Παστίτσιο με κιμά από ροζ φακές

Η παραδοσιακή συνταγή, παραλλαγμένη ώστε να είναι πιο γευστική από όσα παστίτσια έχεις δοκιμάσει! Τόσο ελαφρύ που τρως και ξανατρώς χωρίς τύψεις! Μαγείρεψέ το για Κυριακές, γιορτές, και πολλούς φίλους.

  • Δυσκολία 3
  • Προετοιμασία 1:30'
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 16

Υλικά

1 κιλό

μακαρόνια για παστίτσιο

1⁄2 κούπα

διατροφική μαγιά

Για τον κιμά από ροζ φακές

500 γρ.

ροζ φακές

2

κρεμμύδια ξερά

3 σκελίδες

σκόρδο

400 γρ.

ντοματάκια ψιλοκομμένα σε κονσέρβα

500 ml

ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1 κ.γ.

κανέλλα σκόνη

8

μπαχάρια ολόκληρα

2

φύλλα δάφνης

3 ακτίνες

αστεροειδή γλυκάνισο

1 κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

2 λίτρα

νερό

1⁄2 κούπα

διατροφική μαγιά

1 κούπα

άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ)

1⁄2 κούπα

αλεύρι ολικής

1 κ.γ.

αλάτι

3 κ.σ.

χυμό λεμονιού

3⁄4 κ.γ.

πιπέρι λευκό

1⁄2 κ.γ.

μοσχοκάρυδο

1 κούπα

νερό για μετά το μαγείρεμα

Εκτέλεση

Μαγειρεύεις τον κιμά: Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια και τα σωτάρεις με λίγο νερό σε μέτρια-υψηλή (6/9) φωτιά για 3'-4'. Πολτοποιείς το σκόρδο, το προσθέτεις, και σωτάρεις για άλλα 3'-4'. Προσθέτεις τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τις ροζ φακές, την κανέλλα, τον γλυκάνισο, το αλάτι και το πιπέρι, και μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτά (4/9) για 30'-40' μέχρι να φύγουν τα υγρά. Αν στεγνώσει προσθέτεις λίγο νερό ή ντοματοχυμό.

Ετοιμάζεις τα μακαρόνια: Ενώ μαγειρεύεται ο κιμάς, βράζεις τα μακαρόνια al dente. Τα σουρώνεις και τα ρίχνεις πίσω στην κατσαρόλα. Κρατάς λίγο νερό στην κατσαρόλα για να μην σου κολλήσουν.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C.

Φτιάχνεις τη μπεσαμέλ: Ξεκίνησέ την μόλις αρχίσει να σιγοβράζει ο κιμάς.

Βάζεις το νερό σε μία κατσαρόλα, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύεις για να ομογενοποιηθούν. Μαγειρεύεις σε μέτρια προς υψηλή φωτιά (π.χ. 6/9) ανακατεύοντας πότε-πότε με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας ή με ένα σύρμα. Είναι στη σωστή σύσταση όταν στην κουτάλα μαζεύεται μπεσαμέλ πάχους περ. μισού εκατοστού. Όταν πήξει την βγάζεις από τη φωτιά.

Για να μπορέσεις να την απλώσεις πιο εύκολα, προσθέτεις στη μπεσαμέλ το νερό (όλο ή όσο χρειαστεί) και ανακατεύεις ώστε το μείγμα να γίνει ελαφρώς πιο υδαρές.

Ετοιμάζεις το ταψί: Το φαγητό έχει τέσσερεις στρώσεις υλικών. Μακαρόνια, κιμά, μακαρόνια, μπεσαμέλ.

Αναλυτικά: Σουρώνεις εντελώς τα μακαρόνια. Τοποθετείς λίγα παραπάνω από τα μισά στο ταψί και πασπαλίζεις με διατροφική μαγιά. Απλώνεις τον κιμά πάνω στα μακαρόνια. Σκεπάζεις τον κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και πασπαλίζεις με διατροφική μαγιά. Απλώνεις τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα ώστε να καλυφθούν όλα τα μακαρόνια. Πασπαλίζεις (προαιρετικά) με τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνεις στους 190°C για 40'-60' ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζεις από τον φούρνο και αφήνεις να σταθεί για 20'-30' ώστε να μην διαλυθεί κατά το κόψιμο.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Διατηρήσεις τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με λίγο από το νερό τους για να μην κολλήσουν.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να φτιάξεις τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα για να εξοικονομήσεις χρόνο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το καλοκαίρι βρίσκεις φρέσκα πομοντόρια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για ντοματάκια ψιλοκομμένα σε κονσέρβα. Αντικαθιστάς την κάθε κονσέρβα με 10 πομοντόρια, τα 6 ψιλοκομμένα και τα 4 σε χυμό στο μπλέντερ.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Αντί για στρώσεις, ανακάτεψε τα πάντα στο ταψί. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου γευστικό!

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

39g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.529mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

447

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές