Ροζ ή αλλιώς κόκκινες φακές! Εδώ θα διαβάσετε τα "τί" και τα "πώς".

Τις ροζ ή κόκκινες φακές τις συναντάμε σε πολλές vegan αλλά και ethnic συνταγές. Είναι νόστιμες, θρεπτικές και εύκολες στο μαγείρεμα. Δεν τις χρησιμοποιούμε πολύ στην Ελλάδα, αλλά όμως εντάσσονται τόσο εύκολα στην ελληνική κουζίνα! Πάμε να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Vegan Διατροφή + Υγεία

22/12/2023

Τί είναι οι ροζ ή κόκκινες φακές;

Οι ροζ φακές είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό, και εύπεπτο όσπριο που μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με πολλά άλλα φαγητά όπως και με πολλά μυρωδικά. Έχουν λίγο πιο απαλή και διακριτική γεύση από τις καφέ φακές και δεν έχουν φλούδα.

Πώς μαγειρεύονται;

Επειδή δεν έχουν φλούδα μπορούν και βράζουν πιο γρήγορα. Σε απλή κατσαρόλα χρειάζονται 20-30’ και σε χύτρα ταχύτητας 5-8’.

Μπορούμε να προσθέτουμε τις ροζ φακές σε φαγητά που ήδη γνωρίζουμε και να τα κάνουμε πιο νόστιμα και πιο θρεπτικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε τα όσπρια στη διατροφή μας αλλά και να δίνουμε σε κάποια φαγητά, όπως στις σάλτσες, μια πιο δεμένη υφή.

Οι ροζ φακές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντικαταστάτης σε οποιαδήποτε συνταγή χρησιμοποιεί ζωικό κιμά ή κιμά σόγιας. Αυτό που δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε με κόκκινες φακές είναι μπιφτέκια (αλλά για μπιφτέκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό άλλα όσπρια).

Να μερικές ιδέες:

• Μπορούμε να τις “κρύψουμε” σε σάλτσες και σε φαγητά με σάλτσα. Δοκίμασε να προσθέσεις λίγη ροζ φακή σε σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι, να τις βάλεις σε πατάτες γιαχνί, στη γέμιση για λαχανοντολμάδες κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσθέτεις 1-2 κουταλιές της σούπας φακές μέσα στη σάλτσα ή στη γέμιση που θέλεις και προσθέτεις και το ανάλογο νερό που θα χρειαστεί η φακή για να μην πήξει πολύ η σάλτσα ή η γέμιση. Η αναλογία είναι 1 κουταλιά φακή προς 3 νερό.

• Μπορούμε να φτιάχνουμε κιμά με ροζ φακές για παστίτσιο, μουσακά, λαζάνια, κανελόνια, παπουτσάκια, λαχανοντολμάδες, γεμιστά, ζυμαρικά. Χρησιμοποιούμε τις φακές αντί για κιμά και προσθέτουμε ντοματοχυμό και τα μυρωδικά που θέλουμε. Για μαγείρεμα σε κατσαρόλα η αναλογία υγρού (σε αυτό μετράμε και τον ντοματοχυμό) με φακές είναι 4:1, και αναπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί.

• Γίνονται νόστιμος πουρές σαν φάβα για να συνοδεύει τα φαγητά μας. Ταιριάζει με χόρτα, μανιτάρια, βραστά και ψητά λαχανικά όπως πατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα κ.λπ. Για μαγείρεμα σε κατσαρόλα η αναλογία υγρού με φακές είναι 4:1, και αναπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί.

• Γίνονται νόστιμη σούπα με μυρωδικά ή και λαχανικά. Δοκιμάστε την σε μια απλή σούπα με ξερό κρεμμύδι και δυόσμο.

• Μπορούμε επίσης να προσθέτουμε λίγη (π.χ. ¼ - ½ της κούπας) ροζ φακή σε καροτόσουπα ή άλλες βελουτέ σούπες.

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τις ροζ φακές, διάλεξε μια συνταγή που ταιριάζει στα γούστα σου και σίγουρα η γεύση τους θα σε ενθουσιάσει! Εμείς πάντως τις λατρεύουμε!

Δημοσιεύτηκε: 18/01/2023
Ενημερώθηκε:
22/12/2023

Πηγές:

Κύρια εικόνα: Polina Tankilevitch, Pexels