Φρέσκια vegan μοτσαρέλλα με προβιοτικά

Φτιάξε μπαλάκια μοτσαρέλλας από κάσιους. Μία συνταγή για την αγαπημένη μας μοτσαρέλλα από το βιβλίο της Miyoko Schinner ''Artisan Vegan Cheese'' (2012). Είναι γευστική, μαλακιά, κι απλώνεται εύκολα.  Ιδανική για σάντουιτς, πίτσες, σαλάτες, και ζυμαρικά.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 6:00'
  • Εκτέλεση 16:30'
  • γρ. 450

Υλικά

Για τα μπαλάκια μοτσαρέλλας

2 κούπες

κάσιους ωμά

1⁄2 κούπα

προβιοτικό νερό (rejuvelac)

1 πρέζα

αλάτι

1⁄2 - 1 κ.γ.

ξανθάνη (xanthan gum)

2⁄3 κούπα

νερό

1 κ.σ.

άγαρ σε σκόνη

Για την άλμη

4 κούπες

νερό παγωμένο

1 κ.γ.

αλάτι

Προετοιμασία

Μουλιάζουμε τα κάσιους σε νερό από 3 έως 8 ώρες και τα στραγγίζουμε καλά.

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα κάσιους, το προβιοτικό νερό, και το αλάτι και τα χτυπάμε πολύ καλά. Αφαιρούμε το καπάκι κατά διαστήματα και ενσωματώνουμε το μείγμα από το τοίχωμα του μπλέντερ, για να χτυπηθούν καλά τα κάσιους, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές και κρεμώδες μείγμα. Μετά προσθέτουμε 1⁄2 κ.γ. ξανθάνη και ξαναχτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να σφίξει και να γίνει αρκετά πυκνό.

Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο, το σκεπάζουμε, και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να γίνει η ζύμωση, από 8 έως 24 ώρες ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε να είναι η γεύση του. Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η ζύμωση.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, βάζουμε το νερό και το άγαρ να πάρουν μία βράση. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 3'-5', ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως το άγαρ. Το υγρό θα είναι θολό.

Στο μπλέντερ χτυπάμε το μείγμα των κάσιους με το υγρό που μόλις φτιάξαμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εάν θέλουμε να γίνει η μοτσαρέλλα μας πιο ελαστική προσθέτουμε στο μπλέντερ επιπλέον 1⁄2 - 1⁄4 κ.γ. ξανθάνη και ξαναχτυπάμε.

Φτιάχνουμε την άλμη, ανακατεύοντας το αλάτι μέσα στο παγωμένο νερό μέχρι να διαλυθεί.

Φορμάρουμε την vegan μοτσαρέλλα μας σε μπαλάκια με την βοήθεια ενός κουταλιού σούπας και τα αφήνουμε να πέσουν μέσα στο δοχείο με την άλμη. Θα βγουν περίπου 20 μπαλάκια (450 γρ.). Θα σκληρύνουν σχεδόν αμέσως. Σκεπάζουμε το δοχείο μας και το βάζουμε στο ψυγείο. Η vegan μοτσαρέλλα μας είναι έτοιμη!

Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να διατηρήσεις την vegan μοτσαρέλλα σου στην άλμη. Θα διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Η άλμη βοηθάει το τυρί να διατηρήσει το σχήμα του και την φρεσκάδα του.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Η ξανθάνη ή ξανθανικό κόμμι (Ε415) είναι μια άγευστη και άοσμη σκόνη, με υφή σαν το κορν φλάουρ, που λειτουργεί ως σταθεροποιητικός ή πηκτικός παράγοντας, βελτιώνοντας τη δομή & ενώνοντας τα συστατικά των συνταγών. Χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκατάστατο γλουτένης σε συνταγές χωρίς γλουτένη σε αρτοσκευάσματα, αλλά και σάλτσες, dressings, και παγωτά. Παράγεται από φυτικές πηγές. Θα το βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Το άγαρ-άγαρ (Ε406) λειτουργεί κι αυτό ως σταθεροποιητικό ή πηκτικό συατατικό που παράγεται από διάφορα φύκια. Είναι διαθέσιμο σκόνη και νιφάδες. 1 κ.σ. σκόνη ισοδυναμεί με 3 κ.σ. νιφάδες.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

6g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

203mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

35%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

100

ανά μπαλάκι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές