Ας κλείσουμε τα φώτα – όχι για τη γη, αλλά για τα πουλιά

Πρόσφατη έρευνα Πανεπιστημίων των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field στο Σικάγο, που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου 2021, διαπίστωσε πως εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, εξαιτίας συγκρούσεων με έντονα φωτισμένα κτήρια και πύργους επικοινωνίας.

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα

16/03/2022

Λοιπές πληροφορίες

Κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου σκοτώνονται πάνω σε κτήρια χιλιάδες αποδημητικά πουλιά. Όπως αναφέρει ο Benjamin M. Van Doren, κύριος ερευνητής και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του πανεπιστημίου Cornell του τμήματος Ορνιθολογίας “η έρευνα παρέχει τις καλύτερες αποδείξεις για το ότι τα μεταναστευτικά πουλιά προσελκύονται από τα φώτα κτιρίων, γεγονός που προκαλεί τη σύγκρουσή τους με παράθυρα, οδηγώντας τα στον θάνατο”.

Η έρευνα υπολόγισε την σχετική συνεισφορά κάθε παράγοντα κινδύνου με βάση στοιχεία των τελευταίων 20 ετών για συγκρούσεις αποδημητικών πουλιών με το κτήριο του μεγαλύτερου συνεδριακού κέντρου των ΗΠΑ, το κτήριο McCormick στο Σικάγο. Κάθε χρόνο οι συγκρούσεις αποπροσανατολισμένων αποδημητικών πουλιών με κτήρια σκοτώνουν 600 εκατομμύρια πουλιά, μόνο στις ΗΠΑ. Το Σικάγο, το Χιούστον, και το Ντάλλας, είναι οι τρεις πιο επικίνδυνες περιοχές των ΗΠΑ.

chicago at nightΤο Σικάγο το βράδυ. Πηγή εικόνας: Ozzie Stern | Unsplash

Οι συγκρούσεις των πουλιών σε κτήρια οφείλονται εν μέρει στις καιρικές συνθήκες (τους ανέμους) αλλά κυρίως στα φώτα των κτηρίων. Τα φώτα βρέθηκε ότι αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντας θνησιμότητας.

Η μελέτη των στοιχείων έδειξε ότι η θνησιμότητα των πουλιών ήταν μεγαλύτερη όταν το κτήριο ήταν πιο φωτισμένο και μικρότερη όταν ήταν λιγότερο φωτισμένο (π.χ. σε αργίες και κατά τη διάρκεια επισκευών). Υπολογίστηκε επίσης ότι αν η φωτισμένη επιφάνεια του κτηρίου ήταν κάθε μέρα η ελάχιστη που είχε καταγραφεί ιστορικά, θα μειώνονταν οι θάνατοι πουλιών κατά 60%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να προστατεύσουμε τα πουλιά. Μία από τις προφανείς λύσεις θα μπορούσε να είναι η ελάττωση του φωτισμού των πόλεων κατά την διάρκεια των μεταναστευτικών περιόδων.

© Vegan Times 13-07-2021

Δημοσιεύτηκε: 13/07/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022