Χούμους σε 5 παραλλαγές

Μια γρήγορη και εύκολη εκδοχή αυτής της κλασικής συνταγής από τη Μέση Ανατολή, χωρίς επιπλέον λάδι για να είναι ακόμα πιο υγιεινή. Και τέσσερις ακόμα παραλλαγές για να μην βαρεθείς ποτέ να την φτιάχνεις!

εύκολο
10'
χρόνος εκτέλεσης
3
κούπες
Υλικά
Απλό Χούμους
3 κούπες (425 γρ.) ρεβίθια βρασμένα
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 κ.σ. χυμό λεμονιού
4-5 κ.σ. νερό ή ακουφάμπα
2 κ.σ. ταχίνι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά)
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΟΥΜΟΥΣ
ελαφρώς καρυκευμένο χούμους
1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. πάπρικα
Χούμους με χαλαπένιος και καπνιστή πάπρικα
1⁄2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.σ. πιπεριές χαλαπένιος
1/4 κούπας κόλιανδρο φρέσκο
Χούμους με φρέσκα μυρωδικά
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. άνηθο
1 κ.σ. σχοινόπρασο
Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά
1 πιπεριά κόκκινη
Εκτέλεση

Τοποθετείς όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείς μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μπορείς, ανάλογα με την σύσταση που θέλεις να έχει το χούμους σου, να προσθέσεις ακόμα λίγο νερό ή ακουαφάμπα.

Το σερβίρεις σαν dip μαζί με ωμά λαχανικά ή πίτες ολικής άλεσης, ή το χρησιμοποιείς σαν άλειμμα μέσα σε σάντουιτς ή σπιτικές τορτίγιες με ψητά λαχανικά.

Χούμους ελαφρώς καρυκευμένο: Μαζί με όλα τα υλικά προσθέτεις στο μπλέντερ το τσίλι, το κύμινο και την πάπρικα, και ακολουθείς τα βήματα της εκτέλεσης.

Χούμους με χαλαπένιο και καπνιστή πάπρικα: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρεις το χούμους σε ένα μπολ, προσθέτεις την καπνιστή πάπρικα, τις πιπεριές χαλαπένιος ψιλοκομμένες και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, και ανακατεύεις καλά.

Χούμους με φρέσκα μυρωδικά: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρεις το χούμους σε ένα μπολ, προσθέτεις τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, και ανακατεύεις καλά.

Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά: Ψήνεις μια ολόκληρη κόκκινη πιπεριά στον φούρνο στους 230°C για 10΄- 15΄μέχρι να μαλακώσει. Όταν κρυώσει την τεμαχίζεις και την προσθέτεις στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά.

Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Μεταφέρεις το χούμους σε αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Όταν βράσεις τα ρεβίθια να κρατήσεις το νερό για το χούμους, αλλά και για σούπες και άλλες χρήσεις.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το χούμους θα βγει πιο αφράτο εάν πολτοποιήσεις τα ρεβίθια όταν είναι ζεστά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Χωρίς το ταχίνι, για ακόμα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
81g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
120mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
25%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
3%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα
Θερμίδες:
64
ανά 2 κουταλιές σούπας
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από την:Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche