Λανολίνη (e913): Πώς παράγεται και ποιες οι φυτικές εναλλακτικές της

Τη λανολίνη τη γνωρίζουμε κυρίως ως συστατικό σε καλλυντικές κρέμες ή ως κρέμα προστασίας για τις θηλές κατά την πρώτη περίοδο του θηλασμού. Υπάρχει όμως και σε πολλά άλλα προϊόντα.

Vegan Life

04/10/2023

​​Τί είναι η λανολίνη;

Είναι μια ουσία που εκκρίνεται από το δέρμα των προβάτων και εξάγεται από το μαλλί τους. Αναφέρεται και ως κερί μαλλιού ή λίπος από μαλλί, μοιάζει όμως περισσότερο με κερί παρά με λίπος. Στα ζώα που έχουν μαλλί, η λανολίνη παράγεται για να προστατεύει το δέρμα τους και το μαλλί τους από το περιβάλλον και τις καιρικές συνθήκες.

Ποιες είναι οι ιδιότητες της λανολίνης;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λανολίνη ακριβώς για τους ίδιους λόγους που την παράγει το δέρμα των προβάτων, δηλαδή για την προστασία του δέρματός τους. Επειδή έχει μια κολλώδη, λιπαρή, και παχύρευστη υφή έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και του περιβάλλοντος, και προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα συγκρατώντας την υγρασία εσωτερικά. Επίσης, στα τρόφιμα που χρησιμοποιείται λειτουργεί ως προστατευτικό υλικό και ως συντηρητικό.

​Ποια είναι η χρήση της λανολίνης στην καθημερινότητά μας;

​Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται συνήθως ως επικάλυψη σε τσίχλες ή σε μαλακές καραμέλες και στα συστατικά αναγράφεται και ως Ε913. Από λανολίνη παράγεται επίσης βιταμίνη D.

Χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά όπως σε κρέμες για ερεθισμένο ή ξηρό δέρμα, κρέμες για τις θηλές κατά τον θηλασμό, σε βρεφικές κρέμες, σε προϊόντα για τα χείλη, σε κρέμες ξυρίσματος, κρέμες χεριών, κρέμες προσώπου για ρυτίδες, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, φαρμακευτικά σκευάσματα και αλοιφές, κ.λπ.

Επίσης, βρίσκεται και σε άλλα προϊόντα όπως βερνίκια παπουτσιών, προϊόντα προστασίας ξύλου, λιπαντικά, κ.ά.

​Εναλλακτικές λανολίνης ή αλλιώς φυτική λανολίνη

Για όλες τις χρήσεις της λανολίνης υπάρχουν εξίσου καλές βίγκαν εναλλακτικές. Για παράδειγμα:

  • Για συμπλήρωμα διατροφής υπάρχουν δύο μορφές της βιταμίνης D (D2 και D3) που παράγονται από μύκητες και φυτά (φύκια). Την αναζητούμε ως vegan βιταμίνη D.
  • Για χρήση στο δέρμα ή ως συστατικό σε κρέμες για την επιδερμίδα ή τα χείλη υπάρχει φυτική λανολίνη που συνήθως παρασκευάζεται από φυτικά βούτυρα όπως το βούτυρο καριτέ (shea butter - σέι μπάτερ). Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωική, διότι έχει τις ίδιες ιδιότητες, δηλαδή προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα και το μαλακώνει. Λόγω της ενυδάτωσης που προσφέρει στο δέρμα θεωρείται ότι καταπολεμά και τις ρυτίδες.
  • Η πιο φυσική λύση για τον τραυματισμό των θηλών τις πρώτες μέρες του θηλασμού και η ασφαλέστερη για το βρέφος, είναι η επάλειψή τους με το ίδιο το μητρικό γάλα μετά από κάθε θηλασμό. Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε φυτική λανολίνη ή κάποιο φυτικό βούτυρο ή λάδι θα πρέπει να πλένουμε την περιοχή και να το αφαιρούμε καλά πριν το μωρό θηλάσει.
  • Μπορούμε να βρούμε στην αγορά τσίχλες, καραμέλες, κ.ά. με φυτικά συστατικά, όπως κερί κανόμπα/κανάουμπα (carnauba wax, e903).
  • Επίσης υπάρχουν βερνίκια και προϊόντα προστασίας ξύλου χωρίς λανολίνη.

Πάντα προτιμάμε πιστοποιημένα vegan προϊόντα, τουλάχιστον όταν υπάρχει αυτή η επιλογή, ειδικά σε τρόφιμα, βιταμίνες και καλλυντικά.

Πού μπορούμε να βρούμε φυτική ή vegan λανολίνη;

Μπορούμε να αγοράσουμε φυτική ή vegan λανολίνη σε καταστήματα που πωλούν υλικά για την παρασκευή καλλυντικών, σε κάποια καταστήματα με καλλυντικά και σε κάποια φαρμακεία.

© Vegan Times

Δημοσιεύτηκε: 16/09/2023
Ενημερώθηκε:
04/10/2023

Πηγές:

Εικόνα: Ron Lach | Pexels