Απλό Χούμους
|
|
3 κούπες (425 γρ.) | ρεβίθια βρασμένα |
2 σκελίδες | σκόρδο |
4-5 κ.σ. | χυμό λεμονιού |
4-5 κ.σ. | νερό ή ακουφάμπα |
2 κ.σ. | ταχίνι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά) |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΟΥΜΟΥΣ
|
|
ελαφρώς καρυκευμένο χούμους
|
|
1/4 κ.γ. | τσίλι σε σκόνη |
1/4 κ.γ. | κύμινο |
1/4 κ.γ. | πάπρικα |
Χούμους με χαλαπένιος και καπνιστή πάπρικα
|
|
1⁄2 κ.γ. | καπνιστή πάπρικα |
2 κ.σ. | πιπεριές χαλαπένιος |
1/4 κούπας | κόλιανδρο φρέσκο |
Χούμους με φρέσκα μυρωδικά
|
|
2 κ.σ. | μαϊντανό |
1 κ.σ. | άνηθο |
1 κ.σ. | σχοινόπρασο |
Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά
|
|
1 | πιπεριά κόκκινη |
Τοποθετείς όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείς μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μπορείς, ανάλογα με την σύσταση που θέλεις να έχει το χούμους σου, να προσθέσεις ακόμα λίγο νερό ή ακουαφάμπα.
Το σερβίρεις σαν dip μαζί με ωμά λαχανικά ή πίτες ολικής άλεσης, ή το χρησιμοποιείς σαν άλειμμα μέσα σε σάντουιτς ή σπιτικές τορτίγιες με ψητά λαχανικά.
Χούμους ελαφρώς καρυκευμένο: Μαζί με όλα τα υλικά προσθέτεις στο μπλέντερ το τσίλι, το κύμινο και την πάπρικα, και ακολουθείς τα βήματα της εκτέλεσης.
Χούμους με χαλαπένιο και καπνιστή πάπρικα: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρεις το χούμους σε ένα μπολ, προσθέτεις την καπνιστή πάπρικα, τις πιπεριές χαλαπένιος ψιλοκομμένες και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, και ανακατεύεις καλά.
Χούμους με φρέσκα μυρωδικά: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρεις το χούμους σε ένα μπολ, προσθέτεις τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, και ανακατεύεις καλά.
Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά: Ψήνεις μια ολόκληρη κόκκινη πιπεριά στον φούρνο στους 230°C για 10΄- 15΄μέχρι να μαλακώσει. Όταν κρυώσει την τεμαχίζεις και την προσθέτεις στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά.

Πρόσεξε να...
Μεταφέρεις το χούμους σε αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Μην ξεχάσεις...
Όταν βράσεις τα ρεβίθια να κρατήσεις το νερό για το χούμους, αλλά και για σούπες και άλλες χρήσεις.

Ήξερες ότι...
Το χούμους θα βγει πιο αφράτο εάν πολτοποιήσεις τα ρεβίθια όταν είναι ζεστά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Χωρίς το ταχίνι, για ακόμα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.