Ντολμαδάκια με φύλλα μαρουλιού

Μια πρωτότυπη συνταγή που μπορείς να φτιάξεις αντικαθιστώντας τα αμπελόφυλλα με φύλλα μαρουλιού. Το ίδιο νόστιμη και ευωδιαστή με τα κλάσσικά μας ντολμαδάκια.

  • Δυσκολία 3
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 2:00'
  • μερίδες 6

Υλικά

5

μαρούλια με μεγάλα εξωτερικά φύλλα

6

φρέσκα κρεμμυδάκια

3

κρεμμύδια ξερά

1⁄2 κιλό

μακρύκοκκο λευκό ρύζι (π.χ. Καρολίνα)

1

καρότο μεγάλο

1 κούπα

μαϊντανό

1 κούπα

άνηθο

1⁄2 κούπα

δυόσμο (προαιρετικά)

4 κ.σ.

κουκουναρόσπορους

1⁄3 κούπα

χυμό λεμονιού

4 κ.σ.

ελαιόλαδο

3 1⁄2 κούπες

νερό βραστό

αλάτι

πιπέρι

Προετοιμασία

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια - θα πρέπει να βγουν περίπου 2 1⁄2 κούπες το κάθένα.

Τρίβουμε το καρότο.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο (εάν χρησιμοποιήσουμε).

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από τα μαρούλια τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσουμε στα φύλλα της «καρδιάς», τα πλένουμε, και τα ζεματάμε για 1'-2' σε κατσαρόλα με βραστό νερό για να μαλακώσουν.

Βάζουμε όλα τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν. Τα ξεπλένουμε με λίγο νερό, και τα σφίγγουμε μέσα στις παλάμες μας, για να φύγουν τα υγρά και να γίνουν πιο γλυκά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε όλα τα κρεμμύδια, το ρύζι, το καρότο, τα μυρωδικά, τα κουκουνάρια, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύουμε πολύ καλά.

Από τα φύλλα μαρουλιού που έχουμε ζεματίσει, κόβουμε τα κοτσάνια και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας κατσαρόλας.

Παίρνουμε καθένα από τα ζεματισμένα φύλλα και βάζουμε 1 κ.σ. κοφτή από τη γέμιση. Τα τυλίγουμε, σαν ντολμαδάκι, όχι πολύ σφιχτά, και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στην κατσαρόλα.

Όταν έχουμε τοποθετήσει όλα τα ντολμαδάκια, τα καλύπτουμε με ένα βαρύ πιάτο διαμέτρου λίγο μικρότερης από της κατσαρόλας, ρίχνουμε το λάδι, το βραστό νερό και τον χυμό λεμονιού, και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45' περίπου.

Δοκιμάζουμε αν έχει μαλακώσει το ρύζι. Αν όχι, ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Όταν είναι έτοιμα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας για να απορροφήσει τους υδρατμούς, ξανασκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να καλύψεις τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο από πορσελάνη, για να μην διαλυθούν στο μαγείρεμα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Αντικαθιστώντας όλο το λάδι με νερό, η συνταγή γίνεται σούπερ θρεπτική και οι θερμίδες από λίπος μειώνονται στο 11% και προέρχονται μόνο από τρόφιμα στη φυσική τους μορφή (από τα κουκουνάρια). Αν παραλείψεις τα κουκουνάρια οι θερμίδες από λίπος μειώνονται στο 4% - ναι, έχουν και τα μαρούλια λίπος, και μάλιστα το πιο υγιεινό! Όλα τα πράσινα φὐλλα της στεριάς και της θάλασσας περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα 3.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με τα κλασσικά αμπελόφυλλα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

52g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.642mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

25%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

564

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Μαλαβάζου

Η κυρία Γεωργία, περήφανη γιαγιά με 3 εγγονάκια, ανακάλυψε τον βιγκανισμό τα τελευταία χρόνια, όταν η κόρη της έγινε vegan και συμπαρέσυρε ολόκληρη την οικογένεια σε έναν πιο υγιεινό και ηθικό χάρτη διατροφής. Οι συνταγές της, εμπνευσμένες από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και μαγειρεμένες με vegan υλικά, έχουν την γνώριμη νόστιμη γεύση των πιάτων της «μαμάς».

Γεωργία Μαλαβάζου
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές