Πρασόπιτα του δρόμου με κρέμα από ξηρούς καρπούς


Η πίτα αυτή ταξιδεύει εύκολα και τρώγεται με το χέρι χωρίς να το λερώνει.

μέτριας δυσκολίας
15'
χρόνος προετοιμασίας
1:20'
χρόνος εκτέλεσης
24
κομμάτια
Υλικά
4 πράσα μεγάλα
1 καρότο μεγάλο
1 ματσάκι άνηθο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά)
1 κούπα μανιτάρια (προαιρετικά)
10-12 φύλλα κρούστας (τα πιο λεπτά)
2 κούπες αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1⁄2 κρεμμύδι μεγάλο (προαιρετικά)
1⁄2 κούπα διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1 κούπα νερό χλιαρό
1 κ.σ. ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού
2 κ.σ. γάλα σόγιας άγλυκο, για επάλειψη
Προετοιμασία
  1. Πλένεις και ψιλοκόβεις τα πράσα σε πολύ λεπτές ροδέλες και τα κρατάς χωριστά.
  2. Τρίβεις εξωτερικά το καρότο και το ψιλοκόβεις σε μικρά τετραγωνάκια.
  3. Αν βάλεις φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια τα ψιλοκόβεις και αυτά.
  4. Ψιλοκόβεις τον άνηθο.
Εκτέλεση

Σωτάρεις τα πράσα σε νερό μέχρι να μαραθούν. 

Ανακατεύεις σε μία λεκάνη τα πράσα, το καρότο, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και τον άνηθο.

Αλέθεις στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς μόνους τους και αφού γίνουν σκόνη προσθέτεις τη διατροφική μαγιά (αν δεν βάλεις, ίσως χρειαστεί 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι), το κρεμμύδι, και όσο νερό χρειαστεί (περίπου 1 κούπα) για να έχεις μια μετρίως πηκτή κρέμα.

Προσθέτεις την κρέμα στη λεκάνη με τα λαχανικά και ανακατεύεις.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C και λαδώνεις το ταψί σου.

Παίρνεις ένα φύλλο μπροστά σου, διπλώνεις το 1/3 ώστε το μισό φύλλο που βλέπεις να είναι διπλό και το μισό μονό. Αυτό το κάνεις ώστε να μην σκιστεί το φύλλο όταν το τυλίγεις. Απλώνεις το ένα δέκατο από τη γέμιση πάνω στο διπλό τμήμα του φύλλου, μαζεύεις τα πλαινά και τυλίγεις όσο πιο σφιχτά μπορείς σε ρολό. Αλείφεις με το γάλα σόγιας την πάνω και πλαϊνή επιφάνεια. Συνεχίζεις μέχρι να τυλίξεις όλα τα φύλλα.

Ψήνεις στους 190°C για περίπου 35' μέχρι να ροδίσουν.

Αν σου περισσέψει γέμιση, μπορείς:

  • να την απλώσεις σε ένα ταψάκι, να πασπαλίσεις με τριμμένη φρυγανιά και να φτιάξεις μία 'τραγανίτα' (τραγανή πίτα χωρίς φύλλο) που θα ψήσεις στο φούρνο.
  • να φτιάξεις ένα πρόχειρο ζυμάρι με αλεύρι, μαγιά και νερό, και να ετοιμάσεις μια ανοιχτή πίτα/τάρτα ή μικρά κλειστά πιτάκια.
Μικρά μυστικά
Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να παρασκευάσεις διπλάσια ποσότητα και να την καταψύξεις (ψημένη ή άψητη) για μια μέρα που δεν έχεις χρόνο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Σε περίπτωση που έχεις καταψύξει τις πίτες άψητες, δεν χρειάζεται να τις αποψύξεις. Μπορείς να τις ψήσεις απευθείας στους 200°C για περίπου 40'.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Φτιάχνοντας μικρά τρίγωνα πιτάκια ή στριφτάρια. Αντικαθιστώντας έως μισή κούπα από τα αμύγδαλα με κάσιους, για πιο γλυκιά γεύση.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
23g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
141mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
43%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
3%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
4%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Θερμίδες:
161
ανά κομμάτι
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από την:Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell.

 

Vegan Mama