Νέες Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ: Το γάλα και το γιαούρτι σόγιας εντάσσονται στα γαλακτοκομικά

Το γάλα σόγιας και το γιαούρτι σόγιας "μετρούν" ως γαλακτοκομικά, υπαγορεύουν οι νέες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ, εξαλείφοντας την ανάγκη για μητρικό γάλα άλλων ειδών.

Vegan Διατροφή + Υγεία

21/03/2023
Ποιος;

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ…

Τί;

… εντάσσουν το γάλα σόγιας με ασβέστιο στην ίδια ομάδα με τα ζωικά γαλακτοκομικά.

Πού;

Στις ΗΠΑ.

Πότε;

Οι νέες Διατροφικές Οδηγίες 2020-25 δημοσιοποιήθηκαν προχθές (29/12) στις 5μμ.

Γιατί;

Στις Διατροφικές Οδηγίες αναγνωρίζεται ότι το γάλα σόγιας και το γιαούρτι σόγιας με ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D αποτελούν διατροφικά εφάμιλλες επιλογές με τα αντίστοιχα ζωικά και «μετρούν» εξίσου στην επίτευξη του στόχου που θέτουν οι Οδηγίες για κατανάλωση «γαλακτοκομικών». Φυσικά δεν πρέπει να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Λοιπές πληροφορίες

Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακολουθήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά μια διατροφή που είναι συμβατή με τις ηθικές τους αξίες, μια διατροφή που δεν βλάπτει ζώα.

Επίσης, σε μια χώρα στην οποία το 65% των πολιτών έχει δυσανεξία στα ζωικά, η σαφής αναφορά (στο κύριο σώμα του κειμένου, στη σελ. 33 από τις 149 και όχι σε Παράρτημα όπως στην προηγούμενη έκδοση) αποτελεί μια προσπάθεια να αποκατασταθεί και η αδικία έναντι των ανθρώπων με δυσανεξία που τόσα χρόνια πίστευαν ότι πρέπει να καταναλώνουν ζωικά γαλακτοκομικά προκειμένου να είναι υγιείς. Στις δημόσιες ακροάσεις κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων για τις νέες οδηγίες ακούστηκαν πολλές φωνές για την αδικία αυτή, που περιγράφηκε ως διατροφικός ρατσισμός.

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν από μόνα τους ασήμαντες ποσότητες βιταμίνης D. Στα περισσότερα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός με βιταμίνη D.

© Vegan Times 31-12-2020

Δημοσιεύτηκε: 31/12/2020
Ενημερώθηκε:
21/03/2023

Πηγές:

U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services (2020) Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9η έκδοση. Ημερομηνία δημοσίευσης Οδηγιών 29/12/2020.