Γιατί δεν είναι όλα τα απορρυπαντικά vegan;

Πώς μπορούμε να επιλέγουμε καθαριστικά πιο φυσικά και χωρίς συστατικά που προέρχονται από ζώα;

Vegan Life

24/11/2022

Γιατί να επιλέγω vegan απορρυπαντικά;

Τα απορρυπαντικά και τα σαπούνια είναι είδη που χρησιμοποιούμε καθημερινά – για τα ρούχα μας, τα πατώματα και τις επιφάνειες του σπιτιού, τα πιάτα, αλλά και τα χέρια, τα μαλλιά, και το σώμα μας. Όλα αυτά τα καθαριστικά μπορεί να περιέχουν ουσίες από ζώα οι οποίες δεν αναγράφονται πάντα στις συσκευασίες. Επιπλέον, τα είδη αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας και τις εισπνέουμε καθημερινά.

Η επιθυμία μας να είμαστε καθαροί εμείς και το σπίτι μας κάποιες φορές ίσως μας επιβαρύνει με αχρείαστες και βλαβερές ουσίες. Τελικά, με τη χρήση αυτών των απορρυπαντικών καταφέρνουμε να μένουμε καθαροί ή “λερώνουμε” το περιβάλλον και τον οργανισμό μας; Θα δούμε παρακάτω ότι μπορούμε να επιλέγουμε καθαριστικά πιο φυσικά αλλά και χωρίς συστατικά που προέρχονται από ζώα. Τριπλό όφελος, δηλαδή: όφελος για τα ζώα, για εμάς, και για το περιβάλλον.

Γιατί δεν είναι vegan όλα τα απορρυπαντικά;

Τα απορρυπαντικά και τα σαπούνια περιέχουν φυτικά ή ζωικά λίπη που τις περισσότερες φορές η προέλευσή τους δεν αναγράφεται στη συσκευασία. Τα ζωικά λίπη που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως από βοοειδή ή χοίρους. Τα απορρυπαντικά περιέχουν και κάποια ένζυμα που μπορεί επίσης να είναι ζωικής προέλευσης. Άλλα συστατικά που είναι από ζώα και μπορεί να περιέχονται στα απορρυπαντικά είναι η λανολίνη, η χολή, το στεατικό οξύ, η ζωική λεκιθίνη, και η ζωική γλυκερίνη. Επίσης αν δεν υπάρχει vegan πιστοποίηση δεν γνωρίζουμε αν το προϊόν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης ούτε αν έχει γίνει πειραματισμός σε ζώα για τα συγκεκριμένα συστατικά.

Κάποια ζωικά συστατικά όπως το γάλα, το γιαούρτι, η χολή, ή το μέλι τις περισσότερες φορές αναγράφονται στη συσκευασία – χρησιμοποιούνται περισσότερο ως “θετικά” στοιχεία σε καλλυντικά και σαπούνια και είναι εύκολο να μην επιλέξουμε αυτά τα είδη.

Όμως, τα υπόλοιπα ζωικά συστατικά των απορρυπαντικών είναι δύσκολο να τα εντοπίσουμε. Γι’ αυτό είναι πιο ασφαλές να αγοράζουμε πιστοποιημένα vegan προϊόντα ώστε να έχουμε την βεβαιότητα ότι δεν περιέχουν συστατικά από ζώα και ούτε έχει γίνει πειραματισμός σε ζώα.

Πόσο επιβαρυντικές είναι οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα απορρυπαντικά;

Δεν είναι λίγα τα απορρυπαντικά και τα σαπούνια που περιέχουν επιβαρυντικές ουσίες για τον οργανισμό μας και για το περιβάλλον μας. Το δέρμα μας είναι το όργανο που καλύπτει όλο μας το σώμα και απορροφά τα συστατικά από τα προϊόντα που ερχόμαστε σε άμεση επαφή όπως απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων, σαμπουάν, αφρόλουτρα και σαπούνια, καθαριστικά για το σπίτι, τα υφάσματα και τα πιάτα.

Επιπλέον, τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε τα εισπνέουμε, άρα μας επιβαρύνουν και με αυτόν τον τρόπο. Οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών έχουν συνδεθεί με προβλήματα στο αναπνευστικό, αλλεργική ρινίτιδα, ορμονικές διαταραχές, εξανθήματα στο δέρμα μας, και αλλεργίες.

Τα ίδια προβλήματα δημιουργούν τα χημικά αποσμητικά και αρωματικά χώρων, τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ σε καταστήματα και χώρους εργασίας.

Ποια απορρυπαντικά να επιλέγω;

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι τα πιο αγνά απορρυπαντικά είναι και βίγκαν. Πλέον πολλές εταιρίες παράγουν πιστοποιημένα vegan απορρυπαντικά και σαπούνια και πολλά από αυτά είναι φιλικά για το δέρμα και για το περιβάλλον, είναι δηλαδή φτιαγμένα με φυσικά συστατικά, και είναι και βιοδιασπώμενα.

Αξίζει να τα επιλέγουμε – και ακόμα κι αν κάποια στοιχίζουν λίγα ευρώ παραπάνω, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο. Είναι χρήσιμο να ελέγχουμε και τα συστατικά τους γιατί δεν είναι όλα τα βιολογικά απορρυπαντικά αγνά, ούτε όλα τα vegan απορρυπαντικά αγνά. Τα ιδανικά προϊόντα είναι φτιαγμένα 100% από βιοδιασπώμενα και μη επικίνδυνα υλικά.

Βρες πιστοποιημένα vegan απορρυπαντικά.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και πιο φιλικά καθαριστικά από το ντουλάπι της κουζίνας μας, που αποδεδειγμένα λειτουργούν και σίγουρα είναι πολύ οικονομικά. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε:

  • λευκό ξύδι και σόδα για να καθαρίζουμε επιφάνειες του σπιτιού, πατώματα, μπάνιο, κουζίνα,
  • καρπούς πλυσίματος (soap nuts) για το πλυντήριο ή και για το καθάρισμα του σπιτιού.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε οικονομία και στις συσκευασίες:

  • επιλέγοντας να ξαναγεμίσουμε τα παλιά μας δοχεία,
  • επιλέγοντας σαπούνια και σαμπουάν σε μορφή μπάρας σε χάρτινη συσκευασία, ή
  • αγοράζοντας μία μεγάλη συσκευασία αντί για πολλές μικρές.

Τέλος, αν κάποια προϊόντα δεν είναι απαραίτητα, καλύτερα να τα αποφεύγουμε. Για παράδειγμα το μαλακτικό ρούχων μένει στα υφάσματα και το αναπνέουμε συνεχώς καθώς φοράμε τα ρούχα και μπορούμε εύκολα να το καταργήσουμε. Αντί για αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ¼ κούπας λευκό ξύδι στη θήκη του μαλακτικού, ή τίποτα. Η απόλυτη καθαριότητα δεν είναι αναγκαίο να έχει άρωμα.

Προτεινόμενα άρθρα

Tips φυσικού και vegan καθαρισμού για το σπίτι – οι συνταγές της γιαγιάς

Λεμόνια και καθαριστικό σε μπουκάλι πάνω σε πάγκο.Πηγή εικόνας: Precious Plastic Melbourne | Unsplash.

Υπάρχουν βέβαια και πιο φυσικοί (πάντοτε βίγκαν) και οικονομικοί τρόποι για να καθαρίσουμε το σπίτι μας, φτιάχνοντας τα δικά μας vegan απορρυπαντικά με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας. Οι παλιότερες γενιές, που έζησαν με λιγότερες ανέσεις από εμάς, σε εποχές που τα προϊόντα του εμπορίου ήταν ελάχιστα, έφτιαχναν μόνες τους πολλά πράγματα του νοικοκυριού. Πώς θα φτιάξουμε λοιπόν καθαριστικά για το σπίτι;

Καθαριστικό για τα τζάμια

Θα χρειαστείς:

  • 2 κούπες χλιαρό νερό,
  • μισή κούπα λευκό ξύδι,
  • ¼ κούπας οινόπνευμα,
  • 1 με 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (μπορούμε αντί για αιθέριο έλαιο να βάλουμε 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα διχτάκι).

Τα προσθέτουμε σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ανακινούμε το μπουκάλι, και αφήνουμε για 1-2 μέρες να αναμειχθούν τα συστατικά.

 

Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Σε ένα μπουκάλι με σπρέι προσθέτουμε:

  • φλούδες από 2 λεμόνια και 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού,
  • το μισό μπουκάλι το γεμίζεις με χλιαρό νερό,
  • το άλλο μισό το γεμίζεις με λευκό ξύδι,
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανου.

Τα προσθέτουμε στο μπουκάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε μία ημέρα τα συστατικά να αναμειχθούν μεταξύ τους.

Tip: Δεν χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη.

 

Καθαριστικό για καναπέδες

Ιδανικό φυσικό καθαριστικό για λεκέδες στον καναπέ. Σε ένα μπουκάλι με σπρέι θα προσθέσουμε τα εξής υλικά:

  • 2 κ.σ. μαγειρική σόδα,
  • 10 κ.σ. λευκό ξύδι,
  • 2 κούπες ζεστό νερό.

Τα ανακατεύουμε και ψεκάζουμε το σημείο του λεκέ. Αφήνουμε το υγρό για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια σκουπίζουμε με μία στεγνή πετσέτα.

Προσοχή: Αν πρόκειται για δύσκολο λεκέ όπως αυτόν του κρασιού θα χρειαστούμε μόνο μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Αφού πρώτα σκουπίσουμε την υγρασία με ένα στεγνό χαρτί ή με αλάτι, θα ψεκάσουμε με το υγρό, και θα το αφήσουμε περίπου ένα τέταρτο προτού το σκουπίσουμε με στεγνή πετσέτα ξανά. Ειδικά για το κρασί, ρίχνουμε πρώτα αλάτι στον λεκέ ώστε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού και μετά σκουπίζουμε με απαλές κινήσεις (όχι τρίψιμο) το αλάτι. Έπειτα προχωράμε με το υγρό.

 

Καθαριστικό για άλατα μπάνιου

Σε ένα ψεκαστήρι βάζουμε λευκό ξύδι. Ψεκάζουμε τις μπαταρίες του μπάνιου, τους αρμούς μεταξύ των πλακιδίων, και όπου αλλού υπάρχουν άλατα. Μετά από 15-30 λεπτά καθαρίζουμε με ένα υγρό πανί. Αφήνουμε περισσότερη ώρα αν υπάρχουν πολλά άλατα. Για να βγάλουμε τα άλατα μπάνιου από το τηλέφωνο της ντουζιέρας, το ξεβιδώνουμε και το βυθίζουμε σε ξύδι για 1 ώρα – ύστερα το ξεπλένουμε με νερό.

Σημείωση: Ευχαριστούμε τις σούπερ γιαγιάδες της ομάδας μας που μοιράστηκαν τις δοκιμασμένες συνταγές τους μαζί μας. Αν η συνταγή της δικής σου γιαγιάς είναι καλύτερη, θα χαρούμε να την μοιραστείς μαζί μας!

© Vegan Times 15-11-2022

Δημοσιεύτηκε: 15/11/2022
Ενημερώθηκε:
24/11/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: RODNAE Productions | Pexels.