Υλικά
1 κιλό |
πατάτες |
1 |
κρεμμύδι μέτριο |
1 |
πράσινη πιπεριά |
½ κούπα |
σπιτικό ζωμό λαχανικών (βλ. μικρά μυστικά) |
1 κ.γ. |
ρίγανη αποξηραμένη |
3 |
ντομάτες μεγάλες |
¼ κούπα |
ροζ φακές |
½ κ.γ. |
κανέλα σε σκόνη |
5 |
μπαχάρια |
1 λοβό |
αστεροειδή γλυκάνισο |
2 |
φύλλα δάφνης |
¼ κ.γ. |
αλάτι |
⅛ κ.γ. |
πιπέρι |
Προετοιμασία
- Ξεπλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, και τις κόβουμε σε κύβους μεγέθους μπουκιάς.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά.
- Αλέθουμε στο μπλέντερ τις ντομάτες.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε σωτάροντας σε υψηλή θερμοκρασία τα κρεμμύδια μαζί με τη ρίγανη σε 2 κουταλιές ζωμού. Αφού ροδίσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τις πιπεριές και τις πατάτες και σωτάρουμε για άλλα 2΄ προσθέτοντας όσο ζωμό χρειαστεί.
Προσθέτουμε τις αλεσμένες ντομάτες με το ζουμί τους, τις φακές και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Συμπληρώνουμε με νερό εάν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η σύσταση του φαγητού μπορεί να είναι σαν φαγητό με σάλτσα ή πιο στεγνό (όπως στη φωτογραφία), αναλόγως με τα γούστα μας.
Μικρά μυστικά
![Πρόσεξε να... Πρόσεξε να...](/imgs/icons/b-tip-01.png)
Πρόσεξε να...
Προσθέτεις επιπλέον ζωμό κουταλιά κουταλιά καθώς συνεχίζεται το σωτάρισμα των υλικών.
![Ήξερες ότι... Ήξερες ότι...](/imgs/icons/b-tip-03.png)
Ήξερες ότι...
Αντικαθιστώντας το λάδι με ζωμό ή ακουφάμπα στο σωτάρισμα, μειώνεις δραστικά τις θερμίδες και το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και ευκολοχώνευτο.
![Δοκίμασέ το κι έτσι... Δοκίμασέ το κι έτσι...](/imgs/icons/b-tip-04.png)
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με νερό ή ακουφάμπα αντί για ζωμό λαχανικών. Εάν δεν έχουμε έτοιμο ζωμό διαλύουμε έναν κύβο λαχανικών σε ½ κούπα νερό.