Νηστίσιμα πουγκιά Πάτμου με χόρτα

Τα μοναδικά παραδοσιακά πουγκιά Πάτμου που φτιάχνουν κάθε χρόνο στο νησί κατά την περίοδο της νηστείας, σε αλμυρή εκδοχή και πιο light εκδοχή. Γεμιστά με θρεπτικά και μυρωδάτα χόρτα, γεύεσαι σε κάθε μπουκιά τη νησιωτική παράδοση.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 2:00'
  • πουγκιά 16

Υλικά

Για τη Ζύμη

½ κιλό

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ.

baking powder

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

2 κ.σ.

ξύδι

¼ κ.γ.

αλάτι

1 - 1 ½ κούπα

νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

½ κούπα

ρύζι καρολίνα

1 κούπα

νερό

1 κιλό

σπανάκι

2–3

φρέσκα κρεμμυδάκια

1

κρεμμύδι ξερό

1

ματσάκι μαϊντανό

1

ματσάκι άνηθο

1

ματσάκι σέσκουλα

¼ κ.γ.

αλάτι

1 κ.γ.

πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζεις τη ζύμη
Σε μια λεκάνη ρίχνεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το λάδι, το ξύδι, και το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνεις σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνεις περίπου 5' μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη.
Την αφήνεις 1 ώρα σκεπασμένη να ξεκουραστεί.

Εντωμεταξύ φτιάχνεις την γέμιση
Ψιλικόβεις όλα τα λαχανικά. Σε μία κατσαρόλα σωτάρεις με 2 κ.σ. νερό το ξερό κρεμμύδι και μόλις ροδίσει ρίχνεις το ρύζι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σωτάρεις για άλλα 2'. Εάν χρειαστεί προσθέτεις λίγο νερό ακόμα. Στη συνέχεια βάζεις 1 κούπα νερό, το σπανάκι, και τα σέσκουλα και τα μαγειρεύεις μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι al dente.

Φτιάχνεις τα πουγκιά
Παίρνεις 1 μπαλάκι ζύμης και το ανοίγεις με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου περίπου 15 εκ. (όσο περίπου ένα πιατάκι του τσαγιού). Τοποθετείς στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνεις στη μέση και στρίβεις τις άκρες ώστε να φαίνονται όπως στη φωτογραφία. Τα τοποθετείς σε ένα ταψί στο οποίο έχεις στρώσει μία επιφάνεια σιλικόνης ή ένα αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς για 25'-30'.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Είναι το νερό χλιαρό για να γίνει μαλακή η ζύμη σου.

Προσθέτεις λίγο νερό όσο μαγειρεύεις την γέμιση ίσα για να κρατάς το ρύζι υγρό.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να αφήσεις την γέμιση να κρυώσει πριν γεμίσεις τα πουγκιά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με παπαρούνα αντί για σέσκουλα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

43g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.815mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

13%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

192

ανά πουγκί

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Κουτή

Η κυρία Γεωργία κατάγεται από την Καρδίτσα και διατηρεί ζωντανές πολλές συνταγές από τη μητέρα της. Μαζί με τον σύζυγό της διατηρούν τα τελευταία 30 χρόνια την ταβέρνα Πανάγος στην Πάτμο, όπου μοιράζεται με τους πελάτες της τις γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσε.

Γεωργία Κουτή
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές