Εύκολος χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς λάδι

Μία συνταγή με αρώματα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο. Ένα γλυκό που μπορείς να απολαύσεις όχι μόνο τη Σαρακοστή, αλλό όλο τον χρόνο. Και εάν θέλεις να την κάνεις ακόμα πιο εύκολη, παραλείπεις το καβούρδισμα. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 0:25'
  • μερίδες 12

Υλικά

Για το σιρόπι

5 ποτήρια

νερό

1

πορτοκάλι, το ξύσμα του

300 γρ.

χυμό πορτοκαλιού

400 γρ.

ζάχαρη καρύδας ή καστανή ή λευκή

2

ξυλάκια κανέλας

4-5

καρφάκια γαρίφαλο

1

βανιλίνη

Για τον χαλβά

250 γρ.

σιμιγδάλι χονδρό

100 γρ.

καρύδια σπασμένα ψιλά

κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη, και τα αφήνουμε να βράσουν για 5'. Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλα και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον χαλβά:
Σε μια άλλη κατσαρόλα με χονδρό πάτο βάζουμε σε δυνατή φωτιά το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά τα πρώτα 2' προσθέτουμε και τα καρύδια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5'-7', ίσα-ίσα να αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην μαυρίσει γιατί θα πικρίσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το σιμιγδάλι να πιει όλο το σιρόπι και να αρχίσει να κοχλάζει.

Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τον σκεπάζουμε για 10' με μια πετσέτα και μετά τον βάζουμε σε μία φόρμα. Όταν κρυώσει, σε περίπου 30'-40', τον ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγα ακόμα καρύδια, και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Αν θέλουμε να παραλείψουμε το στάδιο του καβουρδίσματος:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρύφαλα, τον σκεπάζουμε με πετσέτα, τον αφήνουμε να κρυώσει 10', και μετά τον βάζουμε σε μια φόρμα. 'Οταν κρυώσει εντελώς τον ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια, και τον πασπαλίζουμε με κανέλα.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Καβουρδίσεις τον χαλβά μέχρι να αλλάξει λίγο χρώμα, αλλά να μην μαυρίσει γιατί τότε θα πικρίσει.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να αφαιρέσεις την κανέλα και τα γαρίφαλα, τα οποία καλό είναι να τα έχεις μετρήσει από πριν για να είσαι σίγουρος/η ότι τα έχεις αφαιρέσει όλα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

13g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

16mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

0%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

58%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

245

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Δήμητρα Μαγκλάρα

Η Δήμητρα Μαγκλάρα είναι vegan 20 χρόνια και επαγγελματίας chef. Σπούδασε ψυχολογία και το 2004, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να έχει ολιστικό χαρακτήρα και να περιλαμβάνει την διατροφή, άνοιξε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Από το 2011 ασχολείται με την εστίαση και το 2016 δημιούργησε το Plan Vita, ένα εργαστήριο vegan γλυκών και φαγητού με έμφαση στο catering που αναλαμβάνει βίγκαν μενού για επιχειρήσεις εστίασης. Ως μαγείρισσα, εκπαιδεύτηκε απευθείας σε φυτοφαγική κουζίνα και προτιμά τις απλές, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που είναι προσιτές σε όλους.

Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο Mystic Pizza Kallimarmaro, όπου έχει επιμεληθεί το vegan brunch και το vegan μενού και στο Mother Earth Mykonos, το πρώτο εστιατόριο του νησιού με πολλές βίγκαν επιλογές.

Δήμητρα Μαγκλάρα
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές