Ποιο είναι το πρόβλημα με την τυρόπιτα της γιαγιάς;

Συχνά οι άνθρωποι νοιώθουν καλύτερα όταν επιλέγουν να τρώνε την τυρόπιτα της γιαγιάς, γιατί πιστεύουν/νομίζουν ότι δεν συμβάλλουν στην κακοποίηση των ζώων. Γιατί όμως αυτό είναι λάθος; 

  • Η καθημερινότητα ενός vegan
16/03/2022

Είναι αρκετά συνηθισμένο στην Ελλάδα, ειδικά στα χωριά, να προμηθεύονται οι άνθρωποι γαλακτοκομικά προϊόντα από κάποιον γνωστό τους που έχει δικά του ζώα, συνήθως κατσίκες και πρόβατα. Όλοι εκτιμούν τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και τις τυρόπιτες της γιαγιάς τους από το χωριό, που είναι φτιαγμένα από κάποιο τοπικό τυρί από «καλό» γάλα. Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει σ’ αυτό; Δεν είναι καλό ούτε αυτό το γάλα που προέρχεται από ζώα που ζουν σε ένα μικρό κτήμα ή σε κοπάδια στα χωριά και βγαίνουν για βοσκή στην ύπαιθρο, αντί να είναι σε κλουβιά στις εργοστασιακές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις;

Όταν ακούμε για εκμετάλλευση και κακοποίηση ζώων για τροφή, το μυαλό μας σπάνια πηγαίνει στα ζώα που ζούνε στα χωριά. Κι έτσι, αν δεν συμφωνούμε με την εκμετάλλευση και την βία προς τα ζώα, όταν επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα από το χωριό νοιώθουμε καλύτερα που δεν συμβάλλουμε σε αυτό. Είναι όμως στα αλήθεια έτσι;

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Αν συγκρίνουμε τα πρόβατα και τα κατσίκια στην επαρχία με τις αγελάδες παραγωγής γάλακτος που δεν κάνουν ούτε ένα βήμα στα κλουβιά, μπορούμε να πούμε ότι αυτά περπατάνε και λίγο στην ύπαιθρο. Μπορούμε να βρούμε κι άλλες διαφορές, αλλά πόση σημασία έχουν αυτές; Στην ουσία καμία. Γιατί ούτε αυτά τα ζώα είναι ελεύθερα να ζήσουν όπως θέλουν και δικαιούνται την ζωή τους.

Εφόσον δεν είναι ελεύθερα και είναι στην κατοχή των ανθρώπων για το γάλα τους, το κρέας τους και το μαλλί τους, είναι θύματα εκμετάλλευσης. Θα βιώσουν και αυτά πόνο σε πολλές φάσεις της ζωής τους, όπως όταν αντί να θηλάζουν τα μωρά τους, με το γάλα τους θα γεμίζουν δοχεία για ανθρώπους ή όταν θα πρέπει να γονιμοποιηθούν ξανά και ξανά (η γονιμοποίηση συνήθως ξεκινάει από 8 μηνών) ή όταν τελικά θα αποφασίσει ο άνθρωπος να δώσει τέλος στη ζωή τους. Αν το να προκαλούμε πόνο και ταλαιπωρία στα ζώα δεν είναι δίκαιο και σωστό, το να προκαλούμε λιγότερο είναι;

Στην πραγματικότητα, οι συνθήκες που ζουν τα ζώα δεν έχουν καμία σημασία όταν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: βάζουμε τις ανάγκες των ζώων σε δεύτερη μοίρα και τους στερούμε την ελευθερία τους και εν τέλει, αργά ή γρήγορα, τη ζωή τους. Απλά το να σκεφτόμαστε ότι τους δίνουμε σχετικά καλύτερες συνθήκες μπορεί να μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα και να συνεχίζουμε να τους προκαλούμε πόνο με λιγότερες ή καθόλου τύψεις.

Γίνεται να υπάρχει εκμετάλλευση χωρίς κακοποίηση;

Όχι, δεν γίνεται. Γιατί για να πάρουν οι άνθρωποι το γάλα από τα ζώα σημαίνει ότι το στερούν από τα μωρά τους που εντελώς φυσικά τους ανήκει. Και πού είναι τα μωρά τους; Κάποια μωρά θα θηλάσουν για έναν, δύο, ή τρείς μήνες και ύστερα θα βρεθούν στα κρεοπωλεία ως κατσικάκια και αρνάκια γάλακτος. Δεν γίνεται κάποιος να παίρνει μόνο λίγο γάλα από τα μωρά και το υπόλοιπο να τους το αφήνει, γιατί έτσι δεν θα υπήρχε παραγωγή για τον άνθρωπο. Κάποια μωρά που θα έχουν την τύχη να μεγαλώσουν θα καταλήξουν – αργά ή γρήγορα – να γίνουν φαγητό των ανθρώπων. Γιατί είναι εκεί και για το κρέας τους. Το γάλα και το κρέας είναι αλληλένδετα και όλα αυτά τα ζώα θα γίνουν τροφή.

Ο αποχωρισμός μιας μητέρας από το μωρό της, όπως και η σφαγή των ζώων είναι κακοποίηση και συμβαίνει σε όλες τις μορφές κτηνοτροφίας.

Δηλαδή, ό,τι συμβαίνει με τα ζώα στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα στο χωριό μας: στερούμε την ελευθερία και την αυτοδιάθεση από ένα ζώο και αποφασίζουμε εμείς για το πότε θα έρθει στη ζωή, πώς θα ζήσει, και για πόσο. Και επιπλέον, για τα θηλυκά αποφασίζουμε εμείς πότε θα γεννήσουν και πόσο θα ζήσουν μαζί με τα μωρά τους. 

Οπότε, όταν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα κι αν είναι από το χωριό, στηρίζουμε την εκμετάλλευση άρα και την κακοποίηση των ζώων. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τα ζώα που ταλαιπωρούμε, ακόμα και αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, αν δεν αλλάξουμε εμείς τις συνήθειές μας.

rolling pin and doughΠηγή εικόνας: Hello I'm Nik | Unsplash

Γιαγιά, φτιάξε μου μια χορτόπιτα σε παρακαλώ!

Υπάρχουν πλέον τόσα vegan προϊόντα στην αγορά ικανά να καλύψουν όλες τις ανάγκες μας. Και εάν θέλουμε να απολαύσουμε μια παραδοσιακή πίτα φτιαγμένη από την γιαγιά μας, που και εκείνη θα χαρεί να μας προσφέρει, μπορούμε να της ζητήσουμε μια χορτόπιτα.

© Vegan Times 30-06-2021

Δημοσιεύτηκε: 30/06/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον το μέλλον των ζώων να προδιαγράφεται από τις συνήθειες, την γεύση, την ευκολία, την παράδοση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.