Υλικά
1 |
μελιτζάνα τσακώνικη, μεγάλη |
1 |
κολοκυθάκι στρογγυλό, μεγάλο |
2 |
πιπεριές Φλωρίνης, μεγάλες |
3 |
καρότα, μέτρια |
1 |
κρεμμύδι ξερό |
2 |
φύλλα δάφνης |
250 γρ. |
φακές |
4 κ.σ. |
μηλόξυδο ή ξύδι μπαλσάμικο |
1⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
1 κ.γ. |
πιπέρι μαύρο |
1 κ.γ. |
βασιλικός αποξηραμένος |
Προετοιμασία
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150°C.
- Βράζεις τις φακές για 10΄σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τις σουρώνεις.
- Πλένεις και κόβεις σε μικρά κομμάτια την μελιτζάνα και το κολοκυθάκι.
- Τα τοποθετείς σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνεις στον φούρνο για 15΄στους 150°C.
Εκτέλεση
Βράζεις τις φακές μαζί με τα φύλλα δάφνης για 20'-30' σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν.
Ψιλοκόβεις τις πιπεριές και το κρεμμύδι, και τρίβεις στον τρίφτη τα καρότα.
Σουρώνεις τις φακές και τις προσθέτεις σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνεις μέσα όλα τα λαχανικά, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό, και ανακατεύεις καλά.
Μπορείς να την απολαύσεις ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου τους πιο κρύους μήνες, ή να την βάλεις στο ψυγείο για 30΄και να την σερβίρεις δροσερή όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός.
Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...
Να βράσεις παραπάνω φακές για να κάνεις τα αρωματικά παραδοσιακά κεφτεδάκια οσπρίων.

Ήξερες ότι...
Η συνταγή αυτή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διατροφής με πλήρη τρόφιμα. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Α, C, E, K, ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κ.ά.).

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με μαύρες φακές beluga ή πράσινες φακές ή ρεβίθια αντί για καφέ φακές.