Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ JACKFRUIT |
|
1 |
κρεμμύδι |
1 |
σκελίδα σκόρδου |
2 κούπες |
jackfruit φρέσκο ή |
225-250 γρ. |
στραγγισμένο από κονσέρβα |
250 γρ. |
μανιτάρια |
1 κ.σ. |
μείγμα BBQ (μπάρμπεκιου) |
1⁄2 κούπα |
κρασί κόκκινο |
4 κ.σ. |
τοματοπελτέ |
1⁄2 κούπα |
νερό |
1⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ |
|
2 κιλά |
πατάτες |
2 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
2 .κ.γ. |
ρίγανη ξερή |
3⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
2 |
λεμόνια, τον χυμό τους |
Προετοιμασία
Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε βαρκούλες ή όπως προτιμάμε. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε τη φλούδα, είναι πολύ νόστιμη.
Ξεπλένουμε το τζάκφρουτ με τρεχούμενο νερό, το βάζουμε σε μια πετσέτα και το στίβουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να μπορεί να απορροφήσει τις γεύσεις που θα του δώσουμε. Στα μεγάλα κομμάτια, διαχωρίζουμε απαλά τις ίνες με το χέρι ή με δύο πιρούνια ώστε να πάρουν το μέγεθος που μας αρέσει. Όσο πιο μικρά κομμάτια, τόσο πιο πολύ θα απορροφήσουν τις γεύσεις.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις πατάτες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού (όχι ρίγανη, γιατί θα πικρίσει) και ψήνουμε για περίπου 25' μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, αλλά να μην είναι ακόμα πλήρως ροδισμένες.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ραντίζουμε τις πατάτες με τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και τις ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Αν δούμε ότι πάνε να κολλήσουν στον πάτο προσθέτουμε λίγο νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20', ή μέχρι να ροδίσουν στον βαθμό που μας αρέσει.
Μέχρι να ψηθούν οι πατάτες ετοιμάζουμε το τζάκφρουτ:
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε σε λίγο νερό το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα μανιτάρια σε υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το τζάκφρουτ μαζί με το μείγμα των μπαχαρικών μας και σωτάρεις μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4/9.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό και σιγοβράζουμε στο 4/9 με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 2'-3' ή μέχρι να εξατμιστεί το περισότερο υγρό. Αν κατά λάθος εξατμιστεί όλο το υγρό, προσθέτουμε λίγο νερό ή ακουφάμπα.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Διαλέξεις νεαρό (άγουρο) τζάκφρουτ το οποίο πωλείται σε άλμη. Το ώριμο είναι γλυκό και περιέχει σιρόπι. Θα το βρεις σε ασιατικά καταστήματα και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Μην ξεχάσεις...
Να δοκιμάσεις και εάν χρειαστεί να προσθέσεις περισσότερο από το μείγμα BBQ.

Ήξερες ότι...
Το τζάκφρουτ είναι στα αλήθεια φρούτο!

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με λευκό αντί για κόκκινο κρασί και χωρίς πελτέ.