Τηγανίτες από πατάτα

Εάν λαχταράς να φας κάτι νόστιμο, αλμυρό και τραγανό, η συνταγή για τηγανίτες από πατάτα είναι ιδανική! Βίγκαν και χρυσοψημένη στον φούρνο, χωρίς περιττό λίπος, οι τηγανίτες από πατάτα είναι το τέλειο συνοδευτικό της βίγκαν ομελέτας σε ένα Κυριακάτικο πρωινό ή brunch.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 0:25'
  • κομμάτια 12

Υλικά

500 γρ

πατάτες

1⁄2 κ.γ.

σκόνη σκόρδου

1⁄2 κ.γ.

σκόνη κρεμυδιού

1⁄4 κ.γ.

πάπρικα

1 1⁄2 κ.γ.

άμυλο καλαμποκιού

1 κ.σ.

διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

1⁄16 κ.γ.

αλάτι (προαιρετικά)

1⁄16 κ.γ.

πιπέρι μαύρο

Προετοιμασία

Ξεπλένεις τις πατάτες με νερό για να φύγουν τα χώματα και τις περνάς από τον χοντρό τρίφτη. Δεν χρειάζεται να βγάλεις την φλούδα.

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C. Στρώνεις με αντικολλητικό πατάκι σιλικόνης ή χαρτί τo ταψί σου.

Σε ένα μπολ βάζεις τις τριμμένες πατάτες μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύεις καλά, είτε με τα χέρια, είτε με μια σπάτουλα.

Τοποθετείς μια μικρή ποσότητα (σχεδόν 2 κ.σ.) από το μείγμα σου στο ταψί και την πιέζεις ώστε να φτιάξεις μια στρογγυλή τηγανίτα διαμέτρου 5-6 εκ. περίπου, με ίσο πάχος στο κέντρο και τις άκρες, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνεις μέχρι να μορφοποιήσεις όλο το μείγμα σου σε τηγανίτες.

Ψήνεις τις τηγανίτες πατάτας για 10'-15' λεπτά μέχρι το πάνω μέρος τους να ξεροψηθεί, τις γυρνάς από την άλλη πλευρά και ψήνεις για 5'-10' επιπλέον. Θα χρειαστεί να τις ελέγχεις συχνά για να μην καούν. Σε περίπτωση που δεις ότι πάνε να παραψηθούν, μειώνεις την θερμοκρασία του φούρνου σου κατά 20°C. 

Τις βγάζεις από τον φούρνο και σερβίρεις αμέσως.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Είσαι προσεκτικός όταν τρίβεις τις πατάτες, για να μην τραυματίσεις τα δάκτυλά σου.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να βεβαιωθείς ότι οι τηγανίτες σου δεν είναι πιο παχιές στο κέντρο για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Οι πατάτες είναι από τα πιο παραγνωρισμένα τρόφιμα. Είναι εξαιρετικά υγιεινές ψητές ή βραστές. Μαγειρεύονται εύκολα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Συνοδεύοντάς τες με μια σαλάτα (με ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά έχεις ένα πλήρες υγιεινό γεύμα.

Το άμυλο καλαμποκιού έχει λευκό χρώμα, ενώ το αλεύρι καλαμποκιού έχει κίτρινο χρώμα. Το άμυλο χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες κυρίως ως πηκτικό, ενώ το το αλεύρι χρησιμοποιείται σαν βασικό υλικό για ψωμιά, κριτσίνια, και άλλα αρτοποιήματα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με καπνιστή πάπρικα, αντί για γλυκιά. Με τσίλι, κύμινο, και σπόρους κόλιανδρου εάν προτιμάς τις πιο πικάντικες γεύσεις, ή με θυμάρι, βασιλικό, και ρίγανη εάν σου αρέσουν οι μεσογειακές γεύσεις.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

68g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

745mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

0%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

41

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές