Vegan Μαγειρίτσα

Η πιο καθαρή μαγειρίτσα του κόσμου είναι βίγκαν. Πανάλαφρη, δροσιστική, και αναζωογονητική. Ακριβώς όπως θα πρέπει να νιώθει κάθε άνθρωπος την ημέρα της Ανάστασης.

δύσκολο
30'
χρόνος προετοιμασίας
1:30'
χρόνος εκτέλεσης
6
μερίδες
Υλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα μαραθόριζα, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. νερό ή ακουφάμπα ή ελαιόλαδο
1⁄4 κούπα χυμό λεμονιού
1 κιλό μανιτάρια λευκά
2 πατάτες με την φλούδα, μέτριες
1 μαρούλι
1 πατάτα με την φλούδα, ολόκληρη
1 κούπα άνηθο
1 1⁄4 λίτρο νερό
1⁄2 κ.γ. αλάτι
1⁄8 κ.γ. πιπέρι
1⁄2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2 λεμόνια, τον χυμό τους
Προετοιμασία
  1. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα (φινόκιο), το μαρούλι, και τον άνηθο.
  2. Ψιλοκόβεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κρατάς ξεχωριστά το λευκό μέρος από το πράσινο.
  3. Ψιλοκόβεις σε μέγεθος ζαριού τα μανιτάρια και τις 2 πατάτες μαζί με την φλούδα τους.
Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα λευκά μέρη του πράσινου κρεμμυδιού και τη μαραθόριζα με το νερό, την ακουφάμπα ή το ελαιόλαδο, μέχρι να εξατμιστεί το υγρό.

Όταν σωθεί το υγρό, σβήνεις με τον χυμό λεμονιού και τρίβεις τον πάτο με μια ξύλινη σπάτουλα για να πάρεις το άρωμα των σωταρισμένων λαχανικών.

Προσθέτεις τα μανιτάρια και τα κυβάκια πατάτας και σωτάρεις σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία (π.χ. στο  6/9), ανακατεύοντας, μέχρι ο όγκος των υλικών να μειωθεί στο μισό. Όταν χρειάζεται λίγο υγρό, προσθέτεις λίγη ακουφάμπα ή λίγο νερό.

Στην συνέχεια προσθέτεις το μαρούλι, τα πράσινα μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το νερό, και την ολόκληρη πατάτα. Τα αφήνεις να πάρουν μια βράση, προσθέτεις τα μπαχαρικά, χαμηλώνεις την ένταση  και σιγοβράζεις με σκεπασμένο καπάκι για 60'.

Ετοιμάζεις την σάλτσα από πατάτα και λεμόνι: Ξεφλουδίζεις την πατάτα που έχει βράσει και την βάζεις στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό από 2 λεμόνια και 1,5 κούπα από τον ζωμό της σούπας. Τα χτυπάς μέχρι να πάρεις ένα λείο μείγμα. Επιστρέφεις το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις να δέσουν τα υλικά. 

Αυτήν την νηστίσιμη συνταγή την σερβίρεις με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μην ξεχνάς ότι όλες οι vegan συνταγές είναι νηστίσιμες.

Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Μην χτυπήσεις την πατάτα στο μπλέντερ μόνη της γιατί θα γίνει σαν μαστίχα.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να προσθέσεις και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως καυκαλήθρες, πράσα, αγριόπρασα, κ.λπ.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να προσθέσεις οποιονδήποτε συνδυασμό μανιταριών σου αρέσει, καθώς και να αυξήσεις την ποσότητά τους, αναλόγως με το τί σου αρέσει.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με ταχινολέμονο, αντί για σάλτσα από πατάτα και λεμόνι.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
93g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
2.993mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
7%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
1%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα
Θερμίδες:
154
ανά μερίδα
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από την:Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama