Υλικά
1 |
πράσo ολόκληρο (το λευκό & το πράσινο κομμάτι) |
2 |
κρεμμύδια μικρά |
4 |
σέλινα (τα κλωνάρια & τα φύλλα) |
4 |
καρότα |
1 κούπα |
μαϊντανό ψιλοκομμένο |
1 |
μαραθόριζα |
200 γρ. |
μανιτάρια λευκά |
3 φύλλα |
δάφνης |
1⁄2 κ.γ. |
θυμάρι αποξηραμένο |
1⁄2 κ.γ. |
ρίγανη αποξηραμένη |
1 κ.σ. |
πιπέρι μαύρο |
2,5 λίτρα |
νερό |
Προετοιμασία
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (χωρητικότητας 6-8 λίτρων) βάζουμε μισή κούπα νερό και σωτάρουμε τα λαχανικά σε υψηλή θερμοκρασία (7/9) για 5΄-7΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις πάρουν μια βράση μειώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή (3/9) και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν από 1 έως 3 ώρες. Όσο περισσότερο τα μαγειρεύουμε, τόσο πιο έντονη θα γίνει η γεύση του ζωμού.
Αφαιρούμε από την εστία. Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι πάνω από μια άλλη κατσαρόλα (ή ένα μεγάλο μπωλ) και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Ο ζωμός λαχανικών είναι έτοιμος!
Μικρά μυστικά
![Πρόσεξε να... Πρόσεξε να...](/imgs/icons/b-tip-01.png)
Πρόσεξε να...
Αφήσεις τον ζωμό να κρυώσει, εάν θέλεις να τον καταψύξεις.
![Μην ξεχάσεις... Μην ξεχάσεις...](/imgs/icons/b-tip-02.png)
Μην ξεχάσεις...
Να τον χωρίσεις σε μικρότερες μερίδες (π.χ. κούπες), ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς όσο χρειάζεσαι κάθε φορά.
![Ήξερες ότι... Ήξερες ότι...](/imgs/icons/b-tip-03.png)
Ήξερες ότι...
Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.
![Δοκίμασέ το κι έτσι... Δοκίμασέ το κι έτσι...](/imgs/icons/b-tip-04.png)
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Χρησιμοποίησε λιγότερο νερό για έναν πιο συμπυκνωμένο ζωμό και περισσότερο νερό για έναν πιο ελαφρύ σε γεύση ζωμό. Χρησιμοποίησε αντί για νερό ακουαφάμπα (aquafaba).