Σούπα με γλυκοπατάτα, τζίντzερ και κάρυ

Μια κρεμώδης σούπα με γλυκιά και παράλληλα πικάντικη γεύση, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό. Χορταστική και απολαυστική, αυτή η σούπα θα σε ζεστάνει τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:20'
  • Εκτέλεση 0:35'
  • μερίδες 3

Υλικά

1

κρεμμύδι μέτριο

3

σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ.

τζίντζερ φρέσκο

1⁄3

κούπα νερό

2 κ.σ.

κάρυ σε σκόνη

2 κ.γ.

κύμινο σε σκόνη

1 κ.γ.

τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)

300 γρ.

πατάτες

1.200 γρ.

γλυκοπατάτες

2 λίτρα

σπιτικό ζωμό λαχανικών

2 κ.σ.

πάστα miso ή

ή 2 κ.γ.

σάλτσα σόγιας

1 κούπα

κόλιαντρο φρέσκο

1⁄2

λεμόνι - τον χυμό του

1 πρέζα

πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Προετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.
  2. Πολτοποιούμε το σκόρδο με την πρέσα σκόρδου.
  3. Τρίβουμε το τζίντζερ σε λεπτό τρίφτη.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, και το νερό και τα σωτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (6/9) για 5'-6' μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. 

Προσθέτεις το κάρυ, το κύμινο και το τσίλι και ανακατεύουμε για 1'-2΄λεπτά έως ότου τα μπαχαρικά βγάλουν τα αρώματά τους. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να μην κολλήσουν.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και μαγειρεύουμε για 2'-3΄λεπτά, ανακατεύοντας. Μειώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (4/9) και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, τον ζωμό λαχανικών και την πάστα miso ή την σάλτσα σόγιας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 25'-30΄ λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄. Με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης. 

Την σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, και αρωματίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Τη συνοδεύουμε με τραγανό ψωμί ολικής αλέσεως και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το μίσο είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα από ζυμωμένους καρπούς σόγιας, μαζί με αλάτι και κότζι (koji), ένα βακτήριο που ενεργοποιεί τη διαδικασία ζύμωσης. Χρησιμοποιείται σε διάφορα ασιατικά φαγητά και σάλτσες.

Αν δεν έχεις ζωμό λαχανικών μπορείς να χρησιμοποιήσεις aquafaba ή νερό.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με baby σπανάκι ή λαχανίδα (kale) που μπορείς να προσθέσεις κατά το τέλος του μαγειρέματος για 3΄μέχρι να μαραθούν.

Με καρότα ή γλυκιά κολοκύθα αντί για γλυκοπατάτα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

73g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.043mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

295

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})