Εύκολος χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς λάδι

Μία συνταγή με αρώματα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο. Ένα γλυκό που μπορείς να απολαύσεις όχι μόνο τη Σαρακοστή, αλλό όλο τον χρόνο. Και εάν θέλεις να την κάνεις ακόμα πιο εύκολη, παραλείπεις το καβούρδισμα. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 0:25'
  • μερίδες 12

Υλικά

Για το σιρόπι

5 ποτήρια

νερό

1

πορτοκάλι, το ξύσμα του

300 γρ.

χυμό πορτοκαλιού

400 γρ.

ζάχαρη καρύδας ή καστανή ή λευκή

2

ξυλάκια κανέλας

4-5

καρφάκια γαρίφαλο

1

βανιλίνη

Για τον χαλβά

250 γρ.

σιμιγδάλι χονδρό

100 γρ.

καρύδια σπασμένα ψιλά

κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη, και τα αφήνουμε να βράσουν για 5'. Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλα και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον χαλβά:
Σε μια άλλη κατσαρόλα με χονδρό πάτο βάζουμε σε δυνατή φωτιά το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά τα πρώτα 2' προσθέτουμε και τα καρύδια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5'-7', ίσα-ίσα να αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην μαυρίσει γιατί θα πικρίσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το σιμιγδάλι να πιει όλο το σιρόπι και να αρχίσει να κοχλάζει.

Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τον σκεπάζουμε για 10' με μια πετσέτα και μετά τον βάζουμε σε μία φόρμα. Όταν κρυώσει, σε περίπου 30'-40', τον ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγα ακόμα καρύδια, και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Αν θέλουμε να παραλείψουμε το στάδιο του καβουρδίσματος:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρύφαλα, τον σκεπάζουμε με πετσέτα, τον αφήνουμε να κρυώσει 10', και μετά τον βάζουμε σε μια φόρμα. 'Οταν κρυώσει εντελώς τον ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια, και τον πασπαλίζουμε με κανέλα.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Καβουρδίσεις τον χαλβά μέχρι να αλλάξει λίγο χρώμα, αλλά να μην μαυρίσει γιατί τότε θα πικρίσει.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να αφαιρέσεις την κανέλα και τα γαρίφαλα, τα οποία καλό είναι να τα έχεις μετρήσει από πριν για να είσαι σίγουρος/η ότι τα έχεις αφαιρέσει όλα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

13g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

16mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

0%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

58%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

245

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές