Υλικά
½ κούπα |
νερό |
1 |
καρότο μέτριο |
1 |
κλωνάρι σέλινο |
1 |
σκόρδο |
½ κ.γ. |
πιπέρι καγιέν |
1 κ.γ. |
πάπρικα γλυκιά |
½ κ.γ. |
κόλιανδρο σε σκόνη |
1 κ.γ. |
ξύσμα λεμονιού |
1 |
κόκκινη πιπεριά |
1 |
πράσινη πιπεριά |
1 |
κίτρινη πιπεριά |
750 γρ. |
πατάτες |
4 |
ντομάτες μέτριες |
1 κούπα |
ζωμό λαχανικών |
1 |
φύλλο δάφνης |
2 κ.γ. |
τοματοπολτός (χωρίς πρόσθετο αλάτι) |
2 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
Προετοιμασία
- Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το καρότο, το σέλινο, και το σκόρδο.
- Καθαρίζεις και κόβεις σε κομμάτια τις πιπεριές και τις πατάτες.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ζεσταίνεις το νερό και σοτάρεις το καρότο, το σέλινο, και το σκόρδο για 3'- 4΄λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα, και τον κόλιανδρο και ανακατεύεις για 3' ώστε να ελευθερώσουν τα αρώματά τους. Στην συνέχεια προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και τις πιπεριές και μαγειρεύεις ακόμα για 3'- 4΄. Εάν χρειαστεί βάζεις λίγο επιπλέον νερό.
Προσθέτεις τις πατάτες, τις φρέσκες ντομάτες, τον ζωμό λαχανικών, και το φύλλο δάφνης και ανακατεύεις. Μόλις πάρουν μια βράση μειώνεις τη θερμοκρασία, καλύπτεις την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνεις να σιγοβράσουν για 15' - 20΄μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αφαιρείς την κατσαρόλα από την εστία, ρίχνεις μέσα τον τοματοπολτό και τον φρέσκο χυμό λεμονιού, και ανακατεύεις καλά. Σερβίρεις αμέσως.
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Να παραλείψεις το πιπέρι καγιέν εάν θέλεις να κάνεις την συνταγή αυτήν πιο φιλική για τα παιδιά. Αν προσθέσεις και ζεστό τραγανιστό ψωμί για τη σάλτσα, αυτή η συνταγή θα γίνει αγαπημένη!

Ήξερες ότι...
Οι ταπεινές πατάτες όλων των ειδών είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα. Είναι χαμηλές σε λίπος και περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Η φλούδα τους τρώγεται και είναι εξίσου θρεπτική.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με καλαμπόκι αντί για κίτρινη πιπεριά και κολοκυθάκι σε χοντρές φέτες αντί για πράσινη πιπεριά.