Jackfruit κρασάτο BBQ με πατάτες λεμονάτες

Η πιο εύκολη συνταγή για τζάκφρουτ έχει τα πιο βασικά υλικά και το αγαπημένο μας μείγμα μπαχαρικών. Το καλύτερο είναι ότι μαγειρεύεται σε μόλις 15 λεπτά! Φτιάξε το όταν οι πατάτες έχουν σχεδόν ψηθεί.

Αν σε έχουν καλέσει φίλοι σε γιορτινό τραπέζι κι έχεις μαζί σου ένα τζάκφρουτ, μπορείς να φτιάξεις αυτήν την απλή συνταγή με υλικά που σίγουρα υπάρχουν στο σπίτι των φίλων σου.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:15'
  • Εκτέλεση 0:45'
  • μερίδες 4

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ JACKFRUIT

1

κρεμμύδι

1

σκελίδα σκόρδου

2 κούπες

jackfruit φρέσκο ή

225-250 γρ.

στραγγισμένο από κονσέρβα

250 γρ.

μανιτάρια

1 κ.σ.

μείγμα BBQ (μπάρμπεκιου)

1⁄2 κούπα

κρασί κόκκινο

4 κ.σ.

τοματοπελτέ

1⁄2 κούπα

νερό

1⁄4 κ.γ.

αλάτι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

2 κιλά

πατάτες

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

2 .κ.γ.

ρίγανη ξερή

3⁄4 κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι

2

λεμόνια, τον χυμό τους

Προετοιμασία

Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε βαρκούλες ή όπως προτιμάμε. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε τη φλούδα, είναι πολύ νόστιμη.

Ξεπλένουμε το τζάκφρουτ με τρεχούμενο νερό, το βάζουμε σε μια πετσέτα και το στίβουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να μπορεί να απορροφήσει τις γεύσεις που θα του δώσουμε. Στα μεγάλα κομμάτια, διαχωρίζουμε απαλά τις ίνες με το χέρι ή με δύο πιρούνια ώστε να πάρουν το μέγεθος που μας αρέσει. Όσο πιο μικρά κομμάτια, τόσο πιο πολύ θα απορροφήσουν τις γεύσεις.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τις πατάτες:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού (όχι ρίγανη, γιατί θα πικρίσει) και ψήνουμε για περίπου 25' μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, αλλά να μην είναι ακόμα πλήρως ροδισμένες.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ραντίζουμε τις πατάτες με τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και τις ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Αν δούμε ότι πάνε να κολλήσουν στον πάτο προσθέτουμε λίγο νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20', ή μέχρι να ροδίσουν στον βαθμό που μας αρέσει.

Μέχρι να ψηθούν οι πατάτες ετοιμάζουμε το τζάκφρουτ:

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε σε λίγο νερό το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα μανιτάρια σε υψηλή θερμοκρασία.

Προσθέτουμε το τζάκφρουτ μαζί με το μείγμα των μπαχαρικών μας και σωτάρεις μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4/9.

Προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό και σιγοβράζουμε στο 4/9 με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 2'-3' ή μέχρι να εξατμιστεί το περισότερο υγρό. Αν κατά λάθος εξατμιστεί όλο το υγρό, προσθέτουμε λίγο νερό ή ακουφάμπα.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Διαλέξεις νεαρό (άγουρο) τζάκφρουτ το οποίο πωλείται σε άλμη. Το ώριμο είναι γλυκό και περιέχει σιρόπι. Θα το βρεις σε ασιατικά καταστήματα και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να δοκιμάσεις και εάν χρειαστεί να προσθέσεις περισσότερο από το μείγμα BBQ.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το τζάκφρουτ είναι στα αλήθεια φρούτο!

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με λευκό αντί για κόκκινο κρασί και χωρίς πελτέ.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

56g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

2.601mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

17%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

596

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές