Ζυμαρικά με κρεμώδη σάλτσα από ψητή κολοκύθα & φασκόμηλο

Αν αναζητάς μια απολαυστική κρεμώδη σάλτσα για τα μακαρόνια σου, αλλά ταυτόχρονα θέλεις να είναι γεμάτη με τα αρώματα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των χειμερινών λαχανικών, μην ψάχνεις άλλο! Δεν θα πιστεύεις πόσο γευστικά μπορεί να μεταμορφωθεί μια κολοκύθα σε μια υγιεινή και light κρεμώδη σάλτσα για μακαρόνια. Και, επειδή η συνταγή περιέχει μόνο πλήρη συστατικά, μπορείς να φας όσα πιάτα θέλεις χωρίς τύψεις.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 4

Υλικά

500 γρ.

ζυμαρικά ολικής αλέσεως

750γρ.

κολοκύθα

3

καρότα, μέτρια

2

σκελίδες σκόρδο

1⁄2 κ.γ.

ξερό θυμάρι

1 κούπα

φυτικό γάλα, σόγιας ή αμύγδαλου

1 1⁄2 κούπα

σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό

1⁄4 κ.γ. κούπα

διατροφική μαγιά

1 κ.σ. φύλλα

φρέσκου φασκόμηλου

1⁄4 κ.γ.

μοσχοκάρυδο

2 κ.γ.

χυμό λεμονιού

λίγο

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C.

Ξεφλουδίζεις την κολοκύθα και τα καρότα και τα κόβεις σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους.

Σε ένα ταψί στρώνεις φύλλο σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείς τα κομμάτια κολοκύθας και καρότου, μαζί με τις 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. Πασπαλίζεις με το ξερό θυμάρι και ψήνεις για 25'-30' μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να αρχίσουν να ροδίζουν. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρείς από το φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν ελαφρά.

Ενώ τα λαχανικά ψήνονται, ετοιμάζεις τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου μέχρι να γίνουν al dente και τα σουρώνεις. Τα ξαναβάζεις στην κατσαρόλα, τα καλύπτεις και τα αφήνεις στην άκρη.

Σε ένα μπλέντερ τοποθετείς την κολοκύθα, τα καρότα, τις σκελίδες σκόρδου έχοντας αφαιρέσει τις φλούδες τους, το φυτικό γάλα, τον ζωμό λαχανικών, τη διατροφική μαγιά, το φασκόμηλο, το μοσχοκάρυδο και τον χυμό λεμονιού, και χτυπάς μέχρι να γίνει μια λεία και κρεμώδης σάλτσα.

Προσθέτεις τη σάλτσα κολοκύθας στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και ανακατεύεις καλά. Τοποθετείς την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύεις, ανακατεύοντας, για 2'-3' μέχρι να ζεσταθούν. Προσθέτεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση και σερβίρεις αμέσως.

Συνοδεύεις με μια πράσινη σαλάτα, ή με λαχανικά στον ατμό, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι ή λαχανάκια Βρυξελλών.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Μην παραβράσεις τα ζυμαρικά, γιατί θα μαλακώσουν πάρα πολύ όταν προσθέσεις την σάλτσα κολοκύθας.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να φτιάξεις παραπάνω σάλτσα, την οποία μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη μέσα σε αεροστεγές δοχείο για έως και 2 μήνες.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γλυκοπατάτα ή ψητή κολοκύθα που σου περίσσεψε από εχθές.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Προσθέτοντας βρασμένο αρακά ή/και baby σπανάκι πάνω στα ζυμαρικά για περισσότερα πράσινα λαχανικά.

Αντικαθιστώντας την κολοκύθα με 400 γρ. γλυκοπατάτα (χωρίς φλούδα) και 300 γρ. πατάτες.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

27g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

272mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

491

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})