5 τρόποι για να μαγειρέψουμε με κριθάρι
Το κριθάρι ανήκει στα δημητριακά τα οποία αποτελούν μία από τις βασικές ομάδες τροφίμων στην διατροφή μας. Εκτός από πολύ θρεπτικό δημητριακό, είναι και πολύ νόστιμο. Μιλάμε για το κριθάρι (το δημητριακό), και όχι το κριθαράκι (το ζυμαρικό).
Λέγεται ότι οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης όφειλαν την καλή τους φυσική κατάσταση στο ότι έτρωγαν πολύ κριθάρι, το οποίο συνδύαζαν με όσπρια. Γι’ αυτό τους λέγανε «άνδρες του κριθαριού».
Το κριθάρι ταιριάζει με όλα τα λαχανικά και είναι αρκετά εύκολο στο μαγείρεμα. Έχει αρκετά δυνατό “κράτημα” κατά το μάσημα, και έτσι μας προσφέρει την αίσθηση ότι χορταίνουμε. Αν και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια, όπου ήταν κύρια τροφή, σήμερα δεν το επιλέγουμε συχνά για το τραπέζι μας σε σχέση με άλλα δημητριακά που καταναλώνουμε συχνότερα, όπως το σιτάρι ή το ρύζι. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας κριθαριού σήμερα χρησιμοποιείται για ζωοτροφές και για παραγωγή μπύρας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και το βρίσκουμε σε ξανθό, γκρίζο, καφέ, ή μαύρο χρώμα.
Πηγή εικόνας: North Dakota State University, Institute of Barley and Malt Sciences
Βάζοντας περισσότερες υγιεινές τροφές στο μενού μας, αυξάνουμε την ποικιλία στην διατροφή μας και αυτό ωφελεί την υγεία μας, διότι έτσι λαμβάνουμε μεγαλύτερη ποικιλία από θρεπτικά συστατικά.
Παράλληλα βοηθάμε και στην αύξηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη διότι, αυξάνοντας τη ζήτηση διαφορετικών ειδών στη θέση των πιο διαδεδομένων ειδών, βοηθούμε ενεργά να μειωθούν οι μονοκαλλιέργειες, οι οποίες επιβαρύνουν το οικοσύστημα.
Είναι επίσης σημαντικό ότι ένα κιλό κριθάρι φαίνεται ότι δημιουργεί μικρότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του από ό,τι ένα κιλό ρύζι ή σιτάρι.
Πού θα βρω κριθάρι; Πόσο κοστίζει;
Το κριθάρι το βρίσκουμε συνήθως σε καταστήματα με βιολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα. Υπάρχει σε δύο τύπους: αποφλοιωμένο (pearled ή polished) και αναποφλοίωτο. Επίσης υπάρχει σε νιφάδες και σε αλεύρι. Η τιμή του είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτήν του καστανού ρυζιού, κάτι που το κάνει ελκυστικό και για χρήση σε οργανωμένα μενού (π.χ. σε σχολεία και εστιατόρια).
Νιφάδες κριθαριού. Πηγή εικόνας: Oregon State University, Barley Institute.
Για να το μαγειρέψουμε, το ξεπλένουμε πρώτα με νερό και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, σε αναλογία ένα μέρος κριθάρι σε δύο μέρη νερό. Αν το θέλουμε πολύ μαλακό ή χάνει νερό όσο βράζει, θα χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό. Χρειάζεται 30 περίπου λεπτά βράσιμο μέχρι να μαλακώσει. Σε χύτρα ταχύτητας θέλει 8 - 15 λεπτά, αναλόγως την χύτρα μας και πόσο μαλακό το θέλουμε.
Πώς να εντάξω το κριθάρι στην διατροφή μου;
Να λοιπόν μερικές ιδέες για να εντάξουμε το κριθάρι στην διατροφή μας:
- Το βράζουμε σκέτο (όπως βράζουμε το ρύζι ή το σιτάρι) και φτιάχνουμε σαλάτες προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά (όπως μαρούλι, ντομάτα, κάπαρη, μαϊντανό, αγγούρι, πιπεριές). Μπορούμε να το καβουρδίσουμε λίγο σε στεγνό τηγάνι, πριν προσθέσουμε νερό. Αυτό του δίνει μια πιο γήινη γεύση.
- Το προσθέτουμε σε σούπες με λαχανικά (όπως με καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, πράσα, σέλινο).
- Φτιάχνουμε γεμιστές ντομάτες, πιπεριές ή κολοκυθάκια (αφού το βράσουμε λίγο πρώτα).
- Το βάζουμε σε συνταγές αντί για ρύζι, όπως με λάχανο, σπανάκι, πράσα, μανιτάρια ή απλά με διάφορα μυρωδικά.
- Χρησιμοποιούμε αλεύρι και νιφάδες κριθαριού σε ζύμες για ψωμιά, πίτες, κριτσίνια ή μπισκότα. Δεν το χρησιμοποιούμε μόνο του, το συνδυάζουμε με αλεύρι σιταριού για να έχει ένα καλό αποτέλεσμα.
Μπαγκέτες με αλεύρι κριθαριού. Πηγή εικόνας: Oregon State University, Barley Institute.
Οι παραπάνω ιδέες είναι απλές και θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις. Σου ευχόμαστε καλή όρεξη.
Spread the word! Εάν φτιάξεις μία καινούρια συνταγή με κριθάρι ανέβασε τη φωτογραφία σου στα social media με hashtag #vegantimesgr και κάνε tag @vegantimes.gr.
© Vegan Times 25-06-2021
Είσαι ακουστικός τύπος; Άκου το podcast παρακάτω.
Πηγές:
- "4 ποικιλίες κριθαριού" - Πηγή κύριας εικόνας: Oregon State University, Barley Project. Available at: Food | Flickr.
- Rupp, R. (2014) ‘Dinner With the Gladiators: Beans and Ashes’, National Geographic, 11 November. Available at: https://www.nationalgeographic.com/culture/article/dinner-with-the-gladiators-beans-and-ashes (Accessed: 12 June 2021).