Vegan φρικασέ με ρεβίθια και ταχινολέμονο

Μια συνταγή εμπνευσμένη από το κλασσικό φρικασέ σε vegan εκδοχή βασισμένη στα ρεβίθια και στη σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι. Θρεπτική και απολαυστική.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 10:00'
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μερίδες 6

Υλικά

1⁄2 κιλό

ρεβίθια

1

μαρούλι

1 κ.σ.

ελαιόλαδο

3

φρέσκα κρεμμυδάκια

1⁄4 ματσάκι

άνηθο φρέσκο

1⁄2 ματσάκι

καυκαλήθρες

1⁄2 ματσάκι

μυρώνια

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι

3 κούπες

ακουαφάμπα

Για το ταχινολέμονο

1⁄2 κ.σ.

ταχίνι

1

λεμόνι - τον χυμό του

Προετοιμασία

  1. Βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε καθαρό νερό να φουσκώσουν. Αν έχουμε χύτρα δεν χρειάζεται να τα μουλιάσουμε, απλώς μαγειρεύουμε στη χύτρα για 10 επιπλέον λεπτά.
  2. Πλένουμε τo μαρούλι και κόβουμε κάθε φύλλο σε 5 λωρίδες.
  3. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια.

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βράζουμε σκεπασμένα (με 5 λίτρα νερό) μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστούν 1-2 ώρες στην κατσαρόλα ή 30' στην χύτρα. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το βρασμένο νερό (την ακουαφάμπα) γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε σε λίγο στο μαγείρεμα του πιάτου.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή ένταση (π.χ. 7/9) πρώτα τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τα μυρωδικά (άνηθο, καυκαλήθρες, μυρώνια) και τα μαρούλια.

Μόλις σωταριστούν προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το νερό που κράτησαμε από τα ρεβίθια (ακουαφάμπα), το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 40' - 50'. 

Στο τέλος, παίρνουμε υγρό από την κατσαρόλα σε ένα βαθύ πιάτο και διαλύουμε σε αυτό το ταχίνι με πιρούνι, σύρμα, ή ραβδομπλέντερ. Συμπληρώνουμε το λεμόνι και το περιχύνουμε στην κατσαρόλα.

Το φαγητό είναι έτοιμο χωρίς επιπλέον βράση. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά για ένα διακριτικό άρωμα ανατολής.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Συμπληρώσεις με νερό αν δεν σου φθάσει η ακουαφάμπα.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να κρατήσεις το νερό από το βρασμένα ρεβίθια. Αν σου περισσέψει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε άλλες σούπες ή για σωτάρισμα αντί για ελαιόλαδο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Φρικασέ (fricassée) στα γαλλικά σημαίνει το φαγητό με πράσινα χόρτα και λευκή σάλτσα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Να σωτάρεις τα λαχανικά χωρίς λάδι (μόνο με ακουαφάμπα) για να έχεις μία ακόμα πιο ελαφριά παραλλαγή.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

97g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

747mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

21%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

336

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Μαλαβάζου

Η κυρία Γεωργία, περήφανη γιαγιά με 3 εγγονάκια, ανακάλυψε τον βιγκανισμό τα τελευταία χρόνια, όταν η κόρη της έγινε vegan και συμπαρέσυρε ολόκληρη την οικογένεια σε έναν πιο υγιεινό και ηθικό χάρτη διατροφής. Οι συνταγές της, εμπνευσμένες από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και μαγειρεμένες με vegan υλικά, έχουν τη γνώριμη νόστιμη γεύση των πιάτων της «μαμάς».

Γεωργία Μαλαβάζου
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})