Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μία ορμόνη που παράγεται από το σώμα μας όταν το δέρμα μας εκτεθεί στον ήλιο. Σε συννεφιασμένες ημέρες η δυνατότητά μας να φτιάξουμε βιταμίνη D μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Vegan Διατροφή + Υγεία

17/03/2022

Γενικά

Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μία ορμόνη που παράγεται από το σώμα μας όταν το δέρμα μας εκτεθεί στον ήλιο. Σε συννεφιασμένες ημέρες η δυνατότητά μας να φτιάξουμε βιταμίνη D μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ. Οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ημερησίως ενώ οι ανοικτόχρωμοι μόλις 5 [1]. Η έκθεσή μας στον ήλιο κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι, και το φθινόπωρο συνήθως αρκεί για να έχουμε επάρκεια της βιταμίνης, ακόμα και σε μέρη μακριά από τον ισημερινό [2].

Πώς τη μετράμε;

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος παρακολούθησης των επιπέδων της D είναι η μέτρηση της 25(OH)D.

Τι σκευάσματα υπάρχουν;

Υπάρχουν σκευάσματα D2 (εργοκαλσιφερόλης) και D3 (χοληκαλσιφερόλης). Η D3 είναι είτε ζωικής προέλευσης ή φυτικής. Τα περισσότερα σκευάσματα που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν D3 ζωικής προέλευσης.

Θέλω να αγοράσω vegan σκευάσματα

Χρησιμοποιώντας τον όρο "βιταμίνη D" στην μηχανή αναζήτησης θα βρείτε vegan σκευάσματα. Εδώ θα βρείτε τα vegan σκευάσματα.

© Vegan Times 20-09-2017

Δημοσιεύτηκε: 20/09/2017
Ενημερώθηκε:
17/03/2022

Πηγές:

[1] Campbell T (2013). Shining a light on vitamin D. T Colin Campbell Center for Nutrition Studies.

[2] National Institutes of Health. Vitamin D. Fact sheet for health professionals.