Βίγκαν φαγητό και σνακ για σκύλους

Αν έχεις αποφασίσει να δίνεις βίγκαν φαγητό στον σκύλο σου, ίσως χρειάζεσαι μερικές ιδέες για να του μαγειρεύεις. Υπάρχουν και οι έτοιμες βίγκαν τροφές σκύλων στην αγορά, αλλά το μαγείρεμα είναι πάντα μία επιλογή και μία οικονομική λύση, ειδικά για όσους έχουν περισσότερους από έναν σκύλο.

Vegan Life

30/05/2023

Η βίγκαν διατροφή είναι υγιεινή και για τον σκύλο. Οι σκύλοι που τρέφονται με φυτικές τροφές είναι εξίσου δραστήριοι και δυνατοί με τους υπόλοιπους.

Οι σκύλοι χρειάζονται γεύματα χορταστικά, πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μέταλλα, και βιταμίνες. Πρέπει το φαγητό τους να είναι αρκετό σε ποσότητα ανάλογη του μεγέθους του κάθε ζώου, ώστε να χορταίνουν. Πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα είναι όλα τα όσπρια (φάβα, φακές, ρεβίθια, φασόλια), ο αρακάς, τα φρέσκα φασολάκια, το φαγόπυρο. Επίσης ιδανικά τρόφιμα είναι το ρύζι, η βρώμη, το κεχρί, οι πατάτες, και οι ξηροί καρποί. Οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες καλύπτονται εύκολα με τις φυτικές τροφές (λαχανικά, δημητριακά, όσπρια). Αν ο σκύλος σου πρέπει να χάσει βάρος, μπορείς να αυξήσεις τις φυτικές ίνες που τρώει, π.χ. αυξάνοντας το κριθάρι, το αναποφλοίωτο ρύζι, τις πατάτες με τη φλούδα, και τα άλευρα ολικής που του προσφέρεις.

Είναι σημαντικό να προσπαθείς να φτιάχνεις νόστιμα φαγητά, ώστε ο σκύλος να τα τρώει με ευχαρίστηση. Δεν πρέπει να προσθέτεις αλάτι, ζάχαρη, και γλυκαντικά.

Το καλό με τα φαγητά των σκύλων είναι ότι μπορεί να είναι τελικά πολύ νόστιμα και για ανθρώπους και έτσι να βρεις συνταγές που αρέσουν και στους δύο (τρεις, κ.ο.κ.) σας. Αν σκοπεύεις να φας και εσύ, προσοχή με το αλάτι: να βάλεις στο πιάτο σου και όχι κατά το μαγείρεμα.

Τι να μαγειρέψω για τον σκύλο μου;

Μπορείς να φτιάχνεις στην κατσαρόλα ένα μείγμα που να αποτελείται από δημητριακά, όσπρια και λαχανικά (ένα ή περισσότερα από κάθε είδος) από οτιδήποτε σε βολεύει κάθε φορά και αρέσει στον σκύλο σου. Δηλαδή, από δημητριακά: ρύζι, σιτάρι (πλιγούρι ή ζυμαρικά), φαγόπυρο, βρώμη. Για παράδειγμα ρύζι με φάβα, φασολάκια φρέσκα, αρακά και καρότα.

Από τα όσπρια είναι πιο βολικά αυτά που βράζουν γρηγορότερα όπως η φάβα, οι φακές, οι ροζ φακές, η ροβίτσα, ή τα μαυρομάτικα φασόλια. Μπορείς να δώσεις όλα τα όσπρια αρκεί να είναι καλά βρασμένα για να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης. Για ευκολία βάλε στην κατάψυξη μία μεγάλη ποσότητα από βρασμένα όσπρια σε μερίδες για να τα προσθέτεις κάθε φορά στο φαγητό του στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος.

Από λαχανικά μπορείς να προσθέσεις μια ποικιλία, όπως καρότα, φασολάκια φρέσκα, αρακά, καλαμπόκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, σπανάκι, πατάτες κ.ά. Μια εύκολη λύση είναι τα έτοιμα κατεψυγμένα μείγματα λαχανικών που μπορείς να αγοράζεις ή να φτιάχνεις μόνος σου και να αποθηκεύεις στην κατάψυξη, ακόμα και από φλούδες ή κοτσάνια που περισσεύουν.

Τι σνακ να δώσω στον σκύλο μου τώρα που είναι βίγκαν;

Στους σκύλους αρέσουν οι τραγανές λιχουδιές. Μπορείς να φτιάχνεις σπιτικά μπισκότα, κριτσίνια, κράκερς μόνος/η σου με απλά υλικά: αλεύρι, λάδι, νερό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι αλεύρι προτιμάς, όπως (για παράδειγμα) σιταριού, κριθαριού, σίκαλης, φαγόπυρου, ή μείγμα αυτών, να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη. Αν θέλεις τα εμπλουτίζεις με σουσάμι, ηλιόσπορους, ξηρούς καρπούς ή μυρωδικά για να γίνουν πιο λαχταριστά. Φτιάξε μπισκότα σε ό,τι μέγεθος και σχήμα θέλεις και ψήστα μέχρι να γίνουν τραγανά. Μπορείς να τα αποθηκεύεις σε βάζο ή σε κάποιο κουτί για αρκετές μέρες.

Άλλη μία ιδέα είναι να κόβεις σε φέτες το ψωμί που περισσεύει, να το ψήνεις στην τοστιέρα μέχρι να γίνει τραγανό και να το αποθηκεύεις. Επίσης, μπορείς να του αγοράζεις παξιμάδια για ανθρώπους, χωρίς αλάτι.

Κάποιοι σκύλοι τρώνε τα πάντα, ακόμα και ωμά λαχανικά, ενώ άλλοι είναι πολύ επιλεκτικοί και δύσκολοι στο φαγητό. Δοκιμάζοντας όμως διάφορα υλικά θα δεις τί προτιμάει ο δικός σου σκύλος και θα ξέρεις τί να του φτιάχνεις.

© Vegan Times 25-06-2021


 

The Podcast | Vegan φαγητό και σνακ για σκύλους

Είσαι ακουστικός τύπος; Άκου το podcast παρακάτω.

Δημοσιεύτηκε: 25/06/2021
Ενημερώθηκε:
30/05/2023

Πηγές:

  1. Πηγή εικόνας: Alvan Nee | Unsplash