Galette με μανιτάρια και σπανάκι

Η galette είναι μια ιδιαίτερη ζύμη, κάτι μεταξύ τάρτας, ανοιχτής πίτας και πίτσας. Έχει λίγο πιο ακαθόριστο σχήμα και μπορεί να γίνει αλμυρή ή γλυκιά. Σε αυτήν την vegan εορταστική συνταγή την φτιάχνουμε με μανιτάρια και σπανάκι και την απολαμβάνουμε με παρέα!

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μερίδες 6

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

2 κούπες

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ.

baking powder

1 κ.γ.

αλάτι

½ κούπα

βούτυρο vegan

4 κ.σ.

γιαούρτι vegan απλό

1 κ.σ.

ξύδι

1-2 κ.σ.

νερό ή φυτικό ρόφημα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1

κρεμμύδι

2

πράσα

250 γρ.

μανιτάρια champignon

½ κ.γ.

θυμάρι ξερό

1⁄8 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

200 γρ.

σπανάκι

100 γρ.

silken τόφου

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβουμε σε μικρούς κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο, και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να διαλυθεί και η ζύμη να μοιάζει με χοντρά, υγρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύδι και ξαναχτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Αν δούμε ότι είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε 1 κ.σ. φυτικό ρόφημα ή νερό, παγωμένο από το ψυγείο. Αν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε την ίδια διαδικασία με το χέρι. Απλά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο για 30'. Μπορούμενα φτιάξουμε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε τη γέμιση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμύδι και τα πράσα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο νερό για 2'-3'. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα μπαχαρικά, και το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, γιατί θέλουμε η γέμισή μας να είναι σχετικά στεγνή.

Διαλύουμε το τόφου με ένα πιρούνι. Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τόφου, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-35 εκ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες για να μην κολλάει, και την ανοίγουμε σε φύλλο με διαμέτρο λίγο μεγαλύτερη από το ταψί μας. Στην συνέχεια αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, μεταφέρουμε το φύλλο με την κάτω λαδόκολλα πάνω από το ταψί, αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα και απλώνουμε το φύλλο στο ταψί. Τέλος, τοποθετούμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο αφήνοντας ένα περιθώριο 4-5 εκ. ώστε να μπορέσουμε να διπλώσουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου φτιάχνοντας ένα ακανόνιστο στεφάνι.

Ψήνουμε στους 180°C για 10'. Χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε άλλα 20'-30' λεπτά μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10', σερβίρουμε και απολαμβάνουμε! 

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Είναι το βούτυρο παγωμένο. Βγάλτο από το ψυγείο αμέσως πριν το χτυπήσεις.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να προσθέσεις λίγο παγωμένο νερό ή φυτικό γάλα, εάν η ζύμη σου βγει πολύ σφικτή.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Προσθέτοντας στη γέμιση 100γρ. φυτικό τυρί τύπου φέτας, πριν βάλεις την galette στο φούρνο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

19g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

3.768mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

41%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

7%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

347

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Δήμητρα Μαγκλάρα

Η Δήμητρα Μαγκλάρα είναι vegan 20 χρόνια και επαγγελματίας chef. Σπούδασε ψυχολογία και το 2004, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να έχει ολιστικό χαρακτήρα και να περιλαμβάνει την διατροφή, άνοιξε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Από το 2011 ασχολείται με την εστίαση και το 2016 δημιούργησε το Plan Vita, ένα εργαστήριο vegan γλυκών και φαγητού με έμφαση στο catering που αναλαμβάνει βίγκαν μενού για επιχειρήσεις εστίασης. Ως μαγείρισσα, εκπαιδεύτηκε απευθείας σε φυτοφαγική κουζίνα και προτιμά τις απλές, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που είναι προσιτές σε όλους.

Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο Mystic Pizza Kallimarmaro, όπου έχει επιμεληθεί το vegan brunch και το vegan μενού και στο Mother Earth Mykonos, το πρώτο εστιατόριο του νησιού με πολλές βίγκαν επιλογές.

Δήμητρα Μαγκλάρα
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})