Πώς μπορεί μία χώρα με τεράστιο οικολογικό έλλειμμα να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των τροφίμων της;

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα

16/03/2022

Ποιος;

Ερευνητές από το Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research (ZALF)…

Τί;

…μελέτησαν το αποτύπωμα άνθρακα των καταναλισκόμενων τροφίμων στο Κατάρ, μία χώρα που έχει ένα από τα μεγαλύτερα αποτυπώματα άνθρακα στον πλανήτη. Το Κατάρ βρίσκεται επίσης 12η στη λίστα των χωρών με το μεγαλύτερο οικολογικό έλλειμμα.

Πότε;

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Carbon Balance and Management.

Γιατί;

Το Κατάρ είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αποτυπώματος άνθρακα ανά κάτοικο στον κόσμο με αυξανόμενο πληθυσμό και μεγάλες εισαγωγές τροφίμων. Επιπλέον, ο διεθνής αποκλεισμός από ορισμένες χώρες που πλήττει το Κατάρ από το 2017 οδήγησε τις αρχές να λάβουν την απόφαση για αύξηση της εσωτερικής παραγωγής τροφίμων.

Λοιπές πληροφορίες

Το Κατάρ έχει το 12ο μεγαλύτερο οικολογικό έλλειμμα του πλανήτη. Μια χώρα με μόλις 224.000 κάτοικους το 1980 και κατά κεφαλήν οικολογικό αποτύπωμα 8,4 εκτάρια, σήμερα έχει πληθυσμό 2,6 εκατομμυρίων και 14,7 εκτάρια κατά κεφαλήν αποτύπωμα.

Γράφημα

Πηγή γραφήματος: Global Footprint Network

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία (το 88%) των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου των τροφίμων που καταναλώνει το Κατάρ προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα. Ο μέσος κάτοικος του Κατάρ δημιουργεί 738 κιλά αερίων θερμοκηπίου ανά έτος (περίπου 2 κιλά την ημέρα), μόνο από τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνει. Αν κατανάλωνε μόνο βιολογικά ζωικά, τότε το αποτύπωμά του θα μειωνόταν κατά 16 κιλά (μείωση 2%).

Από την άλλη, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από φυτικά προϊόντα είναι πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες των ζωικών προϊόντων, ενώ, αντιθέτως, στα φυτικά η διαφορά μεταξύ συμβατικών και βιολογικών είναι πολύ μεγάλη. Οι ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές από φυτικά τρόφιμα είναι 97 κιλά. Αν όλα τα φυτικά τρόφιμα που καταναλώνονταν ήταν βιολογικά, τότε η μείωση θα ήταν 88 κιλά (μείωση 90%).

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των ακραίων δυσμενών κλιματικών συνθηκών της χώρας, η εμπορική βιολογική κτηνοτροφία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς να εκπέμπει πολύ υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Από την άλλη πλευρά, τα βιολογικά συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα των φυτικών προϊόντων θα ήταν εφικτά με την εφαρμογή καινοτομιών στην άρδευση ή άλλων καινοτομιών, των οποίων οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα που διεξάγεται είναι ότι η μετατόπιση προς φυτικά και (ιδανικά βιολογικά) τρόφιμα που θα παράγονται εγχωρίως με τη χρήση «φιλο-κλιματικής» άρδευσης είναι μια κατάλληλη και βιώσιμη λύση τόσο για την αύξηση της αυτάρκειας τροφίμων της χώρας, όσο και για τη μείωση της δυσμενούς επίπτωσης της χώρας στο περιβάλλον.

© Vegan Times 30-04-2021

Δημοσιεύτηκε: 30/04/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Πηγές:

  1. Main picture credits to Elaine Casap | Unsplash
  2. Vicente-Vicente, J. L. and Piorr, A. (2021) ‘Can a shift to regional and organic diets reduce greenhouse gas emissions from the food system? A case study from Qatar’, Carbon Balance and Management, 16(1). doi: 10.1186/s13021-020-00167-y.