Η μαγεία της διατροφικής μαγιάς
Λένε ότι αν θέλεις να φάει το παιδί σου χόρτα, το μυστικό είναι να ρίξεις από πάνω διατροφική μαγιά. Είναι αλήθεια! Η διατροφική μαγιά είναι μαγική, και μεταμορφώνει τα πιο απλά φαγητά σε γευστικές απολαύσεις. Τί είναι η διατροφική μαγιά και πώς θα την χρησιμοποιήσεις;
Η διατροφική μαγιά παράγεται από την φυσική ζύμωση του σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae που καλλιεργείται συνήθως στην μελάσα ή στο παντζάρι. Είναι ανενεργή μαγιά και όχι ενεργή σαν την μαγιά του ψωμιού, δηλαδή δεν φουσκώνει.
Ποια είναι η διατροφική ανάλυση της διατροφικής μαγιάς;
Η διατροφική μαγιά είναι πλούσια σε (καλή) πρωτεΐνη – περίπου 50% του βάρους της μαγιάς είναι πρωτεΐνη. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο, και ψευδάργυρο, ενώ έχει πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους. Κάποιες περιέχουν πρόσθετη Β12, αυτό όμως το ποσοστό δεν καλύπτει εύκολα την αναγκαία πρόσληψη που χρειαζόμαστε σε Β12, διότι η δοσολογία εξαρτάται από την συχνότητα της πρόσληψης και από την ηλικία, και είναι πιο πρακτικό να παίρνουμε και συμπλήρωμα.
Δίνει νοστιμιά στα φαγητά χωρίς να περιέχει αλάτι κι έτσι βοηθάει να μειώνουμε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουμε. Έχει μια τυρένια γεύση και ταιριάζει σε όλα τα πιάτα που θα έβαζε κάποιος τυρί. Λένε ότι η όμορφη νόστιμη γεύση της είναι η πέμπτη γεύση, που στα γιαπωνέζικα λέγεται umami. Τη γεύση umami την αντιλαμβανόμαστε μέσω διαφορετικών αισθητήρων γεύσης από ό,τι τις άλλες 4 γεύσεις.
Η διατροφική μαγιά είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ακόμα και για τα μωρά από την έναρξη κατανάλωσης στερεών τροφών.
Πού θα την βρεις;
Μπορείς να την βρεις σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μεγάλα μπακάλικα, και σε μεγάλα σουπερμάρκετ.
Κυκλοφορεί σε νιφάδες χοντρές ή ψιλές σαν σκόνη. Καταναλώνεται ωμή, όπως είναι, αλλά μπορείς να την εντάξεις και στο μαγείρεμα. Επειδή είναι αποξηραμένη διατηρείται σε κλειστό δοχείο για δύο χρόνια ή και περισσότερο.
Πώς θα χρησιμοποιήσεις την διατροφική μαγιά;
Ορίστε μερικές ιδέες και τρόποι που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου τη διατροφική μαγιά:
- Βάλε στο σερβίρισμα επάνω στα ζυμαρικά (σκέτα ή με σάλτσα ντομάτας) και στο ρύζι. Προτείνουμε τα σπαγγέτι αλά κρεμ.
- Βάλε στο σερβίρισμα σε φαγητά όπως στα ρεβίθια σούπα, στις φακές σούπα, στη φασολάδα, στις πατάτες, και στα ψητά ή βραστά λαχανικά.
- Πρόσθεσέ την σε βραστά χόρτα.
- Πρόσθεσέ την σε πουρέ πατάτας ή άλλων λαχανικών και σε σούπες στο τελείωμα του μαγειρέματος.
- Ράντισε σαλάτες με όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά, πρασινάδες.
- Σε σάλτσες, όπως σάλτσες με κρέμα/γάλα αμυγδάλου ή μπεσαμέλ ή σε σος για λαχανικά. Προτείνουμε το παστίτσιο με κιμά ροζ φακής που έχει διατροφική μαγιά στη μπεσαμέλ του.
- Φτιάξε με διατροφική μαγιά τυρόκρεμες και vegan τυριά και αλείμματα από τόφου, ξηρούς καρπούς, άλευρα και άλλα.
Η διατροφική μαγιά είναι τόσο νόστιμη και εύκολη στην χρήση που εύκολα θα την λατρέψεις και θα την προσθέτεις σε πολλά πιάτα και παρασκευές. Κάθε μάρκα έχει κάπως διαφορετική γεύση, και έτσι σε περιμένει μια ολόκληρη γευστική παλέτα για να ανακαλύψεις.
Καλά μαγι-κά μαγειρέματα!
© Vegan Times 14-02-2022