Garam Masala: 10 διαφορετικοί τρόποι χρήσης του σε vegan πιάτα

Αν με ρωτούσατε τί είναι αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από το πρώτο μου ταξίδι στην Ινδία, θα σας έλεγα πως είναι εκείνη η ζεστή μυρωδιά μπαχαρικών που διαχεόταν από τα σπίτια σε όλο το χωριό, και πότιζε τα ρούχα μας, το δέρμα μας και την καρδιά μας. 

Κείμενο της Ελένης Πρίφτη, PhD.

Meaningful Life

23/05/2022
4' ανάγνωση

Η κυριολεκτική μετάφραση του garam masala είναι “ζεστό μείγμα μπαχαρικών”, ένα μείγμα που στη Βόρεια Ινδία θεωρείται η κορωνίδα των μπαχαρικών.

Το garam masala μπορεί να φτιάχνεται από 7-8 εως και 15 διαφορετικά μπαχαρικά σε διάφορες αναλογίες, ανάλογα με την περιοχή ή, όπως λέει η πεθερά μου, ανάλογα με το πόσο καλός στη μαγειρική είναι εκείνος που το φτιάχνει…! Tα βασικά συστατικά είναι το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το μαύρο πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο.

Το garam masala ταιριάζει σχεδόν παντού, θα μας πουν οι λάτρεις της ινδικής κουζίνας. Μαζί με την υπέροχή του γεύση, θα δώσει στα φαγητά μας και πολλά υγιεινά μικροθρεπτικά, όπως αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, αντιμικροβιακά μόρια, κ.ά.

Παρακάτω αναγράφω τους 10 τρόπους που αυτό το υπέροχο μίγμα “ζεσταίνει” τα γεύματα της δικής μας τετραμελούς βίγκαν οικογένειας. Οι ιδέες αποτελούν το προϊόν ανάμειξης της ελληνικής και της ινδικής κουζίνας, με λίγο άρωμα αγγλικής και ολλανδικής κουλτούρας… ένα Garam (ζεστό) Multicultural (πολυπολιτισμικό) Masala (μίγμα) όπως εμείς!

Garam masala σε σάλτσες ντομάτας μαγειρευτών κατσαρόλας

Είτε είναι όσπρια όπως ρεβίθια, φασόλια (λευκά ή κόκκινα), φακές, είτε μαγειρευτά λαχανικά όπως αρακάς ή φασολάκια με πατάτες και καρότα, 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού garam masala στη σάλτσα ντομάτας μπορεί να μας δώσει ένα υπέροχο γεύμα που δεν θυμίζει σε τίποτα την κλασική ελληνική εκδοχή. Είναι καλύτερα να παραλείψουμε τα συνήθη ελληνικά μυρωδικά (π.χ. άνηθο, μαϊντανό) όπως και το μπαχάρι, ενώ μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγο φρέσκο κόλιανδρο.

Τα δικά μας αγαπημένα σε σάλτσα με garam masala: α) ρεβίθια με πατάτες και β) αρακάς με απλό τόφου και καρότα.

Garam masala σε τηγανιτό ρύζι με λαχανικά (stir fried rice)

Το garam masala μπορεί να απογειώσει όλες τις stir fried συνταγές μας, ειδικά το ρύζι με λαχανικά. Χρησιμοποιούμε ρύζι που δεν κολλάει (π.χ. basmati) με μια μικρή (1 κ.γ.) ποσότητα ελαιολάδου και 1,5-2 κ.γ. (ή και παραπάνω) garam masala (για περίπου 4-5 μερίδες).

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: stir fried ρύζι με μανιτάρια, τριμμένο καρότο, και πολύχρωμες πιπεριές.

Garam masala σε πουρέ πατάτας

Χρησιμοποιούμε το garam masala σε πουρέ πατάτας με άλλα λαχανικά (π.χ. αρακάς, καρότο, καλαμπόκι) και απολαμβάνουμε τη θαυμάσια γέμιση των πιο γνωστών ορεκτικών της Ινδίας, των samosas. Aν έχουμε όρεξη και χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας με σπιτικό χωριάτικο φύλλο και απολαμβάνουμε τον υπέροχο συνδυασμό garam masala σε “πατατοπιτάκι”.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: samosas γεμιστά με πουρέ πατάτας, αρακά, καρότο και καλαμπόκι αρωματισμένο με garam masala.

Garam masala σε μαρινάρες φυτικού γιαουρτιού (barbeque coatings)

Προσθέτουμε μια γενναία ποσότητα garam masala σε 1 κούπα φυτικού γιαουρτιού, προσθέτουμε λίγο νερό ή ακουφάμπα ή ελαιόλαδο και φτιάχνουμε ένα μείγμα στο οποίο μπορούμε να μαρινάρουμε λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια) πριν τα ψήσουμε στον φούρνο ή τον air fryer.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με κρούστα από κουρκούτι γιαουρτιού, garam masala και αλεύρι αμυγδάλου.

Garam masala ως dressing για σαλάτες

Αναμειγνύουμε 1 κ.γ. garam masala σε 3-4 κ.σ. φυτικό γιαούρτι και περιχύνουμε σαλάτες όπως μαρουλοσαλάτα, πατατοσαλάτα, παvτζαροσαλάτα.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: σαλάτα λάχανο καρότο με σως από (άγλυκο) γιαούρτι σόγιας, garam masala, λεμόνι και καυτερό κόκκινο πιπέρι.

Garam masala σε κρέπες (τύπου flatbreads)

Κρέπες από κόκκινες φακές ή κρέπες ρεβιθάλευρου ή κρέπες από ροβίτσα γίνονται υπέροχες αν προσθέσουμε garam masala στη ζύμη.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: κρέπες (paratha) από ρεβιθάλευρο και αλεύρι βρώμης με σπανάκι (λιωμένο στη ζύμη) και garam masala.

Garam masala σε βελουτέ σούπες

Μπορούμε να δοκιμάσουμε το garam masala σε βελουτέ χειμωνιάτικες σούπες με τη ζεστασιά του να κάνει τη σούπα μας ακόμα πιο απολαυστική στον κρύο καιρό. Ντοματόσουπες, μανιταρόσουπες, μπροκολόσουπες, καροτόσουπες γίνονται υπέροχες αν αντικαταστήσουμε τα μπαχαρικά της συνταγής με garam masala.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: κολοκυθόσουπα με garam masala, σκόρδο, τζίντζερ και κουρκουμά.

Garam masala σε αλείμματα (spreads/dips)

Kάθε συνταγή για χούμους μπορεί να αναβαθμιστεί με προσθήκη garam masala. Επίσης, ταιριάζει υπέροχα σε spreads από τόφου (τύπου “τυροκαυτερή”).

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: μελιτζανοσαλάτα με σκόρδο και garam masala.

Garam masala σε σφαιρίδια οσπρίων

Μπορούμε να προσθέσουμε το garam masala σε σφαιρίδια οσπρίων ή λαχανικών, όπως φαλάφελ, κεφτεδάκια φακής, κεφτεδάκια λαχανικών κ.τ.λ.

Η δική μας αγαπημένη πρόταση: φαλάφελ ρεβιθιών με σκόρδο, garam masala και φρέσκο κόλιανδο.

Και φυσικά, άφησα την καλύτερη ιδέα για το τέλος…

Garam masala σε ωμά λαχανικά

Χωρίς πολλά λόγια, γιατί η γεύση δεν περιγράφεται… Ωμό κουνουπίδι ψιλοκομμένο με λίγο αλάτι, μπόλικο λεμόνι, και garam masala. Tα παιδιά μας το τρώνε ως popcorn!

Προσοχή:

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα παιδιά να αγαπήσουν τόσο τις γεύσεις του garam masala που μετά να βρίσκουν τις ελληνικές συνταγές πολύ άγευστες… Αυτό συνέβη στη δική μας οικογένεια!

Tips

  • Αν τα μείγματα garam masala που βρίσκετε στο εμπόριο σας φαίνονται πολύ καυτερά ή πολύ έντονα σε ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα garam masala. Έτσι το μείγμα θα είναι ακόμα πιο μυρωδάτο, μιας και τα τριμμένα μπαχαρικά χάνουν γρήγορα την ένταση και την φρεσκάδα τους.
  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε το garam masala σε αεροστεγές δοχείο για να προστατεύσετε τα αρώματά του.

© Ελένη Πρίφτη & Vegan Times 19-05-2022


Ελένη ΠρίφτηΗ Ελένη Πρίφτη είναι χημικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Χημεία, διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Μεταξύ 2008-2015 εργάστηκε στο Εργαστήριο Βαρέων Μετάλλων του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με κυριότερο ερευνητικό στόχο την μελέτη της δυναμικής και της βιοδιαθεσιμότητας των βαρέων μετάλλων στον Σαρωνικό Κόλπο. Ζει και εργάζεται στην Ολλανδία ως Health Coach (Σύμβουλος Υγείας) στην IASIS Health Coaching. Είναι έγγαμη με δύο παιδιά. Είναι συνδιαχειρίστρια στην ομάδα “Χορτοφάγοι γονείς | Vegan parents” όπου συνεισφέρει στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής.

Από τις: Ελένη Πρίφτη & Vegan Times
Δημοσιεύτηκε: 19/05/2022
Ενημερώθηκε:
23/05/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Prchi Palwe | Unsplash.