H πρώτη vegan παρακεταμόλη και ζωικές ουσίες στα φάρμακα

Βίγκαν θα πει αποφεύγουμε ζωικά στο βαθμό του πρακτικώς εφικτού. Ήρθε πλέον η ώρα να μπορούμε να αποφύγουμε τα ζωικά όταν έχουμε πονοκέφαλο. 😊

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

04/01/2023

H πρώτη vegan παρακεταμόλη

Ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα που δεν απαιτεί ιατρική συνταγή αποτελεί το παυσίπονο με παρακεταμόλη, το οποίο χρησιμοποιείται για ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό. Η γερμανική εταιρεία Axunio δημιούργησε παρακεταμόλη, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο με πιστοποίηση vegan. Η πιστοποίηση δόθηκε από τον βρετανικό φορέα vegan πιστοποίησης Vegan Society. Το σκεύασμα κυκλοφορεί προς το παρόν στη Γερμανία και η εταιρεία σχεδιάζει να το διανέμει σύντομα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η Julia von Horsten, Product & Business Development Manager της Axunio, αναφέρει: "Με το λανσάρισμα του πρώτου μας πιστοποιημένου βίγκαν φαρμακευτικού προϊόντος, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μακροχρόνια αναθεώρηση του φαρμακευτικού κλάδου".

Γιατί δεν είναι όλα τα σκευάσματα παρακεταμόλης vegan;

Τα δισκία παρακεταμόλης περιέχουν συνήθως στεατικό οξύ ή στεατικό μαγνήσιο τα οποία μπορεί να προέρχονται είτε από ζωικές είτε από φυτικές πηγές. Μόνο ο παραγωγός του φαρμάκου μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή τους.

Το Paraveganio, περιέχει στεατικό μαγνήσιο, αλλά η προέλευσή του είναι φυτική.

Τί ουσίες ζωικής προέλευσης μπορεί να περιέχει ένα φάρμακο;

Στη φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιούνται αρκετές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από ζώα, καθιστώντας κάποια φάρμακα ή παραφαρμακευτικά σκευάσματα (όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής) ακατάλληλα για vegans:

  • Λακτόζη. Προέρχεται από ζωικό γάλα. Σε κάποιες περιπτώσεις παράγεται με τη χρήση πυτιάς. Χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή φαρμάκων.
  • Ζελατίνη (E441). Προέρχεται από συνδετικούς ιστούς, χόνδρους, τένοντες και κόκκαλα από ζώα (βοοειδή, χοίρους, άλογα κ.ά.) και χρησιμοποιείται κυρίως για την δημιουργία της κάψουλας.
  • Στεατικό μαγνήσιο (Ε572) ή στεατικό οξύ (Ε570). Όταν είναι ζωικής προέλευσης, το στεατικό οξύ και οι εστέρες του παράγονται από λίπος ζώων (περιλαμβανομένου χοίρειου και βοδινού λίπους) και χρησιμοποιούνται ως αντισυσσωματικά υλικά. Δεν συνιστάται η κατανάλωσή τους από βίγκαν, αλλά ούτε από μουσουλμάνους, εβραίους, και ινδουιστές.

Άλλες ουσίες ζωικής προελεύσεως που χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα είναι οι παρακάτω:

  • Λανολίνη (E913). Λίπος που προέρχεται από μαλλί προβάτων.
  • Γλυκοχολικό οξύ (Glycocholic Acid). Ένα οξύ που προέρχεται από τη χολή διαφόρων θηλαστικών.
  • Σελλάκ ή σελάκ (Ε904). Ρητίνη που προέρχεται από την έκκριση κάποιων ειδών εντόμων, κυρίως από το είδος Laccifer Lacca. 
  • Θρυψίνη. Ουσία που προέρχεται από το πάγκρεας των γουρουνιών.
  • Έντερο αρνιού (Jejunum). Μέρος του λεπτού εντέρου.

Η γνώμη μας

Είναι αρκετά ελπιδοφόρα η καινοτομία που πραγματοποίησε η εταιρεία Axunio. Ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο να είναι κατάλληλο για κατανάλωση από vegan καταναλωτές. Αυτό μας δείχνει πως η φαρμακοβιομηχανία έχει την τεχνογνωσία για να δημιουργήσει φάρμακα, τα οποία δεν περιέχουν ουσίες προερχόμενες από ζώα.

Ακόμη, σε έναν δύσκολο τομέα, όπως είναι αυτός της φαρμακευτικής, με τις πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των φαρμάκων, ουσίες που δεν είναι σίγουρη ή ξεκάθαρη η προέλευσή τους, η ανάγκη για vegan πιστοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθίσταται αναγκαία ώστε να υπάρχουν και επιλογές κατάλληλες για βίγκαν ανθρώπους και να μπορούν οι βίγκαν να τα καταναλώσουν με ασφάλεια.

©Vegan Times 05-04-2022

Δημοσιεύτηκε: 05/04/2022
Ενημερώθηκε:
04/01/2023