Υλικά
Για τα σουτζουκάκια |
|
1 κούπα ή 300 γρ. |
φακές |
100 γρ. |
βρώμη ολικής άλεσης |
1 |
καρότο |
2 |
κρεμμύδια ξερά κόκκινα |
4 |
σκελίδες σκόρδο |
1 |
ματσάκι μαϊντανό |
3 κ.σ. |
λιναρόσπορο, κοπανισμένο |
6 κ.σ. |
νερό |
2 ½ κ.γ. |
κύμινο |
1 κ.γ. |
πάπρικα γλυκιά |
1 κ.γ. |
πάπρικα καπνιστή |
1 κ.γ. |
μπαχάρι σε σκόνη |
½ κ.γ. |
κανέλα |
½ κ.γ. |
αλάτι |
1 κ.γ. |
μαύρο πιπέρι |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο, προαιρετικά |
Για τη σάλτσα |
|
4-5 |
σκελίδες σκόρδο |
6 κ.σ. |
νερό, για το σωτάρισμα |
500 γρ. |
σάλτσα ντομάτας passata |
2 |
ντομάτες μεγάλες |
¼ κούπας |
νερό |
2 κ.σ. |
σκόνη κρεμμυδιού |
2 |
ξυλάκια κανέλας |
1 κ.σ. |
ζάχαρη καστανή |
1 κ.σ. |
αλάτι |
½ κ.γ. |
κύμινο |
½ κ.γ. |
μπαχάρι σε σκόνη |
1 |
φύλλο δάφνης |
1 |
πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη |
½ κ.γ. |
πιπέρι μαύρο |
Προετοιμασία
Μουλιάζεις από το προηγούμενο βράδυ τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό.
Εκτέλεση
Ανακατεύεις τον λιναρόσπορο με το νερό και τον αφήνεις στην άκρη να πήξει μέχρι να ετοιμάσεις το μείγμα για τα σουτζουκάκια.
Ετοιμάζεις το μείγμα για τα σουτζουκάκια:
Σουρώνεις τις φακές και τις αλέθεις στο μούλτι, όχι τελείως όμως. Θέλεις να έχουν κάποια μικρά κομματάκια γιατί θα δώσουν στα σουτζουκάκια σου ωραία υφή. Τις βάζεις σε ένα μεγάλο μπωλ.
Αλέθεις στο μούλτι τη βρώμη να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, χωρίς όμως να γίνει σκόνη, και την προσθέτεις στο μπωλ.
Στην συνέχεια αλέθεις στο μούλτι το καρότο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον μαϊντανό, και τα προσθέτεις στο μπωλ.
Σε ένα μικρό μπωλάκι βάζεις όλα τα μπαχαρικά, τα ανακατεύεις πολύ καλά, και τα προσθέτεις κι αυτά στο μπωλ.
Τέλος, προσθέτεις το μείγμα με τον λιναρόσπορο. Τα ανακατεύεις όλα μαζί με το χέρι πολύ καλά, μέχρι να πάνε παντού τα υλικά και να γίνει το μείγμα σου ομοιογενές. Μόλις είναι έτοιμο το σκεπάζεις και το βάζεις στο ψυγείο 30' για να σφίξει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζεις την σάλτσα:
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος σωτάρεις το σκόρδο που έχεις πολτοποιήσει ή ψιλοκόψει σε πολύ μικρά κομμάτα με 6 κ.σ. νερό.
Χτυπάς στο μούλτι τις ντομάτες να γίνουν χυμός και τις προσθέτεις στο σκεύος μαζί με την σάλτσα ντομάτας passata και το νερό, κι ανακατεύεις καλά.
Προσθέτεις τα μπαχαρικά, ανακατεύεις πολύ καλά και μαγειρεύεις για 12'-15' σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της σάλτσας και να δέσει καλά.
Ετοιμάζεις τα σουτζουκάκια:
Βγάζεις το μείγμα σου από το ψυγείο και πλάθεις τα σουτζουκάκια, αλλά όχι πολύ χοντρά για να ψηθούν εύκολα. Εάν το μείγμα σου βγει πολύ σφικτό πρόσθεσε 1 κ.σ. νερό, ώστε να μπορέσεις να τους δώσεις σχήμα πιο εύκολα. Η ποσότητα είναι για 12 σουτζουκάκια.
Προθερμαίνεις στους 200°C και ψήνεις για περίπου 30', μέχρι να πάρουν χρώμα και να σφίξουν.
Τέλος, τα βάζεις προσεκτικά στην σάλτσα που έχει ετοιμαστεί, και τα μαγειρεύεις για 1' από την κάθε μεριά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Τα γυρνάς με προσοχή για να μην διαλυθούν. Κατεβάζεις το σκεύος από την εστία και τα αφήνεις μέσα στη σάλτσα για ακόμα 10'.
Σερβίρεις με ζεστό ρυζάκι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Καλή όρεξη!
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Μην αλέσεις πολύ τις φακές στο μούλτι και γίνουν κρέμα. Χτύπα τις πολλές φορές και με κοφτές κινήσεις μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο να κάνεις και με την βρώμη.

Μην ξεχάσεις...
Να βάλεις ελάχιστο νεράκι, εάν το μείγμα για τα σουτζουκάκια είναι πολύ σφικτό, ώστε να μπορέσεις να τα πλάσεις πιο εύκολα.