Κοστίζει το να είσαι vegan;

Υπάρχει η εντύπωση σε κάποιους ανθρώπους ότι για να είναι κανείς vegan θα πρέπει να διαθέτει πολλά χρήματα για την διατροφή του, την προσωπική του φροντίδα, και την καθαριότητα του σπιτιού. Όπως εξηγούμε, η εντύπωση αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

  • Η καθημερινότητα ενός vegan
16/03/2022

Είναι ακριβή η vegan διατροφή;

Στην πραγματικότητα η φυτοφαγική διατροφή δεν είναι καθόλου ακριβή. Μάλιστα ισχύει το αντίθετο: η βίγκαν διατροφή είναι πιο οικονομική από την μεικτή διατροφή. Επιπλέον, ειδικά η υγιεινή εκδοχή της (η φυτοφαγική διατροφή με πλήρη τρόφιμα), είναι σαφώς η πιο οικονομική επιλογή από όλες τις διατροφές που υπάρχουν.

Φυσικά, σε όλα τα είδη τροφίμων υπάρχουν πιο ακριβά και πιο φθηνά προϊόντα. Για παράδειγμα, στα όσπρια (που είναι η ομάδα αυτή που αντικαθιστά το κρέας, το γάλα, τα ψάρια και τα αυγά σε μία φυτοφαγική διατροφή), οι καφέ φακές είναι πιο οικονομικές από τις μαύρες φακές και από τα φασόλια γίγαντες. Στο σύνολό τους όμως, τα όσπρια είναι σαφώς αρκετά φθηνότερα από τα περισσότερα είδη κρέατος και θαλασσινών.

Η διατροφή που βασίζεται στα όσπρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα, εκτός από πιο υγιεινή, είναι και πολύ πιο οικονομική.

Φυσικά, στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων και τιμών. Όμως, δεν είναι απαραίτητο (αλλά ούτε και πρακτικώς εφικτό) ένας φυτοφάγος να επιλέγει μόνο ακριβές ποικιλίες τροφίμων. Δεν χρειάζεται να τρώει κανείς κινόα ή άγριο ρύζι ή δίκοκκο σιτάρι. Μπορεί να τρώει κριθάρι, καστανό ρύζι, απλό σιτάρι ή πλιγούρι, φαγόπυρο, κεχρί και πολλά άλλα οικονομικά είδη δημητριακών. Δεν χρειάζεται να τρώει κανείς γίγαντες ή εξωτικές φακές. Μπορεί να τρώει λευκά και κόκκινα φασόλια, φακές, ρεβίθια και γενικά όποια όσπρια είναι φθηνά στον τόπο που ζει. Οι πατάτες επίσης είναι ένα οικονομικό, εξαιρετικά θρεπτικό, αλλά δυστυχώς παραγνωρισμένο τρόφιμο που αποτελεί βασικό θρεπτικό υλικό για πολλά πιάτα.

Χύμα όσπριαΠηγή εικόνας: Polina Tankilevitch | Pexels

Υπάρχει διαβάθμιση και στην τιμή των λαχανικών και των φρούτων. Όμως, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απαραίτητα σε όλα τα είδη διατροφής, αφού πρέπει να υπάρχουν σε οποιαδήποτε ισορροπημένη διατροφή, βίγκαν ή μη. Ακόμα κι αν κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από άλλους, μπορούν να ανήκουν σε οποιαδήποτε είδος διατροφής και απλώς να ωφελούν την υγεία τους καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ούτε αυτό όμως αυξάνει αναγκαστικά το κόστος μιας vegan διατροφής, εφόσον πάντα υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές ανάμεσα στα είδη, ειδικά αν επιλέγει κανείς φρούτα και λαχανικά εποχής. Δεν χρειάζεται να τρώει κάποιος συνέχεια κέιλ ή λαχανάκια Βρυξελλών, μπορεί αντίστοιχα να αγοράζει λάχανο και χόρτα εποχής. Όπως επίσης τα συνηθισμένα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, αχλάδια) είναι πιο οικονομικά από τα εξωτικά ή σπάνια (μύρτιλλα, σμέουρα, φράουλες, ανανά, μάνγκο, παπάγια, κ.ά.).

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πιο ακριβά είδη, που επίσης καταναλώνουν φυτοφάγοι και μη. Δεν αποτελούν όμως βασικά ή απαραίτητα τρόφιμα σε καμία διατροφή. Κάποιοι φυτοφάγοι καταναλώνουν περισσότερους ξηρούς καρπούς και άλλοι λιγότερους. Θα τονίσουμε εδώ ότι η βίγκαν διατροφή, και ειδικά η υγιεινή βίγκαν διατροφή, δεν περιέχει απαραιτήτως μεγάλες ποσότητες από ξηρούς καρπούς. Κι εδώ μπορεί κάποιος να επιλέγει πιο οικονομικούς όπως τα φιστίκια αραχίδες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, το σουσάμι κ.ά. Ένα vegan σπιτικό άλειμμα, κρέμα, ή τυρί φτιαγμένο από ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή/και άλευρα δεν είναι πιο ακριβό από αρκετά αντίστοιχα ζωικά προϊόντα.

Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνει κανείς βιολογικά τρόφιμα προκειμένου να είναι βίγκαν. Τα βιολογικά προϊόντα αφορούν όλους τους καταναλωτές, αναλόγως την προτίμησή τους. Επιπλέον, το όφελος στην υγεία από την αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερο από το πιθανό κόστος από την επιπλέον κατανάλωση μη βιολογικών φυτικών προϊόντων.

Τα εξειδικευμένα τυποποιημένα προϊόντα που απευθύνονται σε vegan (αλλά και όχι μόνο) όπως burger, λουκάνικα, κεφτεδάκια, έτοιμες πίτσες, τυριά, είναι κατά κανόνα πιο ακριβά από τα αντίστοιχα ζωικά. Ίσως αυτά είναι ο λόγος που κάποιοι βρίσκουν την βίγκαν διατροφή ακριβή. Όμως, αυτά είναι είδη τα οποία δεν είναι απαραίτητα στην διατροφή μας, δεν αποτελούν αναγκαία στοιχεία της υγιεινής βίγκαν διατροφής, ούτε φυσικά χρειάζεται να καταναλώνονται συχνά, και δεν τα προτιμούν όλοι οι vegan. Αποτελούν μία εύκολη λύση για όταν θέλουμε να φάμε κάτι έτοιμο και γρήγορο, αλλά δεν είναι απαραίτητα για μία γευστική βίγκαν διατροφή.

Το φαγητό έξω, σε εστιατόρια και ταβέρνες, είναι πάντα πιο ακριβό από το σπιτικό. Συγκρίνοντας τιμές βλέπουμε ότι τα φυτοφαγικά πιάτα είναι πιο οικονομικά από τα ζωικά. Τα όσπρια, τα χόρτα, τα ζυμαρικά, τα πιάτα με ρύζι, οι vegan πίτες κ.τ.λ. είναι πάντοτε τα πιο οικονομικά πιάτα στο μενού ενός καταστήματος εστίασης.

Προσωπική περιποίηση

Οι vegan αγοράζουν vegan προϊόντα περιποίησης και καλλυντικά, που δηλαδή δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και ιδανικά φέρουν κάποια vegan πιστοποίηση ώστε να μπορούν να τα εμπιστευθούν οι καταναλωτές. Αυτά τα είδη στο σύνολό τους δεν είναι πιο ακριβά από άλλα αντίστοιχα σε ποιότητα προϊόντα που δεν είναι vegan. Σε όλα τα είδη, όμως, πάντα υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές και οι εταιρίες που πιστοποιούν τα προϊόντα τους συνεχώς αυξάνονται.

Ένδυση και υπόδηση

Όταν κανείς γίνεται βίγκαν παρατηρεί μια πολύ μεγάλη μείωση στο κόστος διαβίωσης λόγω των βίγκαν ρούχων, παπουτσιών και τσαντών. Τα ρούχα από φυτικά ή συνθετικά υλικά είναι εντυπωσιακά πιο φθηνά από τα μάλλινα ή τα μεταξωτά και η φροντίδα τους είναι επίσης πιο οικονομική. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζουμε αντισκωριακή προστασία ούτε εξειδικευμένα απορρυπαντικά. Τέλος, τα παπούτσια και οι τσάντες από φυτικά ή συνθετικά υλικά είναι κατά κανόνα πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα από δέρμα ζώων.

Καθαριότητα σπιτιού

Στην αγορά υπάρχουν πλέον πιστοποιημένα βίγκαν προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού. Κάποια από αυτά κοστίζουν όσο τα συμβατικά, κάποια περισσότερο.

Τα περισσότερα πιστοποιημένα vegan προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού έχουν συνήθως ένα επιπλέον πλεονέκτημα: είναι ταυτόχρονα πιο φιλικά για το περιβάλλον: δηλ. είναι βιοδιασπώμενα και έχουν φυσικά συστατικά. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πιο ακριβά. Όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα επιλέξει κανείς εκτός του ότι είναι vegan: για να μην βλάπτει το περιβάλλον, επειδή είναι πιο φιλικά για το δέρμα, για αποφυγή αλλεργιών, για σπίτια που ζουν παιδιά. Μεσο- και μακροπρόθεσμα, δηλαδή, η χρήση αυτών των προϊόντων μεταφράζεται σε καλύτερη υγεία, άρα μικρότερο κόστος διαβίωσης.

Επίσης, υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις για το καθάρισμα του σπιτιού και των ρούχων. Μια οικονομική λύση για το καθάρισμα του σπιτιού είναι η σόδα και το ξύδι που είναι πολύ αποτελεσματικά και φιλικά στο περιβάλλον και στο δέρμα. Μία άλλη λύση είναι η χρήση καρπών πλυσίματος για τα μωρουδιακά ή όλα τα ρούχα.

Όπως και να έχει, υπάρχουν πλέον βίγκαν απορρυπαντικά με τιμή εφάμιλλη με τα μη βίγκαν.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, παρά την διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο βίγκαν τρόπος ζωής είναι ακριβός, οι άνθρωποι που επιλέγουν να ακολουθήσουν τον vegan τρόπο ζωής δεν χρειάζεται να διαθέτουν περισσότερα χρήματα από όσο προηγουμένως -- ούτε για την διατροφή τους ούτε για τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιούν. 

© Vegan Times 13-10-2021

Δημοσιεύτηκε: 13/10/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον το μέλλον των ζώων να προδιαγράφεται από τις συνήθειες, την γεύση, την ευκολία, την παράδοση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.