Διαφημιση

Ποια φρούτα & λαχανικά του Νοέμβρη θα βάλεις στο καλάθι σου;

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου. Λέγεται και Ανακατωμένος λόγω του άστατου καιρού και του κρύου που κατά διαστήματα έρχεται μέσα στο μήνα. Εκτός από τις όμορφες εικόνες των πάρκων με τα πεσμένα φύλλα των δέντρων και μια ελαφρώς μελαγχολική διάθεση, μας φέρνει αρκετά και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Ποια είναι αυτά;

Vegan Life

02/11/2022
3' ανάγνωση

Νοέμβρης. Ένας μήνας μυστηριώδης και μελαγχολικός που κλείνει την αυλαία του φθινοπώρου με χρυσοκίτρινους μανδύες, μεταμορφώνοντας τα πάρκα στις πόλεις και τα δάση στη φύση σε πολύχρωμες πανδαισίες στις οποίες αγκαλιάζεται η παλιά φύση με τη νέα. Ο μήνας με τα πολλά ονόματα κατά τη λαϊκή παράδοση. Βροχάρης, λόγω των βροχών, Κρασομηνάς, γιατί τότε ανοίγουν τα καινούρια κρασιά, Φιλιππιάτης, λόγω της γιορτής του Αγίου Φιλίππου, και Σποριάς επειδή είναι ο καταλληλότερος μήνας για την σπορά των σιτηρών και των οσπρίων. Ο Νοέμβρης είναι ακόμα ένας μήνας που με τη σοδειά του μας καλεί να μπούμε στην κουζίνα και να καλωσορίσουμε το κρύο με γεύσεις φθινοπωρινές και ελαφρώς χειμωνιάτικες.

Φρούτα – και ποιους μήνες τα βρίσκουμε:

Αβοκάντο από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο

Ακτινίδια από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο

  • Τρώγονται και με κουταλάκι, κομμένα στη μέση (όπως τρώγαμε παλιά το αυγό!).

Αχλάδια από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο

Γκρέιπφρουτ από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο

  • Η καταγωγή του είναι από τη Τζαμάικα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε περιορισμένη παραγωγή, γι’ αυτό δεν βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα εγχώρια γκρέιπφρουτ.

Κυδώνια από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο

Λεμόνια από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο

Λωτοί από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο

Μανταρίνια από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο

  • Τα μανταρίνια κατάγονται από την Κίνα, ενώ η ποικιλία μανταρινιών κλημεντίνες πρωτοεμφανίστηκε στην Αλγερία.

Μήλα από μέσα Ιουλίου μέχρι Δεκέμβριο

Πορτοκάλια από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο

Ρόδια από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο

  • Το ρόδι ταιριάζει πολύ στις πράσινες σαλάτες.
  • Τα σποράκια του γίνονται ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο.

Λαχανικά – και ποιους μήνες τα βρίσκουμε:

Αγκινάρες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

Αντίδια από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο

Γλυκοπατάτες από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο

Άνδρας ρίχνει γλυκοπατάτες σε καρότσα φορτηγού.Ξεφορτώνοντας γλυκοπατάτες. Εικόνα: Mark Stebnicki | Pexels.

  • Ψήνονται ακόμα και σε τοστιέρα! Κόψε τη γλυκοπατάτα σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου και ψήσε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Αν θες πρόσθεσε λίγη πάπρικα και λίγο αλάτι, ή λίγο γκαράμ μασάλα.
  • Ψήνονται και στον φούρνο μικροκυμάτων. Τρυπάς τη φλούδα με ένα πηρούνι 2-3 φορές, τις τοποθετείς ολόκληρες σε ένα πιάτο, και σε 12-15 λεπτά είναι έτοιμες.
  • Δοκίμασέ τες σε μπιφτέκια γλυκοπατάτας με ρεβίθια και κύμινο.

Κολοκύθα από Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο

Κουνουπίδι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

  • Δοκίμασέ το ψητό. Κόψε το κουνουπίδι σε φέτες, βάλε μυρωδικά, λίγο λεμόνι και ψήσε στο φούρνο ή στο γκριλ μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά.

Λαχανάκια Βρυξελλών από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

Λάχανο από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο

  • Ταιριάζει πολύ σε σούπες με λαχανικά και δημητριακά. Δοκίμασέ την σε μια δυναμωτική σούπα με κόκκινα φασόλια.
  • Στη χύτρα μαγειρεύεται σε 6 λεπτά υπό πίεση (αν είναι ολόκληρο) και σε 2 λεπτά αν το χωρίσουμε σε φύλλα.

Μπρόκολο από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

  • Είναι υπέροχο και σε σούπες. Για να μην παραβράσει πρόσθεσέ το σε μικρά κομμάτια προς το τέλος να βράσει μόνο για 4-5’.
  • Μπορείς να βράσεις μπρόκολο σε μεγάλες φούντες στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά. Βάζεις τις φούντες μαζί με τα ζυμαρικά, και τις βγάζεις όταν σου φαίνονται έτοιμες (τραγανές ή μαλακές, όπως προτιμάς).

Πιπεριές από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο

Πράσα από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

  • Είναι τέλεια σαν πρασόρυζο, στις πίτες μαζί με χορταρικά ή ακόμα και σκέτα στην πρασόπιτα.
  • Ταιριάζει σε πολλές σούπες. Δοκίμασέ το σε σούπα με πατάτες και σπανάκι.

Σπανάκι από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο

  • Σπανόρυζο, σε χορτόπιτα, σε σούπες, σε φρικασέ, ωμό σε σαλάτα, βρασμένο σε buddha bowls... οι χρήσεις του είναι πάρα πολλές. Δοκίμασέ το αντί για μαρούλια σε φρικασέ με ρεβίθια.

Φινόκιο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο

  • Ιδανική προσθήκη σε ψητά λαχανικά φούρνου, όπως πατάτες, καρότα, πράσα, κουνουπίδι, κ.ά.

Επίσης, τον Νοέμβριο βρίσκουμε κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, αλλά και φρέσκες ελιές έτοιμες ή “ωμές” που μπορούμε να τις φτιάξουμε μόνοι μας.

© Vegan Times 02-11-2022

Από την: Vegan Times
Δημοσιεύτηκε: 02/10/2022
Ενημερώθηκε:
02/11/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Karolina Grabowska | Pexels.