Φρούτα, λαχανικά και καρποί Φεβρουαρίου

Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα και αυτός που καλωσορίζει την Άνοιξη. Λέγεται και Φλεβάρης από τα ποτάμια και τα ρυάκια που γεμίζουν από τις βροχές και μοιάζουν με φλέβες πάνω στη γη, όπως και Κουτσοφλέβαρος επειδή έχει 28 ημέρες και 29 τα δίσεκτα έτη. Τον Φεβρουάριο αρχίζουν οι γιορτές της Αποκριάς και του Καρναβαλιού που γιορτάζουμε τον ερχομό της Άνοιξης και τη γονιμότητα της φύσης. Το κρύο όμως και οι βροχές του χειμώνα μας προκαλούν ακόμα τη διάθεση για ζεστά γεύματα. Ποια είναι λοιπόν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να γεμίσουμε το καλάθι μας τον Φεβρουάριο;

Vegan Διατροφή + Υγεία

09/02/2023

Φρούτα

Αβοκάντο από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο

  • Προέρχεται από το Μεξικό, όπου εκεί ονομάζεται βουτυρόδεντρο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Κρήτης.
  • Φτιάξε ωραίες σαλάτες με αβοκάντο και δοκίμασέ το και σε σάντουιτς που μπορείς να πάρεις στη δουλειά ή στο σχολείο μαζί με πράσινη σαλάτα.
    Χρησιμοποίησε ώριμο αβοκάντο σε γλυκές παρασκευές με κρέμα αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο.
  • Φτιάξε σάντουιτς με λιωμένο αβοκάντο, μαρούλι, και ξερό βασιλικό.
  • Φτιάξε γκουακαμόλε (ή γουακαμόλε) με λιωμένο αβοκάντο, ψιλοκομμένα καρύδια, ξερό κρεμμύδι, και λεμόνι.

Γκρέιπφρουτ από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο

  • Η καταγωγή του είναι από τη Τζαμάικα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε περιορισμένη παραγωγή, γι’ αυτό δεν βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα εγχώρια γκρέιπφρουτ.
  • Δοκίμασέ το κομμένο σε μικρά κομμάτια μέσα σε πράσινες σαλάτες.

Λεμόνια από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο

  • Δοκίμασε το κέικ με λεμόνι και παπαρουνόσπορο.
  • Βάλε φρεσκοστιμμένο λεμόνι στις ζεστές χειμωνιάτικες σούπες λαχανικών και στα μαγειρεμένα χειμωνιάτικα χόρτα.

Μανταρίνια από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο

  • Μεταφέρονται εύκολα και είναι ένα γευστικό και δροσερό σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.
  • Ήξερες ότι η φλούδα του μανταρινιού είναι βρώσιμη; Κόψε τα μανταρίνια σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσεις τη φλούδα. Η πιο έντονη γεύση της φλούδας μαζί με τη γλυκιά γεύση του φρούτου δίνουν μια άλλη διάσταση στα μανταρίνια!

Πορτοκάλια από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο

Λαχανικά

Αγκινάρες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

Αντίδια από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο

  • Ταιριάζουν και σε χορτόπιτες μαζί με μυρωδικά.

Γλυκοπατάτες από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο

  • Ψητές ολόκληρες στο γκριλ είναι το τέλειο χειμωνιάτικο σνακ.
  • Ψήνονται ακόμα και σε τοστιέρα! Κόψε τη γλυκοπατάτα σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου και ψήσε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Αν θες πρόσθεσε λίγη πάπρικα και λίγο αλάτι, ή λίγο γκαράμ μασάλα.
  • Ψήνονται και στον φούρνο μικροκυμάτων. Τρυπάς τη φλούδα με ένα πιρούνι 2-3 φορές, τις τοποθετείς ολόκληρες σε ένα πιάτο, και σε 12-15 λεπτά είναι έτοιμες.
  • Ταιριάζουν τέλεια στα φαγητά με λαχανικά στην κατσαρόλα, ακόμα και στα κοκκινιστά, π.χ. στον αρακά ή στο στιφάδο μανιταριών.
  • Δοκίμασέ τες σε μπιφτέκια από γλυκοπατάτα και ρεβίθια και σε σούπα με γλυκοπατάτα, τζίτζερ και κάρυ.

Κουνουπίδι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

  • Ωμό κομμένο σε μικρές φουντίτσες με λεμόνι και λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο ή όποιο μυρωδικό προτιμάς είναι μια γρήγορη και νόστιμη σαλάτα ή σνακ.
  • Δοκίμασέ το ψητό. Κόψε το κουνουπίδι σε φέτες, βάλε μυρωδικά και λίγο λεμόνι, και ψήσε στο φούρνο ή στο γκριλ μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά.
  • Δοκίμασέ το κοκκινιστό με κανέλα στην κατσαρόλα.

Λαχανάκια Βρυξελλών από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

  • Γίνονται πολύ ωραία ψητά στο φούρνο ή στο γκριλ με λεμόνι.

Λάχανο από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο

  • Διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο και έτσι είναι βολικό να το έχουμε για γρήγορες σαλάτες, αλλά και να το προσθέτουμε σε σάντουιτς.
  • Στη χύτρα μαγειρεύεται σε 6 λεπτά υπό πίεση (αν είναι ολόκληρο) και σε 2 λεπτά αν το χωρίσουμε σε φύλλα. Αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει φυσικά.
  • Ταιριάζει πολύ σε σούπες με λαχανικά και δημητριακά. Δοκίμασέ το σε μια δυναμωτική σούπα με κόκκινα φασόλια.
  • Δοκίμασε το παστίτσιο με λάχανο και ροζ φακές .
  • Φτιάξε απλό και αγαπημένο λαχανόρυζο με λεμόνι και άνηθο ή με τοματοχυμό.

Μπρόκολο από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

  • Εκτός από τέλεια βραστή σαλάτα για τα γεύματά μας είναι και ένα καλό σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.
  • Είναι υπέροχο και σε σούπες. Για να μην παραβράσει πρόσθεσέ το σε μικρά κομμάτια προς το τέλος να βράσει μόνο για 4-5’.
  • Ήξερες ότι κατάγεται από την Ιταλία και προέρχεται από το άγριο λάχανο (ή άγρια μουστάρδα);

Πράσα από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο

  • Δοκίμασέ τα ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα. Συνοδεύουν υπέροχα τα περισσότερα γεύματα.
  • Ταιριάζουν και δίνουν γεύση στα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά, όπως στη φασολάδα, στους γίγαντες, στον αρακά, και στις πατάτες γιαχνί.
  • Δοκίμασέ τα μαγειρεμένα με αρακά, καθώς και σε πρασόπιτα.
  • Ταιριάζει σε πολλές σούπες. Δοκίμασέ το σε σούπα με πατάτες και σπανάκι.

Ραδίκια από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο

  • Φτιάξε μια μεγάλη ποσότητα χόρτα, διατήρησέ τα στο ψυγείο για να έχεις καθημερινά έτοιμη σαλάτα για τις επόμενες 3-4 μέρες.

Σπανάκι από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο

  • Φτιάξε σπανακόπιτα με μυρωδικά και χόρτα εποχής.
  • Δοκίμασε τα νηστίσιμα πουγκιά Πάτμου με χόρτα.
  • Απόλαυσέ τα στην πατατόσουπα με μανιτάρια.
  • Αντικατάστησε το μισό μάραθο με σπανάκι στις μαραθόπιτες.
  • Σπανακόρυζο, σε χορτόπιτα, σε σούπες, σε φρικασέ, ωμό σε σαλάτα, βρασμένο σε buddha bowls... οι χρήσεις του είναι πάρα πολλές. Δοκίμασέ το αντί για μαρούλια σε φρικασέ με ρεβίθια.

Φινόκιο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο

  • Ιδανική προσθήκη σε ψητά λαχανικά φούρνου, όπως πατάτες, καρότα, πράσα, κουνουπίδι, κ.ά.
  • Ταιριάζει σε όλες τις σούπες, πουρέδες, και σε μείγματα ψητών λαχανικών.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε τα λαχανικά, τα χορταρικά, και τα μυρωδικά που βρίσκουμε όλο τον χρόνο: Άνηθο, μαϊντανό, μαρούλια, σαλάτες, σέλινο, καρότα, πατάτες, παντζάρια, ξερά κρεμμύδια, μανιτάρια.

Καρποί

Επίσης, βρίσκουμε και τον Φεβρουάριο φρέσκα κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια.

Δημοσιεύτηκε: 02/02/2023
Ενημερώθηκε:
09/02/2023

Πηγές:

Κύρια εικόνα: Quang Nguyen Vinh, Pexels