Vegan μπουγάτσα με κρέμα

Μια εξαιρετικά γρήγορη συνταγή, γευστική και αεράτη!

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 16

Υλικά

10

φύλλα κρούστας

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

για την κρέμα

1 λίτρο

νερό

1 1⁄2 κούπα

σιμιγδάλι

1⁄2 κούπα

ζάχαρη λευκή

2 δόσεις

βανιλλίνης ή

2 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.σ.

ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύουμε το νερό, το σιμιγδάλι, και τη ζάχαρη. Ανάβουμε την εστία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (π.χ. 6/9). Ανακατεύουμε ήρεμα με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας ή με σύρμα ή με πηρούνι πού και πού. Μαγειρεύουμε έως ότου πήξει και γίνει μια υδαρή κρέμα. Όταν πήξει βγάζουμε από την εστία και ανακατεύουμε στην κρέμα τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού.

Λαδώνουμε με ένα πινέλο τον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε τα πέντε πρώτα φύλλα, υγραίνοντας με το λάδι ελαφρά σε κάποια σημεία την πάνω επιφάνεια του κάθε φύλλου. Όταν τοποθετήσουμε το έκτο φύλλο, βάζουμε πάνω του την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, υγραίνοντας με το υπόλοιπο λάδι την πάνω επιφάνεια όλων εκτός του τελευταίου. Το τελευταίο φύλλο το υγραίνουμε με νερό ή γάλα σόγιας: ρίχνουμε με το χέρι μας το νερό και το απλώνουμε με την παλάμη μας. Τρυπάμε 5-6 φορές με ένα πηρούνι την πάνω επιφάνεια.

Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει. Την σερβίρουμε αχνιστή, ψιλοκομμένη σε μακρόστενα κομμάτια, και πασπαλισμένη με πολλή κανέλλα και ζάχαρη άχνη.

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Η μπουγάτσα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε μπουγατσατζίδικο έχει τις δικές του συνταγές και τους δικούς του fans! Kάποια μπουγατσατζίδικα ανοίγουν στις 3 το πρωί και έχουν ξεπουλήσει μέσα σε λίγες ώρες.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Να υγράνεις τα φύλλα με άγλυκο γάλα σόγιας, ή με μείγμα ελαιολάδου & ροφήματος σόγιας σε ίσες ποσότητες.

Να τυλίξεις τρίγωνα μπουγατσοπιτάκια.

Να χρησιμοποιήσεις πιο χοντρό φύλλο, εάν δεν έχεις φύλλο κρούστας.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

5g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

16mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

8%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

10%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

264

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές