Η μαγεία της διατροφικής μαγιάς

Λένε ότι αν θέλεις να φάει το παιδί σου χόρτα, το μυστικό είναι να ρίξεις από πάνω διατροφική μαγιά. Είναι αλήθεια! Η διατροφική μαγιά είναι μαγική, και μεταμορφώνει τα πιο απλά φαγητά σε γευστικές απολαύσεις. Τί είναι η διατροφική μαγιά και πώς θα την χρησιμοποιήσεις;

Vegan Διατροφή + Υγεία

14/12/2023

Τί είναι η διατροφική μαγιά;

Η διατροφική μαγιά είναι τρόφιμο που παράγεται από τη φυσική ζύμωση του σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae, και καλλιεργείται συνήθως στη μελάσα ή στο παντζάρι. Είναι ανενεργή μαγιά και όχι ενεργή σαν την μαγιά του ψωμιού, δηλαδή δεν θα κάνει το ψωμί να φουσκώσει. Σε αντίθεση με τη μαγιά του ψωμιού, που θεωρείται πρόσθετο τροφίμων, η διατροφική μαγιά αποτελεί τρόφιμο και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς επεξεργασία (δηλ. ωμή, όπως αγοράζεται). Από τον ίδιο σακχαρομύκητα παρασκευάζεται και η μαγιά μπύρας, που περιέχει και αυτή ανενεργούς μύκητες όταν πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Η διαδικασία παρασκευής κάνει όμως το τελικό αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό σε γεύση και χρήση: η μαγιά μπύρας έχει περισσότερο πικρή παρά τυρένια γεύση.

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφικής μαγιάς στον οργανισμό μας;

Η διατροφική μαγιά είναι πλούσια σε:

  • (καλή) πρωτεΐνη – περίπου 50% του βάρους της μαγιάς είναι πρωτεΐνη

Περιέχει επίσης:

  • υδατάνθρακες
  • ίνες
  • βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο, και ψευδάργυρο
  • ενώ έχει σχεδόν μηδενικό λίπος
  • κάποιες περιέχουν πρόσθετη Β12, αυτό όμως το ποσοστό δεν καλύπτει εύκολα την αναγκαία πρόσληψη που χρειαζόμαστε σε Β12, διότι η δοσολογία εξαρτάται από την συχνότητα της πρόσληψης και από την ηλικία, και είναι πιο πρακτικό να παίρνουμε και συμπλήρωμα.

Η διατροφική μαγιά έχει τρία σημαντικά οφέλη στην υγεία μας:

  • μας διευκολύνει να μειώσουμε τα τυροκομικά προϊόντα,
  • μας διευκολύνει να φάμε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση όσπρια, λαχανικά, και χόρτα,
  • δίνει νοστιμιά στα φαγητά χωρίς να περιέχει αλάτι κι έτσι βοηθάει να μειώνουμε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουμε.

Η διατροφική μαγιά είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ακόμα και για τα μωρά από την έναρξη κατανάλωσης στερεών τροφών.

Η χρήση της της διατροφικής μαγιάς στην καθημερινότητά μας

Η τυρένια γεύση της ταιριάζει σε όλα τα πιάτα που θα έβαζε κάποιος τυρί. Λένε ότι η όμορφη νόστιμη γεύση της είναι η πέμπτη γεύση, που στα γιαπωνέζικα λέγεται umami. Τη γεύση umami την αντιλαμβανόμαστε μέσω διαφορετικών αισθητήρων γεύσης από ό,τι τις άλλες 4 γεύσεις.

Ορίστε μερικές ιδέες και συνταγές που θα σε βοηθήσουν να εντάξεις στην διατροφή σου τη διατροφική μαγιά:

  • Βάλε την στο σερβίρισμα επάνω στα ζυμαρικά (σκέτα ή με σάλτσα ντομάτας) και στο ρύζι. Προτείνουμε τα σπαγγέτι αλά κρεμ.
  • Βάλε την στο σερβίρισμα σε φαγητά όπως στα ρεβίθια σούπα, στις φακές σούπα, στη φασολάδα, στις πατάτες, και στα ψητά ή βραστά λαχανικά.
  • Πρόσθεσέ την σε βραστά χόρτα.
  • Πρόσθεσέ την σε πουρέ πατάτας ή άλλων λαχανικών και σε σούπες στο τελείωμα του μαγειρέματος.
  • Ράντισε σαλάτες με όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά, πρασινάδες.
  • Σε σάλτσες, όπως σάλτσες με κρέμα/γάλα αμυγδάλου ή μπεσαμέλ ή σε σος για λαχανικά. Προτείνουμε το παστίτσιο με κιμά ροζ φακής που έχει διατροφική μαγιά στη μπεσαμέλ του.
  • Φτιάξε με διατροφική μαγιά τυρόκρεμες, vegan τυριά, και αλείμματα από τόφου, ξηρούς καρπούς, άλευρα και μπαχαρικά.

Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες η κατανάλωση διατροφικής μαγιάς;

Η διατροφική μαγιά είναι γενικά ασφαλές τρόφιμο για ανθρώπινη κατανάλωση. Στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αλλεργίας ή ιατρικών παρενεργειών από διατροφική μαγιά. Σε όλη την παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχουν ελάχιστες (λιγότερες από 10) περιπτώσεις που η κατανάλωση ζωντανής (ενεργής) μαγιάς (δηλ. όχι διατροφικής μαγιάς) εκτιμάται ότι μπορεί να έχει επιτείνει υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας [1,2].

Η κατανάλωση διατροφικής μαγιάς ενδέχεται παρόλα αυτά να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στα τρόφιμα με μαγιά ή στους μύκητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της και να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Αν καταλάβουμε ότι μας προκαλεί φούσκωμα ή δυσπεψία, μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας σταδιακά και σε μικρές ποσότητες ειδικά στην αρχή, ώστε να την συνηθίσει ο οργανισμός μας και το πεπτικό μας σύστημα.

Επίσης, θα πρέπει να ελέγχουμε τα συστατικά διότι μπορεί να έχουμε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο πρόσθετο που τυχόν περιέχεται στο προϊόν. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε να μην έχει πρόσθετο αλάτι στα συστατικά της.

Ποια είναι η τιμή της διατροφικής μαγιάς και πού θα την βρω;

Μπορείς να την βρεις σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μεγάλα μπακάλικα, και σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Τα πιο συνήθη μεγέθη συσκευασίας είναι 100-200 γρ. και αυτές οι ποσότητες αντιστοιχούν οπτικά σε όγκο περίπου 400-800 ml.

Κυκλοφορεί σε νιφάδες χοντρές ή ψιλές σαν σκόνη. Καταναλώνεται ωμή, όπως είναι, αλλά μπορείς να την εντάξεις και στο μαγείρεμα. Επειδή είναι αποξηραμένη διατηρείται σε κλειστό δοχείο για δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Η τιμή ανά κιλό κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 ευρώ και μία κούπα νιφάδων διατροφικής μαγιάς ζυγίζει κατά μέσο όν 60 γρ. Με βάση τις παραπάνω τιμές ανά κιλό:

• Μία κοφτή κουταλιά της σούπας διατροφικής μαγιάς (3,75 γρ.) κοστίζει 0,11€ - 0,19€.
• Μία κούπα διατροφικής μαγιάς (60 γρ.) κοστίζει 1,80€ - 3,00€.

Σε σχέση με το κόστος για να την εντάξει κάποιος στη διατροφή του, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό εξαρτάται από το κόστος των υλικών που θα αντικαταστήσουμε με διατροφική μαγιά.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να χρησιμοποιούν διατροφική μαγιά αντικαθιστώντας με αυτήν την παρμεζάνα στα ζυμαρικά.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος της διατροφικής μαγιάς είναι μικρότερο από την παρμεζάνα (η παρμεζάνα κοστίζει 30-40 ευρώ ανά κιλό αλλά είναι πιο βαριά):

• Μία κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα (6,25 γρ.) κοστίζει 0,19€ - 0,25€.
• Μία κούπα τριμμένης παρμεζάνας (100 γρ.) κοστίζει 3,00€ - 4,00€.

Συνεπώς το άμεσο χρηματικό όφελος που κερδίζουμε αν αντικαταστήσουμε την παρμεζάνα με διατροφική μαγιά είναι περίπου ίσο με 25-40% του ποσού που θα πληρώναμε για παρμεζάνα. Το μακροχρόνιο όφελος είναι μεγαλύτερο, καθώς μας βοηθάει να τραφούμε πιο υγιεινά!

Καλά μαγι-κά μαγειρέματα!

© Vegan Times 14-02-2022

Δημοσιεύτηκε: 14/02/2022
Ενημερώθηκε:
14/12/2023

Πηγές:

[1] Eng RHK, Drehmel R, Smith SM, Goldstein EJC. Saccharomyces cerevisiae infections in man. Sabouraudia: Journal of Medical and Veterinary Mycology 2009.
[2] Ogawa H, Fujimura M, Tofuku Y. Allergic Bronchopulmonary Fungal Disease Caused by Saccharomyces cerevisiae. Journal of Asthma 2004;41:223–8. https://doi.org/10.1081/JAS-120026080.