5 τρόποι για να αξιοποιήσουμε τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή ή αλλιώς citrus fruits

Τα εσπεριδοειδή, είναι από τα φρούτα με το πιο έντονο άρωμα και ιδιαίτερα η φλούδα τους είναι ακόμα πιο αρωματική από τον εσωτερικό καρπό. Γι’ αυτό μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τις φλούδες τους στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, αλλά και σε αρώματα και καλλυντικά.

Vegan Διατροφή + Υγεία

29/01/2023

Στα εσπεριδοειδή (citrus fruits) ανήκουν τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα νεράντζια, τα κίτρα, τα κουμκουάτ, τα γκρέιπφρουτ, τα μοσχολέμονα (λάιμ), κ.ά. Εκτός από την παρόμοια χαρακτηριστική τους φλούδα, αυτά τα φρούτα έχουν συνήθως γλυκιά και ξινή γεύση.

Σε μια εποχή που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα τρόφιμα στο έπακρο και να μην πετάμε οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο και ωφέλιμο, προτείνουμε μερικούς τρόπους για να χρησιμοποιούμε και τις φλούδες των εσπεριδοειδών όποτε και όσο αυτό είναι εφικτό.

Χρησιμοποιούμε λοιπόν τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή και με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε πιο κοντά στο zero waste lifestyle.

Διαλέγουμε πάντα ακέρωτα φρούτα και τα πλένουμε καλά με νερό πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Κάποια εσπεριδοειδή τρώγονται ευχάριστα μαζί με τη φλούδα

Αυτά είναι τα μανταρίνια και τα κουμκουάτ. Η έντονη γεύση της φλούδας μαζί με τη γλυκιά γεύση του εσωτερικού καρπού απογειώνει τη γεύση του φρούτου και μας χαρίζει ακόμα περισσότερες βιταμίνες. Τα κουμκουάτ είναι τόσο μικρά που τρώγονται και ολόκληρα, ενώ τα μανταρίνια μπορούμε να τα κόψουμε σε φέτες χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.

Τα μανταρίνια και τα κουμκουάτ τρώγονται ευχάριστα και με την φλούδα!

Ξύσμα για άρωμα και γεύση σε φαγητά και γλυκά

Παίρνουμε το ξύσμα συνήθως από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, πριν τα κόψουμε (και σίγουρα πριν τα στίψουμε) και αρωματίζουμε με αυτό κέικ, μπισκότα, κρέμες, ψητές πατάτες, σάλτσες κ.λπ. Προσέχουμε να πάρουμε μόνο το ξύσμα και όχι τη λευκή στιβάδα που υπάρχει κάτω από τη φλούδα. Το ξύσμα μπορεί να καταψυχθεί και να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 6 μήνες.

Μερικές δοκιμασμένες συνταγές είναι οι ακόλουθες:

Ντιπ από κάσιους
Μπισκότι με χυμό πορτοκάλι και φιστίκια Αιγίνης
Κέικ με λεμόνι και παραρουνόσπορο
Αρωματικό κέικ πορτοκάλι
Κουλουράκια

Γλυκό του κουταλιού και αρωματικό αλάτι

Οι φλούδες από όλα τα εσπεριδοειδή μπορούν να γίνουν γλυκό το οποίο διατηρείται σε βάζα για αρκετό καιρό.

Για το αρωματικό αλάτι παίρνουμε το ξύσμα από τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή που προτιμάμε, το ανακατεύουμε πολύ καλά με ιωδιούχο αλάτι και αποξηραίνουμε το μείγμα στον φούρνο. Μια καλή αναλογία είναι 1 κούπα αλάτι με 2 κ.σ. ξύσμα. Απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητική επιφάνεια και το βάζουμε στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (50° C) και ανακατεύουμε 2-3 φορές μέχρι να στεγνώσει. Διατηρούμε το μείγμα σε βάζο και με αυτό δίνουμε ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά μας.

Αρωματικό τσάι

Παίρνουμε τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή που προτιμάμε και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα αποξηραίνουμε στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (50° C). Εναλλακτικά τις αφήνουμε στο ταψί σκεπασμένες με μια λεπτή πετσέτα ή ύφασμα γάζα για να αποξηραθούν με φυσικό τρόπο — αυτό θα πάρει μερικές μέρες. Στη συνέχεια διατηρούμε τις φλούδες σε ένα βάζο και τις προσθέτουμε στο τσάι μας ή σε μείγματα βοτάνων.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε ολόκληρα τα εσπεριδοειδή φρούτα δίνοντας ένταση και περισσότερο άρωμα σε φαγητά, γλυκά και ροφήματα.

Όταν βέβαια κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό, προτιμάμε να πετάμε φλούδες και μέρη από φυτά που δεν τρώμε σε κάδο κομποστοποίησης, ώστε να γίνονται λίπασμα για τα φυτά μας.

Δημοσιεύτηκε: 27/01/2023
Ενημερώθηκε:
29/01/2023

Πηγές:

Κύρια εικόνα: Monika Stawowy, Unsplash