Τα σνακ με υγιεινά υλικά μπορεί να έχουν πολύ αλάτι

Vegan Διατροφή + Υγεία

30/05/2023

Ποιος;

Ερευνητές από το κέντρο Action on Salt και το Queen Mary University London…

Τί;

…δημοσίευσαν έρευνα για 119 σνακ που περιλαμβάνουν όσπρια στα συστατικά τους και προωθούνται ως υγιεινές επιλογές, ενόψει της ετήσιας εβδομάδας ενημέρωσης για το αλάτι (Salt Awareness Week). Στην έρευνα φάνηκε ότι σνακ που μπορεί να φαίνονται ως υγιεινές επιλογές, καθώς μπορεί να είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Πού;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πότε;

Στις 8 Μαρτίου 2021.

Γιατί;

H κατανάλωση αλατιού από τον πληθυσμό είναι αυξημένη και πρέπει να μειωθεί. Μεγάλο μέρος της υπερκατανάλωσης αλατιού μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ετικέτες των τροφίμων δεν προσφέρουν την κατάλληλη πληροφόρηση. Αν αναγράφονται τα υγιεινά συστατικά, οι βελτιώσεις, καθώς και ισχυρισμοί (π.χ. vegan) που συνδέονται με την υγεία, αλλά  παραλείπονται άλλες πληροφορίες, τότε οι καταναλωτές μπορεί να οδηγηθούν στο να πιστέψουν ότι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο είναι υγιεινό.

Λοιπές πληροφορίες

Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιούνται αρκετές φορές διατροφικές σημάνσεις στις συσκευασίες των προϊόντων όπως “Vegan”, “Gluten Free”, οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές στο να νομίζουν πως πρόκειται για υγιεινότερη επιλογή, ενώ παραλείπεται ο χρωματιστός κώδικας που υποδεικνύει ότι περιέχονται υψηλές τιμές νατρίου. Μόλις 40 από τα συνολικά 119 προϊόντα που ερευνήθηκαν είχαν στις ετικέτες τον χρωματιστό κώδικα. Η Action on Salt καλεί την κυβέρνηση της Αγγλίας να λάβει περισσότερα μέτρα για τη μείωση αλατιού στα τρόφιμα. Τονίζει ότι ενώ πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα όσπρια, η κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων που περιέχουν όσπρια (π.χ. τσιπς ή γαριδάκια) δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αύξησης της κατανάλωσης οσπρίων. Σε πολλά από αυτά τα σνακ υπάρχει υπερβολικό αλάτι, το οποίο είναι υπεύθυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εμφράγματα.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα περισσότερα σνακ που προωθούνται ως υγιεινή επιλογή, δεν χρησιμοποιούν τον προαιρετικό τρίχρωμο κώδικα ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν αν ένα τρόφιμο είναι πραγματικά υγιεινό. Αντιθέτως, αν βλέπει σήμανση που σχετίζεται με πιο υγιεινά τρόφιμα (π.χ. vegan, “40% χαμηλότερα λιπαρά”) αποκτά την εντύπωση πως θα είναι και συνολικά υγιεινό. Θα πρέπει λοιπόν να είναι εμφανείς όλες οι σχετικές σημάνσεις στις ετικέτες των προϊόντων, ώστε ο καταναλωτής να έχει γνώση του τί αγοράζει.

© Vegan Times 22-03-2021

Δημοσιεύτηκε: 22/03/2021
Ενημερώθηκε:
30/05/2023