Πατάτες γιαχνί με ροζ φακές

Μια αγαπημένη συνταγή που αποτελεί τον ορισμό αυτού που αποκαλούμε "σπιτικό φαγάκι" ή "comfort food". Η Vegan Mama έβαλε σε άλλη διάσταση το απλό παραδοσιακό φαγητό, προσθέτοντας ένα υπέροχο όσπριο σε μια παραδοσιακή συνταγή με θαυματουργές πατάτες. Ένα πιάτο με λεπτά αρώματα και πλούσια γεύση που είναι σίγουρο ότι θα το απολαμβάνετε συχνά, μόνο του ή σαν συνοδευτικό. Η αυθεντική συνταγή δημοσιεύτηκε το 2013 και την μοιραζόμαστε μαζί σας με μεγάλη χαρά.

  • Δυσκολία 3
  • Προετοιμασία 0:15'
  • Εκτέλεση 0:55'
  • μερίδες 6

Υλικά

1 κιλό

πατάτες

1

κρεμμύδι μέτριο

1

πράσινη πιπεριά

½ κούπα

σπιτικό ζωμό λαχανικών (βλ. μικρά μυστικά)

1 κ.γ.

ρίγανη αποξηραμένη

3

ντομάτες μεγάλες

¼ κούπα

ροζ φακές

½ κ.γ.

κανέλα σε σκόνη

5

μπαχάρια

1 λοβό

αστεροειδή γλυκάνισο

2

φύλλα δάφνης

¼ κ.γ.

αλάτι

⅛ κ.γ.

πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Ξεπλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, και τις κόβουμε σε κύβους μεγέθους μπουκιάς.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά.
  3. Αλέθουμε στο μπλέντερ τις ντομάτες.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε σωτάροντας σε υψηλή θερμοκρασία τα κρεμμύδια μαζί με τη ρίγανη σε 2 κουταλιές ζωμού. Αφού ροδίσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τις πιπεριές και τις πατάτες και σωτάρουμε για άλλα 2΄ προσθέτοντας όσο ζωμό χρειαστεί.   

Προσθέτουμε τις αλεσμένες ντομάτες με το ζουμί τους, τις φακές και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Συμπληρώνουμε με νερό εάν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η σύσταση του φαγητού μπορεί να είναι σαν φαγητό με σάλτσα ή πιο στεγνό (όπως στη φωτογραφία), αναλόγως με τα γούστα μας.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Προσθέτεις επιπλέον ζωμό κουταλιά κουταλιά καθώς συνεχίζεται το σωτάρισμα των υλικών.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Αντικαθιστώντας το λάδι με ζωμό ή ακουφάμπα στο σωτάρισμα, μειώνεις δραστικά τις θερμίδες και το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και ευκολοχώνευτο.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με νερό ή ακουφάμπα αντί για ζωμό λαχανικών. Εάν δεν έχουμε έτοιμο ζωμό διαλύουμε έναν κύβο λαχανικών σε ½ κούπα νερό.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

74g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.224mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

144

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές