Τί πρέπει να προσέξω στο μπουφάν και στα παπούτσια που θα αγοράσω;

Έρχεται ο χειμώνας και θα χρειαστούμε μπουφάν, παλτό, ζεστά παπούτσια ή μπότες. Πώς μπορούμε να επιλέξουμε vegan ρούχα και παπούτσια χωρίς υλικά από ζώα;

Vegan Life

22/11/2022

Όλο και περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν οικολογικά υλικά (συνθετικά δέρματα, υφάσματα, καινοτομικά υλικά όπως δέρμα από μανιτάρι ή ανανά) στα παπούτσια και στα ρούχα, και αναφέρουν ότι είναι vegan. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που αγοράζουμε π.χ. παπούτσια από μια εταιρία που το αναγράφει, είναι εύκολο να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν φτιαχτεί από υλικά που προέρχονται από ζώα.

Τα παπούτσια, οι τσάντες και τα ρούχα που έχουν δέρμα ή γούνα από ζώα είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουμε και να μην τα αγοράσουμε, γιατί το γράφουν ότι είναι δερμάτινα ή ότι περιέχουν γούνα από ζώα. Τί γίνεται όμως με αυτά που δεν γνωρίζουμε αν είναι vegan;

Τί να κοιτάξω στα παπούτσια;

Υπάρχουν πολλά κατάλληλα παπούτσια για vegan που δεν το γράφουν. Αυτά είναι υφασμάτινα ή από συνθετικό δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση κοιτάζουμε τα υλικά των παπουτσιών που θέλουμε να αγοράσουμε στο αυτοκόλλητο ή στο ταμπελάκι που έχουν πάνω τους. Εκεί δείχνει από τί υλικό είναι φτιαγμένα όλα τα μέρη τους (εσωτερικό, εξωτερικό, σόλα). Μερικά παπούτσια μπορεί να είναι υφασμάτινα ή από συνθετικό δέρμα και ο εσωτερικός πάτος να είναι δερμάτινος, ή να έχουν κάποια λεπτομέρεια από δέρμα.

Εκτός από τα υλικά που φαίνονται, υπάρχουν υλικά που δεν φαίνονται, όπως είναι η κόλλα. Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται στα υποδήματα μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης ή να είναι ακρυλικές ή συνθετικές. Αν το παπούτσι δεν είναι πιστοποιημένο βίγκαν ή αν η πληροφορία για την κόλλα δεν αναγράφεται στο ταμπελάκι, μπορούμε να ρωτήσουμε την ίδια την εταιρία με ένα e-mail, ώστε να μας ενημερώσει.

Vegan παπούτσιαΕικόνα: Will's Vegan Shoes

Τί να κοιτάξω στα ρούχα;

Όλα τα ρούχα, τα μπουφάν και τα παλτά, αναγράφουν στην εσωτερική ετικέτα τους τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα και σε τί ποσοστό περιέχονται αυτά τα υλικά. Τα υλικά που είναι ζωικά είναι το μαλλί, το δέρμα (με ή χωρίς τη γούνα), το μετάξι, τα πούπουλα, τα φτερά. Είδη ζωικού μαλλιού είναι το κασμίρ, το μοχαίρ, το καμηλό, το ανγκορά, το αλπακά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πουλόβερ, ζακέτες και παλτά κυρίως, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν και μάλλινα παντελόνια, μπλούζες, κάλτσες, κασκόλ, και άλλα είδη ένδυσης. Κάποια από αυτά τα ρούχα μπορεί να περιέχουν ένα ποσοστό ζωικών ινών μαζί με φυτικές (βαμβάκι κ.ά.) και μερικά μπουφάν περιέχουν πούπουλα (όπως τα παπλώματα και τα μαξιλάρια για τον ύπνο), κι έτσι φαίνεται πιο δύσκολα η σύνθεσή τους από την αφή. Γι’ αυτό είναι καλό να ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες όταν αγοράζουμε είδη ρουχισμού.

ΜπουφάνEικόνα: Jordan Nix | Unsplash

Σιγά σιγά θα ανακαλύψεις ότι οι εναλλακτικές επιλογές για ένδυση και υπόδηση είναι τόσες πολλές, και κατά κανόνα πιο οικονομικές, που θα νιώθεις δύο φορές καλά για την επιλογή σου: μία φορά γιατί δεν θα βλάπτεις ζώα για να ντυθείς και μία φορά γιατί οι αγορές σου μπορούν να είναι πιο οικονομικές.

Δες όλα τα πιστοποιημένα βίγκαν παπούτσια.

Δες όλα τα πιστοποιημένα βίγκαν είδη ένδυσης & υπόδησης.

© Vegan Times 16-10-2021

Δημοσιεύτηκε: 16/10/2021
Ενημερώθηκε:
22/11/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Yan Krukov | Pexels