορούν να την απολαμβάνουν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της είναι πανύψηλο, τσιμεντένιο, πολυάσχολο και βουερό.

Η εμπειρία μας είχε ανάμεικτα συναισθήματα. Οι Νεοϋορκέζοι ήταν ανοικτοί να επικοινωνήσουν και να πουν μια όμορφη σκέψη στους περιπλανώμενους τουρίστες της πόλης τους. Μας φάνηκαν ανοικτοί στις διαφορετικότητες, τις κουλτούρες, τις συμπεριφορές, επειδή οι ίδιοι είναι πολλοί και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Τα vibes της πόλης είναι δυνατά και πολύχρωμα. Όλος ο πλανήτης κατοικεί στη Νέα Υόρκη και συνυπάρχει σε μικρές εστίες, γειτονιές με αμέτρητα ήθη και έθιμα.

Κορίτσια κάθονται σε σκαλιά σπιτιού στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.Κορίτσια κάθονται σε σκαλιά σπιτιού στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. © Vegan Times.

Εκτός από μωσαϊκό πολιτισμών είδαμε ότι στις φλέβες της Νέας Υόρκης και γενικότερα στην ανατολική ακτή της Αμερικής ρέει το ξεχασμένο “σύγχρονο” lifestyle του παλιού κόσμου. Ένα lifestyle που χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από προϊόντα μίας χρήσεως, μεγάλες ποσότητες συσκευασίας, απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται, κορεσμένα λίπη, αλάτι και ζάχαρη. Ένα lifestyle που επιβαρύνει τη φύση με άχρηστα υλικά και την υγεία του ανθρώπου με παθογένειες.

Τί φάγαμε ως vegan στη Νέα Υόρκη;

Εσωτερικό εστιατορίου στη Νέα Υόρκη.Εσωτερικός χώρος εστιατορίου στη Νέα Υόρκη. © Vegan Times.

Ως vegan επισκεπτόμενοι τη Νέα Υόρκη είχαμε μεγάλες προσδοκίες για τις επιλογές φαγητού που θα είχαμε στη διάθεσή μας. Την ίδια εντύπωση είχαν και οι vegan φίλοι μας που συζητάγαμε το ταξίδι πριν την αναχώρησή μας. Στην έρευνα vegan-only εστιατορίων στο google τα αποτελέσματα ήταν πολύ λίγα για το μέγεθος και την φήμη της πόλης. Οι ελπίδες εναποτέθηκαν στις vegan επιλογές που θα είχαμε στη διάθεσή μας στα «μεικτά» εστιατόρια. Επισκεφθήκαμε λοιπόν πολλά και διαφορετικά αναζητώντας καλό vegan φαγητό τις πρώτες ημέρες με σκοπό να χαρτογραφήσουμε τα γεύματά μας. Στην αρχή ελπίζαμε να τρώμε τρία whole-food vegan γεύματα την ημέρα, στη συνέχεια είπαμε να στοχεύσουμε σε δύο whole-food vegan και ένα junk vegan, μετά σε ένα whole-food και δύο junk, έως ότου να καταλήξουμε τελικά να τρώμε κατά βάση 3 junk vegan γεύματα την ημέρα.

Σκάλες εσωτερικού χώρουΟ πήχυς χαμήλωνε και χαμήλωνε. Πηγή εικόνας: Claudio Schwatz | Unsplash.

Τα μεικτά εστιατόρια στη Νέα Υόρκη δεν φαίνεται να έχουν vegan επιλογές στο μενού τους, πόσο μάλλον whole-food vegan πιάτα. Έχουν επιλογές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Φυσικά αυτό έχει να κάνει με την κουζίνα. Για παράδειγμα, στην ινδική κουζίνα βρήκαμε περισσότερες από 5 επιλογές σε αντίθεση με όλα τα diners που επισκεφθήκαμε και βρίσκαμε μία με δύο. Τα πρωινά στα ξενοδοχεία πήραν την πρωτιά σε έλλειψη επιλογών περιορίζοντάς τες σε φρουτοσαλάτες και πορτοκαλάδες και μόνο, συσκευασμένες σε πλαστικά που μπορούσες να φας με πλαστικό πιρούνι ενώ σε μερικά ξενοδοχεία ήταν ξύλινο. Για ανοξείδωτα μαχαιροπήρουνα ουδείς λόγος. Ούτε για vegan επιδόρπιο.

Μπωλ με πόριτζΠόριτζ σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης. © Vegan Times.

Τις λίγες φορές που φάγαμε whole-food vegan τροφή την προμηθευτήκαμε από τα super market και μετρημένα εστιατόρια, φωτεινές εξαιρέσεις. Στα vegan-only εστιατόρια που επισκεφθήκαμε βρήκαμε πιάτα πλούσια σε λιπαρά με υψηλής επεξεργασίας vegan προϊόντα (burger, λουκάνικα, τυριά, κρέμες φυτικού γάλακτος, κ.τ.λ.) και λίγα πιάτα με όσπρια. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, σε αυτά βρήκαμε vegan επιδόρπια.

Η διατροφή μας στη Νέα Υόρκη περιορίστηκε σε φρούτα που προμηθευόμασταν καθημερινά για σνακ από super market της πόλης και junk vegan. Την πρωτιά είχαν οι πατάτες που τις βρίσκαμε ποικιλοτρόπως τηγανισμένες, συνήθως συνοδευτικές σε φυτικά μπιφτέκια burger του εμπορίου που υπόσχονται προσομοίωση της γεύσης τους στο “κανονικό”.

Κάπως έτσι ίσως εξηγείται και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Νεοϋορκέζων έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την παχυσαρκία. Η προσφερόμενη τροφή είναι πλούσια σε ζωικά λίπη, κορεσμένα λίπη, αλάτι και ζάχαρη. Ζάχαρη παντού.

Σε αντίθεση με τα εστιατόρια, σε μία βόλτα στο μεγάλο βιβλιοπωλείο Barnes & Noble βρέθηκα μπροστά σε 20 και πλέον βιβλία vegan μαγειρικής αναζητώντας το τυχερό που θα με ακολουθούσε στην Ελλάδα. Εδώ οι επιλογές σε whole food συνταγές ήταν αρκετές.

Βιβλία σε ράφι βιβλιοπωλείουΒιβλία για τη vegan διατροφή στο βιβλιοπωλείο Barnes & Noble. © Vegan Times.

Ελπίζω οι Νεοϋορκέζοι που επιλέγουν whole vegan food να είναι περισσότεροι από αυτούς που υποδεικνύει η εστίαση της πόλης. Εμείς πάλι, γυρίζοντας στην Ελλάδα είχαμε την επιθυμία να φάμε πιάτα της καθημερινότητάς μας. Από φακές σούπα, ντολμαδάκια και φασολάκια έως γίγαντες, γεμιστά και ρεβίθια φρικασέ.

Αν ξαναπήγαινα στη Νέα Υόρκη, θα πήγαινα φθινόπωρο για να νιώσω την μελαγχολία της φύσης, να δω τα πεσμένα της φύλλα και το ψιλόβροχο μέσα από ένα όμορφο vegan εστιατόριο που θα μάθαινα ότι άνοιξε και αφού προηγουμένως είχα αξιολογήσει το μενού του. Δεν θα με πείραζε να τρώω κάθε ημέρα στο ίδιο εστιατόριο εάν το άξιζε.

Καλό μας φθινόπωρο.

Γυναίκα μπροστά από τον πίνακα με τίτλο "The Red Studio" που βρίσκεται στο MOMA της Νέας Υόρκης.Matisse: The Red Studio | MOMA. © Vegan Times. 

© Μαίρη Μανωλέλλη - Vegan Times 14-09-2022

Κείμενο από:
Δημοσιεύτηκε: 14/09/2022
Ενημερώθηκε:
21/05/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας © Vegan Times.