6 tips που μας κάνουν να νιώθουμε ευεξία

Ευεξία < εὖ + ἔχω, ἐξ- + -ία

Με την ετυμολογία της λέξης αντιλαμβανόμαστε περισσότερο την έννοια της ευεξίας δηλαδή την γενική αίσθηση της καλής σωματικής και πνευματικής υγείας, με συνέπεια τη δημιουργία ευχάριστης διάθεσης. Επίσης, ἕξις σημαίνει συνήθεια, συνεπώς η ευεξία εμπεριέχει τις “καλές” συνήθειες. Ποιες είναι λοιπόν αυτές;

Vegan Διατροφή + Υγεία

12/10/2022

Πώς μπορούμε να πετύχουμε την αύξηση της ευεξίας μας; Πώς μπορούμε να πετύχουμε τις καλές συνήθειες που οδηγούν σε καλή σωματική και πνευματική κατάσταση;

Όταν νιώθουμε ευεξία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και τις προκλήσεις στην καθημερινότητά μας με μεγαλύτερη ευκολία. Ξυπνάμε με ενεργητικότητα το πρωί, έχουμε όρεξη να κάνουμε περισσότερα πράγματα, νιώθουμε δυνατοί, και σίγουρα έχουμε καλύτερη διάθεση. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικές απλές συμβουλές που όταν τις ακολουθούμε δίνουμε στον οργανισμό μας περισσότερη ενέργεια, υγεία, και ευεξία.

Επειδή οι περισσότεροι ξεχνιόμαστε με την καθημερινή μας ρουτίνα και παραμελούμε απλά πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, προτείνουμε να κάνεις ένα οργανωμένο πρόγραμμα για μία τουλάχιστον εβδομάδα δοκιμάζοντας τις παρακάτω προτάσεις.

Βίγκαν και υγιεινά

Γίνε (αν δεν είσαι ήδη) βίγκαν για μία εβδομάδα ακολουθώντας μία υγιεινή φυτοφαγική διατροφή με όσα περισσότερα ανεπεξέργαστα τρόφιμα μπορείς. Δώσε έμφαση στα όσπρια και στα λαχανικά. Τα παρακάτω κείμενα θα σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις την ευεξία που προσφέρει η υγιεινή vegan διατροφή.

Η αβάσταχτη βαρύτητα του λαδιού

Ως γνωστόν, στην Ελλάδα, το “τσούζουμε” το λαδάκι μας. Πάντα βρίσκουμε μία ευκαιρία να προσθέσουμε λάδι, και μάλιστα σε ποσότητες που μας κάνουν να τρώμε λάδι με σαλάτα, αντί για σαλάτα με λάδι. Δοκίμασε να μαγειρέψεις ελαφριά χωρίς κανένα πρόσθετο λάδι ή λίπος και σύντομα θα νιώθεις πιο ανάλαφρα ακόμα και αμέσως μετά τα γεύματα. Σου προτείνουμε να διαβάσεις τα παρακάτω άρθρα για να ενημερωθείς πλήρως για το λάδι και τα έλαια, αλλά και πώς να το μειώσεις ή να το εξαλείψεις από τη διατροφή σου.

Γλυκές στιγμές με φρούτα

Κατανάλωσε κάθε μέρα αρκετά (ή καλύτερα “πολλά”) φρούτα αντί για γλυκό. Είναι εύκολο να το λέμε αλλά δεν το κάνουμε! Αγόρασε τα φρούτα εποχής που προτιμάς και καθιέρωσε μια ώρα τις ημέρας ή και περισσότερες, που θα ετοιμάζεις για σνακ μία πιατέλα με φρούτα. Έτσι μειώνεται η επιθυμία μας για ζάχαρη και περιορίζουμε τα γλυκά, ενώ προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολλές βιταμίνες.

Γυμνάσου έξυπνα

Βάλε την γυμναστική στη ζωή σου. Διάλεξε κάτι που σου αρέσει να κάνεις τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αν όμως τα αθλήματα ή το γυμναστήριο δεν είναι το φόρτε σου, προσπάθησε να ασκηθείς με πιο απλά πράγματα όπως να βάλεις αθλητικά παπούτσια και να περπατήσεις για να πας στη δουλειά (αν είναι μεγάλη η απόσταση διάλεξε μία διαδρομή π.χ. να κατεβείς δύο στάσεις νωρίτερα από τη στάση του μετρό ή του λεωφορείου), ή για μικρές αποστάσεις διάλεξε περπάτημα ή ποδήλατο και όχι αυτοκίνητο. Προτίμησε επίσης τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.

Qui dormit, non peccat (Αυτός που κοιμάται δεν αμαρτάνει)

Αμαρτία είναι να μην κοιμόμαστε! Καθώς κοιμόμαστε, το σώμα ωφελείται και το πνεύμα μας αναζωογονείται. Φρόντισε ο ύπνος σου να είναι επαρκής. Ο καλός ύπνος το βράδυ μας ξεκουράζει και μας κάνει να νιώθουμε ευεξία την ημέρα. Επίσης, μία ήρεμη ρουτίνα πριν τον ύπνο – όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή μια μάσκα περιποίησης προσώπου – μας κάνει να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε πιο εύκολα.

Αγάπη και συντροφικότητα, η βάση αλλά και η κορυφή της ευεξίας

Προγραμμάτισε χρόνο με αγαπημένους σου ανθρώπους και κάνε πράγματα που σε διασκεδάζουν ή σε χαλαρώνουν. Η επαφή με αγαπημένα πρόσωπα πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση γι’ αυτό καλό είναι να μην ξεχνάμε να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε αυτούς που αγαπάμε, και κατ’ επέκταση και σε εμάς.

--------------

Με λίγα λόγια, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, και η ξεκούραση τονώνουν το ανοσοποιητικό μας, αυξάνουν τη συγκέντρωσή μας, και γενικά μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα και να απολαμβάνουμε τις σχέσεις μας με τους αγαπημένους ανθρώπους μας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές για μία τουλάχιστον εβδομάδα σίγουρα θα νιώσεις περισσότερη ευεξία και θα έχεις περισσότερη ενέργεια. Ίσως θελήσεις να υιοθετήσεις αυτές τις αλλαγές για περισσότερο καιρό και να τις προσαρμόσεις στη ζωή σου με τον τρόπο που ταιριάζουν σε εσένα και – γιατί όχι; – να γίνουν τρόπος ζωής. 

© Vegan Times 12-10-2022

Δημοσιεύτηκε: 12/10/2022
Ενημερώθηκε:
12/10/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Brett Jordan | Unsplash.