5 διαφορετικοί vegan κιμάδες. Τί υλικά συνδυάζουμε και πώς τα μαγειρεύουμε

Η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει πάρα πολλά πιάτα με κιμά, τα περισσότερα γνώριμα και αγαπημένα σε όλους μας. Όλα τα φαγητά που γνωρίζουμε και περιέχουν κιμά μπορούν να γίνουν με φυτικά υλικά πιο ελαφριά και πιο υγιεινά.

Vegan Διατροφή + Υγεία

22/12/2023

Η βασική ιδέα για να μαγειρέψουμε φυτικούς κιμάδες είναι ότι αντί για ζωικό κιμά, να βάζουμε όσπρια, μανιτάρια ή άλλα φυτικά υλικά και να προσθέτουμε τα υλικά που θα βάζαμε στη σάλτσα μας, δηλαδή λαχανικά, μυρωδικά, μπαχαρικά. Σε κάποιες περιπτώσεις που θέλουμε πιο σφιχτό αποτέλεσμα, όπως για μπιφτέκια ή κεφτεδάκια θα χρειαστεί να προσθέσουμε και κάποιο συνδετικό υλικό.

Προτείνουμε 5 δοκιμασμένους κιμάδες από αγαπημένα και απλά υλικά και σε ποια φαγητά ταιριάζουν περισσότερο.

Κιμάς από φακές

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιες φακές θέλουμε: καφέ, πράσινες, μαύρες (beluga), ροζ/κόκκινες. Προσοχή: Οι ροζ/κόκκινες φακές είναι τέλειες για κιμά που θα περιέχεται σε κάποιο φαγητό, π.χ. παστίτσιο ή κανελόνια ή για κιμά για μακαρόνια, αλλά όχι για μπιφτέκια, επειδή δεν στέκονται εύκολα. 

Βράζουμε από πριν τις φακές και τις στραγγίζουμε από το νερό όταν θέλουμε να φτιάξουμε μπιφτέκια ή κεφτέδες, και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά που θέλουμε και κάποιο συνδετικό υλικό, όπως τριμμένη φρυγανιά, βρώμη κ.λπ.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε κιμά για παστίτσιο, μουσακά ή μακαρόνια δεν χρειάζεται συνδετικό υλικό. Μαγειρεύουμε τις φακές σαν σάλτσα με ντομάτα, μυρωδικά και μπαχαρικά. Αν θέλουμε υφή που να μην θυμίζει φακές τότε τις βράζουμε λίγο περισσότερο και τις διαλύουμε με ένα πιρούνι ή το εργαλείο του πουρέ.

Κιμάς από μαυρομάτικα, κόκκινα ή μαύρα φασόλια

Όλα αυτά τα φασόλια γίνονται πολύ νόστιμα μπιφτέκια και κεφτέδες. Τα μαυρομάτικα όμως βράζουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα άλλα. Βέβαια, μπορούμε να έχουμε και έτοιμα μαγειρεμένα φασόλια σε κονσέρβα ή στην κατάψυξη από προηγούμενο μαγείρεμα. Για να τα χρησιμοποιήσουμε τα βράζουμε και τα στραγγίζουμε από το νερό. Τα διαλύουμε με τα δάχτυλα ή με πιρούνι ή με εργαλείο του πουρέ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά και μυρωδικά που θέλουμε και κάποιο συνδετικό υλικό.

Κιμάς από μανιτάρια

Τα μανιτάρια γίνονται νόστιμος κιμάς που ταιριάζει τέλεια στο παστίτσιο, στον μουσακά, στα παπουτσάκια και στα μακαρόνια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μανιτάρια προτιμάμε. Τα ψιλοκόβουμε, τα σωτάρουμε και φτιάχνουμε μια γεμάτη/δεμένη σάλτσα με ντομάτα και τα μυρωδικά που μας αρέσουν.


Κιμάς από κουνουπίδι

Το κουνουπίδι γίνεται πολύ νόστιμος κιμάς και ταιριάζει τέλεια σε μακαρόνια ή ρύζι. Τρίβουμε το ωμό κουνουπίδι σε τρίφτη και το προσθέτουμε στην σάλτσα με ντομάτα και μυρωδικά. Αν θέλουμε το σωτάρουμε ελαφρά, αλλά προσπαθούμε να μην βράσει πολύ στη συνέχεια για να μην γίνει πολτός – θέλουμε να είναι al dente, ώστε να “κρατάει” στο μάσημα. Γι’ αυτό σωτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά προσθέτουμε το τριμμένο κουνουπίδι.

Κιμάς από ρεβίθια

Με τα ρεβίθια μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα μπιφτέκια και κεφτέδες/φαλάφελ. Βράζουμε τα ρεβίθια και τα στραγγίζουμε από το νερό (ή τα έχουμε έτοιμα βρασμένα στην κατάψυξη και απλά τα ξεπαγώνουμε) και φτιάχνουμε το μείγμα για τον κιμά μας. Για να μην βγουν στεγνά τα μπιφτέκια χρειάζεται να βάλουμε αρκετά μυρωδικά ή και τριμμένα λαχανικά όπως καρότα, κολοκυθάκια, ντομάτα, μαϊντανό, δυόσμο, αλλά και κάποιο συνδετικό υλικό όπως λίγη τριμμένη φρυγανιά, μπαγιάτικο ψωμί, ή τριμμένη βρώμη.

Ένα παράπλευρο όφελος…

Τα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια και γενικά τα φαγητά με κιμά τα προτιμάμε για τα τραπέζια με φίλους και για τα Κυριακάτικα τραπέζια με την οικογένειά μας. Επίσης, είναι αγαπημένα φαγητά και για τα παιδιά. Μπορούμε λοιπόν, είτε είμαστε βίγκαν, είτε μας αρέσει να πειραματιζόμαστε στη μαγειρική ή ακόμα για να κάνουμε πιο υγιεινά τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα που αγαπάμε, να φτιάχνουμε με αυτούς τους κιμάδες όποιο φαγητό θελήσουμε. Και με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τα όσπρια και τα λαχανικά στη διατροφή μας, που μόνο καλό μας κάνουν.

Η δημιουργία του μείγματος του κιμά, ειδικά αν είναι να γίνει μπιφτέκια, είναι μια πολύ δημιουργική ενασχόληση και για τα παιδιά. Καθώς τα υλικά των μπιφτεκιών δεν περιέχουν παθογόνους οργανισμούς όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα παιδιά, όσο μικρά και αν είναι, μπορούν να βοηθήσουν με το ανακάτεμα του μείγματος και το πλάσιμο. Και λένε ότι αν τα παιδιά εμπλέκονται στην διαδικασία παρασκευής του φαγητού, είναι πιο πιθανό να το δοκιμάσουν. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε το παιδί σας να πλάθει πυραύλους και διάφορα σχήματα μπιφτεκιών και να τρώει τρόφιμα που μέχρι τώρα δεν είχε δοκιμάσει ποτέ!

Δημοσιεύτηκε: 19/12/2022
Ενημερώθηκε:
22/12/2023