7 vegan σάντουιτς για το σχολείο και τη δουλειά

Τώρα που επιστρέφουμε από τις διακοπές και ξεκινάνε τα σχολεία, χρειαζόμαστε ιδέες για σνακ και φαγητό που να το παίρνουν τα παιδιά τους μαζί τους αλλά και εμείς στις δουλειές μας, να μεταφέρεται εύκολα, και να τρώγεται ακόμα πιο εύκολα χωρίς να λερώνει. Σίγουρα θέλουμε κάτι υγιεινό, εύκολο στην προετοιμασία, χορταστικό και νόστιμο.

Vegan Διατροφή + Υγεία

02/09/2022

Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι τα σάντουιτς που αρέσουν στα παιδιά και όχι μόνο… Μπορούμε όταν ετοιμάζουμε τα σάντουιτς για το σχολείο να ετοιμάζουμε και για την υπόλοιπη οικογένεια για τη δουλειά.

Εμείς προτιμάμε και προτείνουμε ψωμί ολικής άλεσης για τα σάντουιτς. Μπορείτε να φτιάχνετε το ψωμί όλης της εβδομάδας από το Σαββατοκύριακο και να το χωρίζετε σε μερίδες/φέτες στην κατάψυξη ή να φτιάχνετε από την αρχή μικρά ατομικά ψωμάκια. Διαφορετικά διαλέξτε έτοιμο ψωμί ολικής άλεσης, όσο πιο απλό και σπιτικό μπορείτε να βρείτε. Αναζητήστε ψωμί μόνο με αλεύρι και μαγιά ή προζύμι, χωρίς πρόσθετα λίπη και άλλα πρόσθετα, και φυσικά, χαμηλό σε αλάτι.

Οι προτάσεις μας για vegan σάντουιτς

Ας δούμε μερικές ιδέες για νόστιμα σάντουιτς με εύκολα υλικά.

  • Με ψητά λαχανικά και vegan μαγιονέζα ή χούμους ή vegan τονοσαλάτα. Τα λαχανικά μπορούν να είναι κολοκυθάκια, μελιτζάνες, χρωματιστές πιπεριές, κουνουπίδι ή μπρόκολο. Τα κόβουμε λεπτές φέτες, προσθέτουμε αν θέλουμε λίγα μυρωδικά και τα ψήνουμε σε τοστιέρα ή γκριλ για μερικά λεπτά.

Βίγκαν τονοσαλάτα σε σάντουιτς.Vegan τονοσαλάτα. © Vegan Times.

  • Με μανιτάρια, πράσινη σαλάτα και τυρί άλειμμα από κάσιους. Σωτάρουμε ή ψήνουμε σε τοστιέρα ή γκριλ τα μανιτάρια που προτιμάμε (τα λευκά γίνονται πιο γρήγορα από τα portobello και τα πλευρώτους) μαζί με μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι, χυμό λεμόνι. Κόβουμε λίγα μαρούλια, σαλάτα, άισμπεργκ, λάχανο κ.τ.λ. για να βάλουμε μέσα στο σάντουιτς.

Φέτες ντομάτας και μανιταριού πάνω σε ψωμί με σουσάμι.Κάθε σάντουιτς βρίσκει το ταίρι του. Πηγή εικόνας: Tima Miroshnichenko | Pexels.

  • Με λευκό τόφου, αγγούρι, και πάστα ελιάς. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε πολύ γρήγορα, αφού τα υλικά είναι έτοιμα.
  • Με πέστο, πατέ κόκκινης πιπεριάς ή μαϊντανοσαλάτα. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, ή να προσθέσουμε ωμά ή ψητά ή μαριναρισμένα μανιτάρια.
  • Με ντοματοκεφτέδες ή φαλάφελ, χούμους και μαρούλι. Θα πρέπει να έχουμε ήδη έτοιμους τους ντοματοκεφτέδες ή τα φαλάφελ και το χούμους αν θέλουμε να είναι σπιτικά. Διαφορετικά βρίσκουμε έτοιμα στην αγορά και χρειάζονται ελάχιστη προετοιμασία.


    Βίγκαν σάντουιτς γεμάτο με λαχανικά και βίγκαν μπιφτέκι.Μοναδικό μοναχικό σάντουιτς με καλλιτεχνικό χαρακτήρα αναζητά άνθρωπο για lunch break. Πηγή εικόνας: The Matter of Food | Unsplash.

  • Με τυρόκρεμα. Τρώγεται ζεστό ή κρύο, σκέτο ή με ντομάτα και μαρούλι. Αν φτιάξετε μία δόση τυρόκρεμας, μπορείτε να φτιάξετε τοστάκια και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Αυτή είναι μια πολύ βολική ιδέα για σνακ για το σχολείο, όταν δεν έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε κάτι άλλο.
  • Με φυστικοβούτυρο και μπανάνα. Επίσης πολύ γρήγορο στην προετοιμασία και χορταστικό σάντουιτς. Μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε βούτυρο καρπών ή και άλλα φρούτα.

Φυστικοβούτυρο και μπανάνες κομμένες σε ξύλινη επιφάνεια.Σάντουιτς με μπανάνα και βούτυρο καρπών. All time classic, καταψύχεται και περιμένει υπομονετικά τη σειρά του. Πηγή εικόνας: Karolina Grabowska | Pexels.

Tips προετοιμασίας

Είναι χρήσιμο κάποιες παρασκευές να τις ετοιμάζουμε όταν έχουμε χρόνο, αφού διατηρούνται στο ψυγείο περίπου 4-5 μέρες, αλλά και στην κατάψυξη, όπως π.χ. τα σάντουιτς με τυρόκρεμα. Παρασκευές όπως vegan μαγιονέζα, άλειμμα από κάσιους, τυρόκρεμα, και χούμους ταιριάζουν στους περισσότερους συνδυασμούς στα σάντουιτς με λαχανικά, μανιτάρια ή ακόμα και μόνο με πράσινη σαλάτα. Αν όμως δεν έχουμε προλάβει να ετοιμάσουμε κάποιο άλειμμα, ή μας έχει τελειώσει, και πάλι μπορούμε να φτιάξουμε κάποιο από τα παραπάνω σάντουιτς και να παραλείψουμε απλά το άλειμμα. Τα λαχανικά είναι αρκετά ζουμερά και νόστιμα από μόνα τους!

© Vegan Times 29-08-2022

Δημοσιεύτηκε: 29/08/2022
Ενημερώθηκε:
02/09/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Alexandra Golovac | Unsplash.