Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ |
|
2 κούπες |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
½ κ.γ. |
baking powder |
1 κ.γ. |
αλάτι |
½ κούπα |
βούτυρο vegan |
4 κ.σ. |
γιαούρτι vegan απλό |
1 κ.σ. |
ξύδι |
1-2 κ.σ. |
νερό ή φυτικό ρόφημα |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ |
|
1 |
κρεμμύδι |
2 |
πράσα |
250 γρ. |
μανιτάρια champignon |
½ κ.γ. |
θυμάρι ξερό |
1⁄8 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι |
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
200 γρ. |
σπανάκι |
100 γρ. |
silken τόφου |
Εκτέλεση
Φτιάχνεις τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ τοποθετείς το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι και ανακατεύεις. Βγάζεις το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβεις σε μικρούς κύβους, το ρίχνεις στον κάδο, και χτυπάς με το φτερό μέχρι να διαλυθεί και η ζύμη να μοιάζει με χοντρά, υγρά ψίχουλα. Προσθέτεις το γιαούρτι και το ξύδι και ξαναχτυπάς μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Αν δεις ότι είναι πολύ στεγνή, προσθέτεις 1 κ.σ. φυτικό ρόφημα ή νερό, παγωμένο από το ψυγείο. Αν δεν έχεις μίξερ, κάνεις την ίδια διαδικασία με το χέρι. Απλά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πλάθεις σε σχήμα μπάλας, την τυλίγεις σε μια μεμβράνη, και την βάζεις στο ψυγείο για 30'. Μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα και να την αφήσεις στο ψυγείο.
Φτιάχνεις τη γέμιση
Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το κρεμύδι και τα πράσα. Καθαρίζεις και κόβεις τα μανιτάρια. Πλένεις και ψιλοκόβεις το σπανάκι. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σωτάρεις το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο νερό για 2'-3'. Προσθέτεις τα μανιτάρια, τα μπαχαρικά, και το ελαιόλαδο και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέτεις το σπανάκι και το αφήνεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά, γιατί θέλεις η γέμισή σου να είναι σχετικά στεγνή.
Διαλύεις το τόφου με ένα πιρούνι. Βγάζεις την γέμιση από τη φωτιά, ρίχνεις μέσα το τόφου, ανακατεύεις και την αφήνεις να κρυώσει. Μπορείς επίσης να ετοιμάσεις τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσεις στο ψυγείο.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και λαδώνεις ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-35 εκ.
Βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετείς ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες για να μην κολλάει, και την ανοίγεις σε φύλλο με διαμέτρο λίγο μεγαλύτερη από το ταψί σου. Στην συνέχεια αφαιρείς την πάνω λαδόκολλα, μεταφέρεις το φύλλο με την κάτω λαδόκολλα πάνω από το ταψί, αναποδογυρίζεις τη λαδόκολλα και απλώνεις το φύλλο στο ταψί. Τέλος, τοποθετείς την γέμιση πάνω στο φύλλο αφήνοντας ένα περιθώριο 4-5 εκ. ώστε να μπορέσεις να διπλώσεις προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου φτιάχνοντας ένα ακανόνιστο στεφάνι.
Ψήνεις στους 180°C για 10'. Χαμηλώνεις στους 170°C και ψήνεις άλλα 20'-30' λεπτά μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες. Βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις για 10', σερβίρεις και απολαμβάνεις!
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Είναι το βούτυρο παγωμένο. Βγάλτο από το ψυγείο αμέσως πριν το χτυπήσεις.

Μην ξεχάσεις...
Να προσθέσεις λίγο παγωμένο νερό ή φυτικό γάλα, εάν η ζύμη σου βγει πολύ σφικτή.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Προσθέτοντας στη γέμιση 100γρ. φυτικό τυρί τύπου φέτας, πριν βάλεις την galette στο φούρνο.