Galette με μανιτάρια και σπανάκι

Η galette είναι μια ιδιαίτερη ζύμη, κάτι μεταξύ τάρτας, ανοιχτής πίτας και πίτσας. Έχει λίγο πιο ακαθόριστο σχήμα και μπορεί να γίνει αλμυρή ή γλυκιά. Σε αυτήν την vegan εορταστική συνταγή την φτιάχνουμε με μανιτάρια και σπανάκι και την απολαμβάνουμε με παρέα!

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μερίδες 6

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

2 κούπες

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ.

baking powder

1 κ.γ.

αλάτι

½ κούπα

βούτυρο vegan

4 κ.σ.

γιαούρτι vegan απλό

1 κ.σ.

ξύδι

1-2 κ.σ.

νερό ή φυτικό ρόφημα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1

κρεμμύδι

2

πράσα

250 γρ.

μανιτάρια champignon

½ κ.γ.

θυμάρι ξερό

1⁄8 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

200 γρ.

σπανάκι

100 γρ.

silken τόφου

Εκτέλεση

Φτιάχνεις τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ τοποθετείς το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι και ανακατεύεις. Βγάζεις το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβεις σε μικρούς κύβους, το ρίχνεις στον κάδο, και χτυπάς με το φτερό μέχρι να διαλυθεί και η ζύμη να μοιάζει με χοντρά, υγρά ψίχουλα. Προσθέτεις το γιαούρτι και το ξύδι και ξαναχτυπάς μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Αν δεις ότι είναι πολύ στεγνή, προσθέτεις 1 κ.σ. φυτικό ρόφημα ή νερό, παγωμένο από το ψυγείο. Αν δεν έχεις μίξερ, κάνεις την ίδια διαδικασία με το χέρι. Απλά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πλάθεις σε σχήμα μπάλας, την τυλίγεις σε μια μεμβράνη, και την βάζεις στο ψυγείο για 30'. Μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα και να την αφήσεις στο ψυγείο.

Φτιάχνεις τη γέμιση
Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το κρεμύδι και τα πράσα. Καθαρίζεις και κόβεις τα μανιτάρια. Πλένεις και ψιλοκόβεις το σπανάκι. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σωτάρεις το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο νερό για 2'-3'. Προσθέτεις τα μανιτάρια, τα μπαχαρικά, και το ελαιόλαδο και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέτεις το σπανάκι και το αφήνεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, γιατί θέλεις η γέμισή σου να είναι σχετικά στεγνή.

Διαλύεις το τόφου με ένα πιρούνι. Βγάζεις την γέμιση από τη φωτιά, ρίχνεις μέσα το τόφου, ανακατεύεις και την αφήνεις να κρυώσει. Μπορείς επίσης να ετοιμάσεις τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσεις στο ψυγείο.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και λαδώνεις ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-35 εκ.

Βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετείς ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες για να μην κολλάει, και την ανοίγεις σε φύλλο με διαμέτρο λίγο μεγαλύτερη από το ταψί σου. Στην συνέχεια αφαιρείς την πάνω λαδόκολλα, μεταφέρεις το φύλλο με την κάτω λαδόκολλα πάνω από το ταψί, αναποδογυρίζεις τη λαδόκολλα και απλώνεις το φύλλο στο ταψί. Τέλος, τοποθετείς την γέμιση πάνω στο φύλλο αφήνοντας ένα περιθώριο 4-5 εκ. ώστε να μπορέσεις να διπλώσεις προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου φτιάχνοντας ένα ακανόνιστο στεφάνι.

Ψήνεις στους 180°C για 10'. Χαμηλώνεις στους 170°C και ψήνεις άλλα 20'-30' λεπτά μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες. Βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις για 10', σερβίρεις και απολαμβάνεις! 

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Είναι το βούτυρο παγωμένο. Βγάλτο από το ψυγείο αμέσως πριν το χτυπήσεις.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να προσθέσεις λίγο παγωμένο νερό ή φυτικό γάλα, εάν η ζύμη σου βγει πολύ σφικτή.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Προσθέτοντας στη γέμιση 100γρ. φυτικό τυρί τύπου φέτας, πριν βάλεις την galette στο φούρνο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

19g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

3.768mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

41%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

7%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

347

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Δήμητρα Μαγκλάρα

Η Δήμητρα Μαγκλάρα είναι vegan 20 χρόνια και επαγγελματίας chef. Σπούδασε ψυχολογία και το 2004, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να έχει ολιστικό χαρακτήρα και να περιλαμβάνει την διατροφή, άνοιξε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Από το 2011 ασχολείται με την εστίαση και το 2016 δημιούργησε το Plan Vita, ένα εργαστήριο vegan γλυκών και φαγητού με έμφαση στο catering που αναλαμβάνει βίγκαν μενού για επιχειρήσεις εστίασης. Ως μαγείρισσα, εκπαιδεύτηκε απευθείας σε φυτοφαγική κουζίνα και προτιμά τις απλές, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που είναι προσιτές σε όλους.

Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο Mystic Pizza Kallimarmaro, όπου έχει επιμεληθεί το vegan brunch και το vegan μενού και στο Mother Earth Mykonos, το πρώτο εστιατόριο του νησιού με πολλές βίγκαν επιλογές.

Δήμητρα Μαγκλάρα
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})