Υλικά
1 κιλό |
πράσα |
½ κούπα |
φύλλα σέλινου |
500 γρ. |
ντομάτες |
1 κούπα |
κριθάρι (το δημητριακό) |
1/2 κούπα |
νερό |
¼ κ.γ. |
αλάτι |
Εκτέλεση
Χοντροκόβουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ ή τις κόβουμε με το χέρι σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος και μετά σε κομμάτια μήκους 3 εκ. (τα λευκά μέρη) και 0,5-1 εκ. (τα πράσινα μέρη).
Ψιλοκόβουμε το σέλινο.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας σε μια χύτρα ταχύτητας και μαγειρεύουμε για 10', σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη χύτρα 10' να κρυώσει πάνω στο μάτι. Εάν χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα αντί για χύτρα, θα μαγειρέψουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθάρι και θα προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό κατά το μαγείρεμα.
Σερβίρουμε με μισό λεμόνι και πιπέρι λεμονιού.
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης όφειλαν την καλή τους φυσική κατάσταση στο ότι έτρωγαν πολύ κριθάρι, το οποίο συνδύαζαν με όσπρια. Γι’ αυτό τους λέγανε «άνδρες του κριθαριού».
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σαν σούπα που τρώγεται ζεστή ή κρύα, εάν προσθέσεις 2,5 κούπες νερό κατά το μαγείρεμα.
Με καστανό ρύζι ή με σιτάρι.