Πιλάφι με φαγόπυρο, αρακά και μανιτάρια

Ένα αρωματικό πιάτο με βάση το φαγόπυρο, με μανιτάρια, κουρκουμά και γλυκό αρακά. Το φαγόπυρο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά στην Ελλάδα όσο το ρύζι, αλλά ταιριάζει υπέροχα σε αυτή τη συνταγή. Έχει μια υπέροχη κρεμώδη υφή και μια πλούσια γεύση ξηρών καρπών που ταιριάζει ιδιαίτερα με τα μανιτάρια. Είναι επίσης ένα τέλειο πιάτο και για το γιορτινό τραπέζι! Και μάλιστα, επειδή το πιάτο δεν έχει γλουτένη, είναι ιδανικό αν κάποιος καλεσμένος σας έχει κοιλιοκάκη.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 0:30'
  • μερίδες 4

Υλικά

2 κούπες

φαγόπυρο

1

κρεμμύδι μέτριο

1

σκελίδα σκόρδο

3 κ.γ.

κάρυ

1⁄2 κ.γ.

κουρκουμά

1 κ.γ.

κύμινο

400 γρ.

μανιτάρια

1 κούπα

αρακά κατεψυγμένο

1

φύλλο δάφνης

4 1⁄2 κούπες

σπιτικό ζωμό λαχανικών

Προετοιμασία

  1. Κόβεις τα μανιτάρια σε φέτες και το κρεμμύδια σε κύβους.
  2. Λιώνεις το σκόρδο με την πρέσα.

Εκτέλεση

Τοποθετείς το φαγόπυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καβουρδίζεις σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μυρίσει ελαφρά. Αποσύρεις από τη φωτιά και το αφήνεις στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις 1/3 κούπας νερό, προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρεις στο νερό για 3'-4'. Προσθέτεις το κάρυ, τον κουρκουμά και το κύμινο και σωτάρεις για άλλα 3'. Τέλος, προσθέτεις τα μανιτάρια, και λίγο ακόμα νερό αν χρειαστεί, και μαγειρεύεις για άλλα 3' μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.

Μεταφέρεις το μείγμα των μανιταριών στην κατσαρόλα με το φαγόπυρο. Προσθέτεις τον αρακά, τη δάφνη και το ζωμό λαχανικών κι ανακατεύεις. Βάζεις το μείγμα να πάρει μία βράση, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία, σκεπάζεις την κατσαρόλα και σιγοβράζεις για 20' -30', χωρίς να ανακατεύεις, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρεις από τη φωτιά και το αφήνεις για 10΄πριν το σερβίρεις. Καλή όρεξη!

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το φαγόπυρο (buckwheat) ή μαυροσίταρο δεν είναι δημητριακό, αλλά σπόρος. Είναι πολύ διαδεδομένο στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, αλλά και στην Κίνα. Στα ρώσικα και στα ουκρανικά λέγεται γκρέτσκα (που σημαίνει "ελληνικός σπόρος"). Μαγειρεύεται ολόκληρο όπως τα δημητριακά ή χρησιμοποιείται σε μορφή αλεύρου.

Το μαγειρεμένο πιλάφι διατηρείται στο ψυγείο για 4 ημέρες.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με σκόνη ή νιφάδες τσίλι, εάν προτιμάς τις πιο καυτερές γεύσεις.

Με επιπλέον λαχανικά, όπως καρότο, πράσο, ή φασολάκια.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

69g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.116mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

9%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

373

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})