Garam masala (Γκαράμ μασάλα)

To garam masala είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική κουζίνα, από πιάτα με κάρυ και φακές μέχρι σούπες. Η λέξη προέρχεται από το περσικό garm που σημαίνει θερμό/καυτερό και τον αραβικό masâlih που σημαίνει συστατικά. Η συνταγή του δεν είναι παντού η ίδια, αλλάζει ανάλογα με την περιοχή. Στη βόρεια Ινδία είναι αρωματικό και ήπιο, ενώ στη νότια Ινδία η σύσταση γίνεται πιο καυτερή. Δοκίμασε αυτή την συνταγή και ανακάλυψε 10 διαφορετικούς τρόπους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το υπέροχο μείγμα μπαχαρικών μέσα από τις διαπολιτισμικές συνταγές της Ελένης Πρίφτη.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 0:10'
  • γρ. 50

Υλικά

2 κ.σ.

σπόροι κόλιανδρου

1 κ.σ.

σπόροι κύμινου

3 λοβοί

μαύρου κάρδαμου (προαιρετικά)

8-10 λοβοί

πράσινου κάρδαμου

1-2 κ.γ.

σπόροι μαύρου πιπεριού

6-8

γαρύφαλλα

1⁄2 κ.γ.

μοσχοκάρυδο σε σκόνη

1

αστεροειδής γλυκάνισος

3-4

φύλλα δάφνης αποξηραμένα

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

1 κ.γ.

τσίλι, προαιρετικά

1

ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπλέντερ ή σε ένα μύλο μπαχαρικών και τα αλέθουμε.
Τόσο εύκολα!

 

Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να παραλείψεις το αλάτι στις συνταγές που θα χρησιμοποιήσεις το γκαράμ μασάλα, γιατί περιέχεται ήδη στο μείγμα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Δεν υπάρχει μια μοναδική συνταγή. Τα συστατικά διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή καθώς και τις προτιμήσεις της κάθε οικογένειας.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Για πιο έντονη γεύση και αρώματα, καβουρδίζεις για 10' όλα τα μπαχαρικά, εκτός από το μοσχοκάρυδο, σε ένα τηγάνι που έχεις ζεστάνει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Τα αφαιρείς από την εστία και όταν κρυώσουν τα αλέθεις και προσθέτεις και το μοσχοκάρυδο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

238g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

16.579mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

35%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Ελένη Πρίφτη

Η Ελένη Πρίφτη είναι χημικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Χημεία, διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Μεταξύ 2008-2015 εργάστηκε στο Εργαστήριο Βαρέων Μετάλλων του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με κυριότερο ερευνητικό στόχο την μελέτη της δυναμικής και της βιοδιαθεσιμότητας των βαρέων μετάλλων στον Σαρωνικό Κόλπο. Ζει και εργάζεται στην Ολλανδία ως Health Coach (Σύμβουλος Υγείας) στην IASIS Health Coaching. Είναι έγγαμη με δύο παιδιά. Είναι συνδιαχειρίστρια στην ομάδα “Χορτοφάγοι γονείς | Vegan parents” όπου συνεισφέρει στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής.

Ελένη Πρίφτη
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})