Σνακ για την παραλία

Τί να πάρεις μαζί σου στην παραλία για να φας κάτι σούπερ υγιεινό;

Vegan Διατροφή + Υγεία

03/08/2023

Το καλοκαίρι πηγαίνουμε στην θάλασσα και πολλές φορές καθόμαστε για αρκετές ώρες εκεί, για να χαλαρώσουμε και να περάσουμε όμορφα με την παρέα μας ή με την οικογένειά μας. Είναι χρήσιμο να παίρνουμε μαζί μας κάποια σνακ για όταν πεινάσουμε και να αποφεύγουμε τις ανθυγιεινές επιλογές που συνήθως έχουμε απ’ έξω, ειδικά αν έχουμε παιδιά.

Σνακ για την παραλία

Χρειαζόμαστε τρόφιμα εύκολα στην μεταφορά, που να καταναλώνονται εύκολα με το χέρι, χωρίς να λερωνόμαστε, γευστικά, και ανθεκτικά στην ζέστη. Βέβαια, μπορούμε να έχουμε ένα φορητό ψυγείο παραλίας ή μια τσάντα με παγοκυψέλες για τα πιο ευπαθή τρόφιμα. Επίσης, θέλουμε να τρώμε κάτι ελαφρύ όταν είμαστε στην θάλασσα ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε το μπάνιο μας.

Να μερικές απλές ιδέες για εύκολα και υγιεινά σνακ που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι, πριν ξεκινήσεις για την παραλία, κατάλληλα και για παιδιά:

  • Καλοκαιρινά φρούτα, ολόκληρα ή κομμένα, όπως νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, καρπούζι, σταφύλι, πεπόνι και άλλα.
  • Ξηρούς καρπούς (ωμά αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κ.λπ.) και αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (σταφίδες, βερίκοκα, μούρα, κ.λπ.).
  • Κριτσίνια, κρακεράκια ή παξιμαδάκια ολικής – αγοραστά ή σπιτικά.
  • Κομμένα λαχανικά όπως καρότα, αγγούρια, πιπεριές, τοματίνια.
  • Μπάρες ή μπαλίτσες δημητριακών που μπορείς να φτιάξεις με νιφάδες βρώμης, χοντροκομμένους ή τριμμένους ξηρούς καρπούς, και χουρμάδες ή σταφίδες για συνδετικό. Τα χτυπάς στο μούλτι (σε αναλογία 2 μέρη νιφάδες με 1 μέρος χουρμάδες) και τα πλάθεις σε μπάρες ή μικρά μπαλάκια.
  • Ψωμί ολικής με βούτυρα ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, κ.λπ.). Μπορείς να προσθέσεις και φρούτα.
  • Τορτίγιες με χούμους, μαρούλι, αγγούρι και τομάτα.
  • Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, με πάστα ελιάς ή ελιές, μαρούλι, αγγούρι, τομάτα.
  • Κάποια πίτα, όπως χορτόπιτα ή μαραθόπιτα που ίσως να έχει μείνει στο ψυγείο ή να την έχεις ετοιμάσει από πιο πριν.

Χρήσιμες Συμβουλές

Στα σάντουιτς μπορείς αντί για ψωμί να χρησιμοποιήσεις αραβικές πίτες.

Για σάντουιτς και για πίτα θα χρειαστείς φορητό ψυγείο ή τσάντα με παγοκυψέλες για να μην αλλοιωθούν.

Τα υπόλοιπα διατηρούνται χωρίς πάγο/ψυγείο, αλλά μπορείς να βάλεις τα φρούτα και τα λαχανικά σε φορητό ψυγείο ή τσάντα με παγοκυψέλες για να είναι δροσερά όταν καταναλωθούν. Μπορείς επίσης αντί για παγοκυψέλες να χρησιμοποιήσεις παγούρια με νερό τα οποία έχεις βάλει στην κατάψυξη από το βράδυ.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ιδέες περιέχουν φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από βιταμίνες μας προσφέρουν και ενυδάτωση, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας που έχουν σε νερό, που είναι απαραίτητη ιδιαίτερα όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο και στη ζέστη του καλοκαιριού.

Με λίγη οργάνωση, το μπάνιο στην θάλασσα είναι μια καλή ευκαιρία να φάμε φρούτα και υγιεινά σνακ, όπως επίσης να μάθουμε και στα παιδιά μας να έχουν καλές διατροφικές συνήθειες και έξω από το σπίτι, δίνοντάς τους εμείς το παράδειγμα.

pineapple by the beachΜην αφήσεις τον ανανά μόνο του στο σπίτι. Πάρτον στην παραλία.
Εικόνα: Pineapple Supply Co. | Unsplash.

© Vegan Times 02-07-2021

Δημοσιεύτηκε: 02/07/2021
Ενημερώθηκε:
03/08/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Scott Webb | Pexels